Pensioen in Spanje

De nieuwe wet is in juli 2011 goedgekeurd en daardoor zullen de Spanjaarden tot hun 67 jaar moeten werken. Om op deze leeftijd op pensioen te kunnen moet men wel 37 jaar sociale bedragen betaald hebben, hetzij als werknemer hetzij als zelfstandige.

Er is (voorlopig) een uitzondering, personen die 38,5 jaar aan de sociale zekerheid betaald hebben zullen op hun 65 jaar kunnen blijven gaan.

Momenteel neemt men de laatste 15 jaar van de loopbaan in aanmerking voor de berekening van het pensioen en dat zal vanaf nu de laatste 25 jaar van de loopbaan worden.

Een persoon die een privaat pensioen krijgt op zijn 65 jaar mag stoppen met werken maar hij of zij krijgt geen toegang tot de gratis geneeskundige verzorging voor gepensioneerden tot hij 67 jaar is tenzij de wettelijke termijn voor hem of haar 65 jaar is.

Vervroegd pensioen vanaf 63 jaar, zowel een volledig pensioen als een gedeeltelijk pensioen (deels werken, deels pensioen) is onderworpen aan een voorafgaande toelating en men moet minstens 33 jaar sociale lasten betaald hebben. In tijden van economische crisis mag deze 63 jaar terug gebracht worden tot 61 jaar maar de 33 jaar sociale lasten blijft behouden.

Deze verandering gaat vanaf 2013 in voege en de verlaging van het staatspensioen gaat in stappen door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *