Mag je houden wat je vindt op een openbare plaats?

Stel je vindt een smartphone, dure zonnebril, een horloge, een portefeuille of een koffer met geld. Dan rijst de vraag; wat doe je daarmee? Een deel van de lezers zal zeggen dat ze dit voor zichzelf mogen houden want gevonden is gevonden. Een ander deel van de lezers zal dit bij de autoriteiten willen afgeven zodat de eigenaren het later ergens kunnen ophalen. Dat is netjes maar wat zegt de wet?

Volgens het Spaanse strafboek artikel 253 is iedereen in Spanje verplicht om iets dat op straat gevonden is af te geven aan de autoriteiten. Doet men dat niet dan kan men een celstraf tussen de 3 en 6 maanden krijgen en een flinke boete.

Officieel dien je de gevonden voorwerpen af te geven bij de ‘oficinas de objetos perdidos’ die elke stad, metro- en treinstation of vliegveld heeft. In een stad bevinden deze zich meestal bij de gemeente of bij de lokale politie.

Mocht het niet mogelijk zijn om naar een dergelijk kantoor te gaan dan kun je het gevonden voorwerp ook aan de politie afgeven, ofwel op straat aan een agent of bij een politiekantoor waar de naam van de vinder wordt opgeschreven die iets gevonden heeft en in de meeste gevallen ook het paspoortnummer of in Spanje het DNI (Spanjaarden) en NIE (buitenlands registratienummer) en een telefoonnummer.

Er staat zelfs ergens omschreven dat mocht degene die zijn/haar voorwerp verloren heeft en dat is komen ophalen de mogelijkheid heeft om een vindersloon te geven. De vinder heeft recht op 10% van de waarde als dat minder dan 12 euro is en 5% als de waarde meer dan 12 euro is. Uiteraard mag de eigenaar van een gevonden voorwerp ook meer vindersloon geven. Dat mag maar hoeft niet en is ook niet verplicht.

Als het gevonden voorwerp dat door iemand is afgegeven bij een “oficina de objetos perdidos” of bij de politie na twee jaar niet is opgehaald door de eigenaar, dan mag degene die het gevonden en ingeleverd heeft het voorwerp houden. Zo staat dat in artikel 615 van het Spaanse strafwetboek omschreven. Je moet dat wel zelf in de gaten houden want de politie neemt geen contact met de vinder op.

Om een oficina de objetos perdidos te vinden kijkt men best eens op Google. Zo is het adres van het Oficina de Objetos Perdidos in Zaragoza in de Avda. de la Policia Local, 2 – 50007 Zaragoza. Hier is het dus bij de politie dat u het gevonden voorwerp afgeeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.