Leven in Spanje met tieners

 1. Overzicht
 2. Sportverenigingen voor de jeugd
 3. Internationale Jeugd Verenigingen
 4. Kortingsregelingen voor Jongeren
 5. Activiteiten tijdens de Schoolvakanties
 6. Kansen en regels voor werk voor tieners
 7. Jongerenzaken
 8. Jongeren en alcohol
 9. Jongeren en drugs
 10. Tienerzwangerschappen
 11. Leren rijden in Spanje, de Spaanse regelgeving voor jongeren
 12. Lees ook

1. Overzicht

Welke buitenschoolse activiteiten zijn er in Spanje voor jonge mensen beschikbaar inclusief vakantiewerk, vrijwilligerswerk en uitwisselingsprogramma’s. Daarnaast kan je nog informatie vinden voor tieners en drugs, alcohol, zwangerschap en het besturen van een voertuig…

Er zijn een aantal nationale en regionale jeugdraden die als doel hebben om jongeren of jeugdgroepen samen te brengen en om activiteiten te promoten voor deze jongeren.

Aangehecht aan het Ministerie voor tewerkstelling en Sociale Zaken is er het Instituut van de Jeugd, Insituto de la Juventud, INJUVE en dat is gericht op de bevordering van de culturele communicatie tussen de jeugdverenigingen, de ontwikkeling en de coördinatie van een informatie en documentatiesysteem, het onderhouden van internationale contacten en het bevorderen van een uitwisseling van jongeren op nationaal en internationaal vlak.

De INJUVE website (enkel in het Spaans) bevat veel informatie over de kansen van jongeren maar er zijn ook links naar lokale jeugdraden in de verschillende Spaanse regio’s.

2. Sportverenigingen voor de jeugd

Er is voor tieners een aanbod aan sociale en sportieve activiteiten beschikbaar maar dit aanbod varieert van plaats tot plaats. Voorzieningen in steden zijn over het algemeen zeer goed. Gemeentelijke sportcomplexen of polideportivos zijn er in de grote steden en gemeenten en er is een groot aanbod van private sportcentra en gymzalen.

Zwembaden en tennisvelden zijn wijdverspreid. De kostprijs voor de meeste voorzieningen is redelijk te noemen.

De lokale Gele Gids of het plaatselijk Bureau voor Toerisme (VVV) is een uitstekende bron voor informatie voor deze voorzieningen. Men kan ook de website van het Ministerie voor Onderwijs en Wetenschap raadplagen, hier staan ook voldoende links naar sportverenigingen. De site is in het Spaans, Baskisch en het Gallego.

Een groot aantal scholen hebben verenigingen voor naschoolse sport- en andere activiteiten. Meestal zal de school een kleine geldelijke bijdrage vragen.
Scouting is populair bij Spaanse tieners. Iedereen die geïnteresseerd is in scouting kan de volgende links gebruiken:

3. Internationale Jeugd Verenigingen

De Iberoamerikaanse Jongeren Organisatie brengt de ministeries en agentschappen samen die verantwoordelijk zijn voor de jeugd in Spanje, Portugal en Latijns Amerika. De organisatie organiseert een aantal activiteiten, geeft opleidingen en doet aan onderzoek. De website (in het Spaans en Portugees) bevat een nuttige lijst van alle overheidsinstellingen voor de jeugd in al deze landen.

Generation Europe is een politiek onafhankelijke website voor informatie en advies over de werkgelegenheid, opiniepeilingen en onderzoeken. Het doel van deze website is om jonge mensen de mogelijkheid te bieden om hun zeg te doen in Europa.

4. Kortingsregelingen voor Jongeren

Meer informatie over financiële systemen voor ouders en tieners.

Euro 26 Kaart
De Euro 26 Card geeft kortingen op een aantal diensten en faciliteiten in 38 landen. De kaart is geldig tot de houder 30 jaar is. Men kan de kaart online aanvragen of men kan ze aanschaffen in een van de kantoren die vermeld staan op de site van de Euro 26 kaart.

Go 25 ISIC Kaart en de IYTC Card
De Internationale Studenten Identiteits Kaart (ISIC) is een internationaal erkende studenten identiteitskaart die kortingen over de ganse wereld geeft. Iedereen, ouder dan 12 jaar, die voltijds studeert kan deze kaart aanvragen. Niet-studenten kunnen de Internationale Jongeren Reis Kaart aanvragen langs de ISIC website.

5. Activiteiten tijdens de Schoolvakanties

Ontspanning voor tieners tijdens de schoolvakanties

Spanje kent in vergelijking met andere landen lange schoolvakanties en het schooljaar loopt van midden september tot midden juni. De lange zomervakantie kan problemen opleveren voor de ouders die beiden uit werken gaan.

Vakantiekampen zijn de laatste jaren sterk in opkomst en veel van deze kampen zijn sterk sport georiënteerd zoals voetbalkampen.

Oudere tieners houden misschien meer van reizen en er zijn een aantal mogelijkheden voorzien om de kost te drukken.

Kijk op de Europese Jongeren Site voor links naar reisgerelateerde pagina’s:

Musea en andere bezienswaardigheden

Veel musea houden speciaal voor jongeren workshops tijdens de schoolvakanties. Het lokale Bureau voor Toerisme en het lokale gemeentehuis kan u alle informatie geven.

Uitwisselingsbezoeken

Binnen de Europese Unie en daarbuiten bestaan er een aantal uitwisselingsprogramma’s om er te studeren.

Op de website Spain Exchange kan men nuttige informatie over uitwisselingsprogramma’s vinden. De site is in het Spaans of in het Engels.

Vrijwilligerswerk en Uitwisseling

Vrijwilligerswerk is ook populair en laat jongeren toe om jobervaring op te doen. De Europese Jongeren Website is een goede bron om informatie te vinden en zij bevat een aantal links naar organisaties die vrijwilligers binnen en buiten Spanje zoeken.

Je kan meer informatie over vrijwilligerswerk vinden op de website van de AFAIJ, de site is enkel in het Spaans

6. Kansen en regels voor werk voor tieners

De minimum leeftijd om aan het werk te gaan is in Spanje 16 jaar maar de toestemming van de ouders of de voogd van de jongere om met de school te stoppen is vereist. Elk arbeidscontract met een jongere onder de 16 jaar is ongeldig alhoewel een werkgever altijd moet betalen voor geleverde diensten. Werkgevers die kinderen te werk stellen riskeren gerechtelijke vervolging.

Er staan in Spanje een aantal soorten arbeidscontracten ter beschikking van werkgevers en werknemers zoals: contracten voor onbepaalde tijd, contracten met een bepaalde duur, contracten voor specifieke taken of diensten, tijdelijke contracten, leercontracten en contracten om werkervaring op te doen. De contracten die voor jongeren gebruikt worden staan algemeen bekend als “los contratos formativos”.

 1. Jongeren kunnen een leercontract (Contrato para la formación) krijgen en dit soort contract is geschikt voor werknemers tussen de 16 en de 21 jaar. Deze contracten hebben een duurtijd tussen de zes maanden en de twee jaar.
 2. Als de jongere relevante kwalificaties heeft kunnen zij in aanmerking komen voor een werkervaringscontract (Contrato en prácticas). Deze contracten hebben een duurtijd tussen de zes maanden en de twee jaar.

Het is verboden om jongeren onder de 18 jaar ’s nachts (tussen 22.00 – 6.00) te laten werken en het is ook verboden om hen meer dan acht uur per dag te laten werken. Werkgevers moeten er ook op letten dat jongere werknemers voldoende rust hebben, er moet een minimum rustperiode van 12 uur zijn tussen twee werkperiodes. Werknemers onder de 18 jaar moeten ook een rustperiode van 30 minuten krijgen na 4 à 5 uur werk.

Seizoens- en part-time werk is er ook beschikbaar voor jongeren maar dat is vooral afhankelijk van de locatie.

Voor meer Nederlandstalige informatie over de Spaanse wetgeving kan men kijken op EURES

Ook op de website van het Spaanse Ministerie van Economie (Ministerio de Economía y Hacienda) kan men meer informatie, in het Spaans en het Engels, vinden.

Het vinden van werk

Veel bedrijven publiceren jobaanbiedingen in de lokale media of zij plaatsen ze online. Inwoners van de Europese Unie hebben vrije toegang tot de Spaanse werkloosheidsdiensten, INEM of Oficina de Empleo. Alle steden en een aantal gemeenten hebben een bureau van de INEM.

7. Jongerenzaken

Informatie over zaken die de jongeren aanbelangen zoals: tienerzwanger-schappen, alcohol en drugs- gebruik en over wetten die hen aangaan.

INJUVE publiceert Spaanstalige gezondheidsgidsen over zaken die jongeren aanbelangen maar er is ook informatie ter beschikking over anorexia, boulimie en geestelijke gezondheid.

Het Ministerie van Volksgezondheid stelt ook een aantal gidsen ter beschikking via het ERYICA (European Youth Information and Counselling Agency)

8. Jongeren en alcohol

Spanje heeft dezelfde problemen met jongeren en alcohol als andere Europese landen zoals Frankrijk en Groot-Brittannië. Volgens cijfers van de overheid gebruikt 65 % van de 14-18 jarigen alcohol op een regelmatige basis.

Het Ministerie van Volksgezondheid is verantwoordelijk om het alcoholmisbruik in de gaten te houden en zij publiceren informatie op hun website om jongeren te ontmoedigen om alcohol te gebruiken. Je kan de informatie in het Spaans hier vinden.

De minimum leeftijd om alcohol te drinken is 18 jaar maar 16 jarigen mogen bier en wijn kopen indien ze vergezelt zijn van hun ouders. Het drinken van alcohol in openbare plaatsen is verboden en de politie kan u beboeten.

De Anonieme Alcoholisten (Alcoholicos Anonimos) zijn ook actief in Spanje. Meer info is te vinden op hun website.

9. Jongeren en drugs

Cijfers van het ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) onderzoek uit 2009 tonen aan dat druggebruik onder jonge mensen wijd verspreid is in Spanje maar het gebruik van tabak en illegale drugs is in dalende lijn.

Druggebruik en het bezitten van drugs is onder de Spaanse wet geen wetsovertreding alhoewel het openbaar gebruik van drugs wordt beboet. Een groot verschil is er met de politiek ten opzichte van marihuana, men stimuleert marihuana rokers om hun eigen product te verbouwen. Persoonlijk gebruik en het thuis verbouwen is niet strafbaar maar het kopen en verkopen van marihuana/hashish blijft een strafbaar feit.

10. Tienerzwangerschappen

Vergeleken met andere Europese landen heeft Spanje weinig tienerzwangerschappen. De Federatie voor Familie Planning (Federacion de Planificcacion Familiar de Espana) heeft een website en daarop is een gedeelte voorzien voor jongeren en daar kan men de regionale centra van de vereniging vinden.

Voor verdere uitleg is het even wachten omdat er na de verkiezingen een nieuwe regering gekomen is die anders staat ten opzichte van abortus en anticonceptiva dan de vorige regering.

11. Leren rijden in Spanje, de Spaanse regelgeving voor jongeren.

De minimum leeftijd om met een wagen te rijden is 18 jaar. Autobestuurders hebben een rijbewijs dat zij krijgen na een theoretische en praktische test.

Ouder dan 14 jaar mag men rijden met een bromfiets of scooter van minder dan 50 cc zonder een rijbewijs.

Men moet wel een minimum periode, minstens drie uur, les gevolgd hebben in een rijschool en men moet met een goed gevolg een theoretische en praktische afleggen.

12. Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.