Op welke motoren kun je in Spanje rijden met een autorijbewijs (B)?

  1. Algemeen
  2. De vereisten om een motorfiets met het autorijbewijs te besturen zijn:
  3. Met welke motorfietsen kun je rijden met het rijbewijs B?

1.Algemeen

In Spanje hebben chauffeurs met een autorijbewijs (B) en minstens drie jaar rijervaring de mogelijkheid om motorfietsen tot 125 cc te besturen. Er zijn een groot aantal modellen op de markt: scooters, motorfietsen met versnellingen, driewielers… We vertellen u welke typen motorfietsen u kan besturen en wat de vereisten zijn.

Automobilisten met meer dan drie jaar ervaring ontvingen met open armen de nieuwe verordening die hen in staat stelde motorfietsen te besturen met het rijbewijs B om zo een alternatief transportsysteem te hebben voor hun verplaatsingen.

2. De vereisten om een motorfiets met het autorijbewijs te besturen zijn:

We moeten daarvoor het algemene reglement van de bestuurders raadplegen om te weten wat de vereisten zijn voor degenen die een rijbewijs B hebben en die een motorfiets willen besturen:

  • In artikel 5.7 van voornoemde regeling is bepaald dat mensen met een geldig rijbewijs B dat zij minstens drie jaar in hun bezit hebben motorfietsen van klasse A1 mogen besturen.
  • De maximale cilinderinhoud die automobilisten kunnen besturen is 125 cc.
  • Het maximale vermogen is 11 kW.
  • De maximale verhouding vermogen / gewicht moet 0,1 kW / kg zijn.

3. Met welke motorfietsen kun je rijden met het rijbewijs B?

Scooters en driewielers van 125 cc

Als we denken aan degenen die met een motorfiets willen rijden en alleen een autorijbewijs B hebben, associëren we hen over het algemeen als scootergebruikers. U hoeft alleen de gegevens van de Asociación Nacional de Empresas del Sector de las Dos Ruedas (ANESDOR) te raadplegen om te bevestigen dat 125 cc-scooters altijd opvallen tussen de best verkochte motorfietsen van het jaar: het zijn lichte voertuigen, gemakkelijk te besturen, zonder versnellingen en die een matig verbruik hebben. In deze groep zouden we ook 125 cc driewielige scooters kunnen opnemen.

125 cc motorfietsen

Maar ze zijn niet de enigen die met het rijbewijs B kunnen bestuurd worden. 125cc motoren zijn ook een optie. Hier is het aanbod breed: gewoon, op maat, sport, trail … elke motorfiets met versnellingen is de moeite waard zolang deze voldoet aan de bovengenoemde vereisten.

Gehomologeerde driewielers van meer dan 125 cc

Ten derde, als we motorfietsen willen met een grotere cilinderinhoud dan 125 cc en krachtiger, is er de mogelijkheid om gehomologeerde driewielers (categorie L5e) te kopen als driewielige voertuigen. In dit geval moeten ze een rempedaal hebben die op de voor- en achteras werkt, moeten de richtingaanwijzers uit de carrosserie steken, moeten ze een parkeerrem hebben en moet de breedte van de vooras minimaal 460 mm zijn.

Er zijn zeer interessante en “exotische” alternatieven op de markt. Allereerst, als we een stedelijke motorfiets willen, rijden die met een zwenkas met twee wielen vooraan gemakkelijker en veiliger als je geen of onvoldoende ervaring hebt. Ze zijn minder wendbaar in het verkeer en zijn zwaarder om te bewegen, maar ze hebben die extra veiligheid vergeleken met tweewielige scooters, vooral als het gaat om remmen. En als je stopt bij een stoplicht, hoef je ze dankzij het antikantelsysteem niet met je voeten recht te houden.

Gehomologeerde ATV’s van meer dan 125 cc

Op dezelfde manier is er ook een laatste optie: gemotoriseerde vierwielers die gehomologeerd zijn om ze ook te mogen besturen met het rijbewijs B.

2 gedachtes over “Op welke motoren kun je in Spanje rijden met een autorijbewijs (B)?”

  1. Let op dat als je een Nederlands rijbewijs hebt je een motorrijbewijs moet hebben om 125cc te mogen rijden. Je bent anders niet verzekerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.