Parkeren met een motor: dit zijn uw parkeerregels

Motorfietsen hebben een aantal voordelen want zo zijn ze kleiner en lichter dan auto’s. Dit maakt ze erg praktisch bij uw verplaatsingen in de stad maar zij leveren ook tijdwinst op bij het parkeren.

Maar er zijn ook parkeerregels speciaal voor motoren die moeten worden gerespecteerd en die kunnen variëren, afhankelijk van de stad waarin we zijn.

De motorsector in Spanje verhoogde zijn verkoop in 2019 met, in vergelijking met het jaar ervoor, met 12% tot meer dan 200.000 stuks. Daarnaast waren de tien best verkochte motorfietsen van het jaar scooters (waaronder een elektrische), een transport dat vooral gericht is op stedelijke mobiliteit.

Motorfietsen zijn voertuigen die in het algemeen weinig brandstof verbruiken, minder ruimte innemen om door de stad te bewegen, licht zijn en die bovendien gemakkelijker te parkeren zijn.

Het parkeren van een motorfiets is normaal gesproken gemakkelijker en kost het minder tijd dan een auto. Het is echter belangrijk om duidelijk te maken dat ze niet overal kunnen parkeren. Afhankelijk van de stad waar je woont, heb je min of meer de mogelijkheid om je motor op de stoep te parkeren, maar alle steden hebben andere parkeerregels waaraan je moet voldoen.

Raadpleeg de wet op het verkeer van motorvoertuigen en verkeersveiligheid om de voorschriften voor het parkeren van voertuigen in Spanje te kennen. Artikel 40 legt de verboden uit bij het parkeren van een voertuig. In een van de secties is gespecificeerd dat u, met een moto, niet mag parkeren op trottoirs, promenades en andere gebieden die bedoeld zijn voor voetgangers.

Tot dusver is het dus duidelijk dat motorfietsen aan dezelfde parkeerregels moeten voldoen als auto’s. Even later in de regeling wordt echter gespecificeerd dat “de gemeenten door een gemeentelijke verordening het stilstaan en het parkeren van tweewielige voertuigen op de trottoirs mogen regelen, mits het voetgangersverkeer niet wordt belemmerd. Zo blijft de deur openstaan voor de gemeenten zodat zij kunnen beslissen waar motoren mogen parkeren.

Als we naar het specifieke geval van Madrid kijken laat artikel 48 van de gemeentelijke verordening toe dat motorfietsen op de stoep mogen parkeren met een breedte van meer dan drie meter. Er zijn ook andere voorschriften, zoals dat ze een minimumafstand van 2 meter moeten hebben met betrekking tot tastbare visuele trottoirs (essentieel voor blinden) en de moto moet op minstens vijf meter van een oversteekplaats worden geplaatst.

Deze regels kunnen ook van toepassing zijn in Barcelona, waar het parkeren van motorfietsen is geregeld in de voertuigen- en voetgangersverordening.

In Valencia is het voor moto’s sinds de inwerkingtreding van de nieuwe mobiliteitsverordening van juni 2019 moeilijker geworden om op de stoep te parkeren. Volgens artikel 80.3 “zal de gemeente via wijkplannen geleidelijk aan een toereikend aantal parkeerplaatsen voor motoren, op de rijbaan en op openbare parkeerplaatsen mogelijk maken”. Als het plan eenmaal in een wijk is uitgevoerd, is het niet toegestaan dat moto’s parkeren op trottoirs en op voetgangersplaatsen, behalve op de uitdrukkelijk aangegeven plaatsen.

Andere steden waar je met bepaalde regels op de stoep kunt parkeren zijn oa Zaragoza, Sevilla of Vigo. Onder degenen die deze actie niet toestaan, zijn Bilbao, Alicante, Granada, Malaga, Oviedo, San Sebastián, Santander of Valladolid.

Afgezien van het overwegen om motorfietsen op de stoep achter te laten, moet er prioriteit gegeven worden aan plaatsen die speciaal zijn uitgerust om onze tweewielige voertuigen te parkeren. De gemeenteraden creëren meestal specifieke plaatsen voor motorfietsen, hoewel een van de klachten van de gebruikers is dat die niet voor iedereen zijn weggelegd. Maar we kunnen motoren ook gratis parkeren in de blauwe en groene gebieden van de steden.

Gebruik uw gezond verstand en laat uw moto niet staan waar u ziet dat deze voetgangers kan storen: smalle trottoirs (meestal minder dan drie meter), nabij zebrapaden, naast bushaltes of bevestigd aan de gevels van gebouwen, zelfs niet als het regent.

Beveilig uw motorfiets ook niet met kettingen aan openbare elementen zoals bomen, banken of andere soorten objecten, aangezien dit niet is toegestaan en u een boete kunt krijgen tot 200 euro.

Een gedachte over “Parkeren met een motor: dit zijn uw parkeerregels”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.