Particuliere verhuurders van woningen voor toeristisch gebruik moeten de politie op de hoogte brengen van de identiteit van hun gasten

Touroperators en digitale platforms die, in Spanje, diensten verlenen moeten zich registreren in een geautomatiseerd activiteitenregister

Volgens een koninklijk besluit dat onlangs door de ministerraad is goedgekeurd zullen ook particuliere eigenaren van toeristische woningen de staatsveiligheidsdiensten en -instanties informatie moeten geven over de identiteit van de gasten die ze ontvangen.

In het bijzonder strekt het goedgekeurde initiatief zich uit tot touroperators, digitale platforms en niet-professionele personen die de verplichting hebben om hun klanten te identificeren aan wie ze accommodatie of voertuigen verhuren.

Tot de goedkeuring van het koninklijk besluit, vereiste de regelgeving de mededeling van klantgegevens aan bedrijven die zich bezighouden met accommodatie zoals hotels, pensions, campings, bungalows of toeristische appartementen.

Maar door de opkomst in de sector van nieuwe actoren en tussenpersonen zoals touroperators, digitale platforms en niet-professionele personen maakte het voor de overheid noodzakelijk om de norm bij te werken.

Op deze manier moeten touroperators en digitale platforms die diensten verlenen in Spanje zich registreren in een geautomatiseerd activiteitenregister, waaraan ze informatie moeten verstrekken over de activiteiten die ze uitvoeren en de basisgegevens van hun klanten.

In het geval van niet-professionals die een accommodatie of voertuig aan derden verhuren, hoeven ze zich niet in het register te registreren, maar ze moeten wel dezelfde informatie over hun activiteiten en klanten doorgeven.

Om deze redenen komen er twee gecentraliseerde registers die beheerd zullen worden door het Secretaria de Estado de Seguridad: één voor accommodatie en de tweede voor voertuigen, met de gegevens om zo strafbare feiten te kunnen voorkomen, te onderzoeken, op te sporen of te vervolgen, in overeenstemming met de regelgeving inzake gegevens bescherming van toepasselijk persoonlijk karakter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.