Muggen in Spanje en wat doe je er tegen?

  1. Algemeen
  2. De tijgermug
  3. Lees ook

1.Algemeen

Malaria kwam in Spanje voor tot in het midden van de 20ste eeuw, maar Spanje deed grote inspanningen om zijn moerassen en waterrijke gebieden te zuiveren van muggen. In 1964 werd Spanje vrij van malaria verklaard.

Niettemin, muggenbeten kunnen niet alleen een pijnlijk voorval zijn, zij kunnen ook meer gevaarlijke ziekten overdragen zoals, de gele koorts, hersenvlies-ontsteking en malaria, niet alleen aan dieren maar ook aan mensen.

Nieuw sedert enkele jaren is er het Westelijk Nijl virus in Barcelona en de vooruitzichten zijn dat het zich zal verspreiden langs de ganse Mediterrane kustlijn.

De gebieden die het meeste risico lopen zijn gebieden met stilstaand water. Deze omstandigheid moedigt de muggen aan om te kweken. Het is enkel de beet van het wijfje dat gevaarlijk is. Stadscentra en goed behandelde gebieden zijn meestal risicovrij. In de waterrijke gebieden moet men zijn voorzorgsmaatregelen nemen. Klaag ook bij het stads- of gemeentebestuur.

Voorkomen: Er zijn een aantal insecten werende middelen op de markt welke allemaal beweren dat zij de veiligheid leveren voor enkele uren.

Opgepast

  • Sproei nooit in gesloten ruimtes of op wonden of irritaties
  • Sproei nooit op de ogen of de mond en zeker niet op de handen van kleine kinderen.
  • Men kan ook elektrische toestelletjes gebruiken en voor kinderen kan men een anti muggennet gebruiken.

2. De tijgermug

Een van de soorten die men aantreft in Spanje is de tijgermug (Aedes albopictus) waar u hier een foto van kan zien.

De mug draagt een aantal ernstige ziekten over als de Westelijke-Nijlziekte, Japanse encefalitis, chikungunya, dengue of knokkelkoorts en gele koorts.

Deze mug is ook overdag actief en niet alleen tijdens de schemering. Zoals bij de andere soorten is het enkel het vrouwtje dat steekt. Het steekt zowel mensen als dieren meermaals om bloed op te zuigen.

De beet is pijnlijk en laat een grote roodpaarse vlek op de huid na.

Deze mug komt oorspronkelijk uit Azië maar is reeds doorgedrongen tot in Europa, ook in België en Nederland.

3. Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.