Niet alleen tijdens de zomer moet men voldoende drinken

  1. Algemeen
  2. Hoeveel moet ik in de zomer drinken?
  3. Wat zijn de tekenen van uitdroging?
  4. Soorten dranken

1.Algemeen

De zomer is in volle gang maar zoals de temperaturen stijgen, zo stijgt ook onze dorst. Het is daarom zeer belangrijk dan we voldoende drinken en voldoende vocht in ons lichaam houden.

2. Hoeveel moet ik in de zomer drinken?

1,5 liter vocht per dag is in veel gevallen het absolute minimum om het vochtverlies van ons lichaam te compenseren, twee liter is voor de meeste mensen beter. Heb je een actieve job of train je veel dan heb je misschien nog een grotere vocht inname nodig.

Een simpele manier om te weten of je voldoende drinkt is kijken naar je urine. Is de kleur aan de donkere kant dan drink je niet voldoende en moet je meer vocht innemen.

3. Wat zijn de tekenen van uitdroging?

Uitdroging kan leiden tot een gevoel van lusteloosheid, misselijkheid en geconstipeerd zijn met hoofdpijn als gevolg. In ergere gevallen kan het leiden tot uitputting, vooral als men bloot staat aan de zon. Atleten boeten een deel van hun mogelijkheden in.

Een groot risico op uitdroging zijn ouderen, jonge kinderen, baby’s en mensen die grote lichamelijke inspanningen uitvoeren.

4. Soorten dranken

Water

Plat of bruisend water is onmiskenbaar de beste drank om het vochtgehalte in het lichaam op peil te houden. Een aantal merken water voegt smaakstoffen en suikers toe, het beste is echter dat men zelf een smaakstof bijvoegt, een schijfje citroen of limoen, een scheutje fruitsap of wat fruit siroop.

Het dagelijkse verbruik van zuiver water is niet beperkt omdat het geen calorieën bevat. Drinkt men water met fruit siroop dan moet men rekenen op 120 calorieën voor een glas van 250 ml.

Limonades en cola

Deze dranken leveren vocht aan het lichaam maar zijn een grote leverancier van calorieën. Deze dranken kunnen een zodanige oppepper zijn maar de terugval kan even spectaculair zijn. Zij zijn tevens niet aan te raden voor de tanden.

Het dagelijkse gebruik moet beperkt blijven tot twee 500 ml glazen van de dieet variant of een glas 500 ml met de gewone versie.

Warme dranken

Deze dranken zoals koffie en thee leveren vocht aan het lichaam maar bevatten cafeïne welke de blaas kan irriteren. Fruit en kruiden thee zijn een beter alternatief. Maak een grote pot thee met kokend water maar verwijder de theezakjes zodra het sterk genoeg is.

Het dagelijks verbruik van gewone thee, gewone of instant koffie is ongeveer 6 kopjes, zeer sterke koffie of espresso is beperkt tot 2 kopjes.

Yoghurt, fruitsap en smoothies

Deze dranken leveren vocht aan het lichaam, maar zijn tevens een grote leverancier van suikers. Deze suikers zijn ook aanwezig in vers fruit dus men kan deze dranken gebruiken met de nodige voorzichtigheid.

Het dagelijks gebruik kan men best beperken tot 1 klein potje yoghurt of 1 glas fruitsap of smoothie. Men gebruikt beter vers fruit, fruit levert niet alleen vocht aan het lichaam maar ook vezels en minder geconcentreerde suikers.

Sport dranken

Deze dranken leveren vocht aan het lichaam, zij doen dit sneller dan gewoon water. Deze dranken gebruikt men na zware inspanningen. Bedenk ook dat je deze dranken niet moet kopen maar dat je zelf kan maken, gebruik 900 ml water, doe daar 100 ml fruitsap en een snuifje zout bij en klaar is kees.

Het dagelijks gebruik is beperkt tot 750 – 1000 ml per uur zware inspanning. Doe je langer deze inspanning gebruik dan isotone dranken. Ook deze kan je zelf maken, 500 ml water + 500 ml fruitsap en een snuifje zout.

Alcohol

Drink alcohol met mate. Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam en gecombineerd met het zitten in de zon maakt u kwetsbaar voor een zonneslag.

Voor elk glas alcohol moet men een gelijk volume aan water of andere niet alcoholhoudende dranken drinken.

Het dagelijks gebruik is beperkt tot 2 tot 3 eenheden voor een vrouw en 3 tot 4 eenheden voor mannen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.