Processierupsen in Spanje

Processierupsen (thaumetopoea pityocampa)

Foto: Elveoflight

Deze beestjes zijn vermoedelijk een van de meest onaangename insecten die je in Spanje kan vinden, zeker in gebieden waar dennenbomen in grote getallen voorkomen. Deze rupsen komen voor in de warmere regio’s van Zuid-Europa, het Nabije oosten en Noord-Afrika. Zij veroorzaken grote schade aan de pijnboombossen en zij zijn tevens een groot gevaar voor dieren en in sommige gevallen voor mensen.

Raak hen niet aan. Waarschuw kinderen dat deze rupsen anders zijn dan degene die zij kennen uit België en Nederland. De zeer fijne haren van deze dieren zijn giftig en gevaarlijk.

Foto: Basotxerri

Als rups vinden we ze in zijden cocons die in pijnbomen hangen, hier zijn ze gevaarlijk voor de bomen, ze verwijderen alle naalden.

Krijgen ze meer honger dan trekken ze naar de volgende boom waar ze vervolgens de naalden opeten.

Zij verplaatsen zich neus tegen staart, in een lange rij. Daarvan hebben zij trouwens hun naam van gekregen, processierups.

Men ziet ze meestal van januari tot midden april en ze zijn op zijn gevaarlijkst van midden tot einde februari.

Als ze op u of op uw huisdier vallen, veeg ze niet af met uw handen want het effect is zeer onaangenaam, het veroorzaakt een grote irritatie, jeuk en pijn. Mensen, honden en katten kunnen in shock gaan.

De haartjes van de rupsen blijven gevaarlijk , ook al zijn de rupsen dood. Pook ze niet op met een stok, de haartjes vliegen rond en zij leveren u een enorme jeuk op. Men kan ze best verbranden zodat de haartjes niet meer kunnen rondvliegen.

Zitten ze nog in de cocon in de boom, spuit er haarspray op om de haartjes vast te kleven, doe er een plastiek zak rond en verbrand de zak op de grond.

Kruipen de rupsen reeds over de grond, besproei ze met benzine en steek ze in brand. Dit reduceert de rond vliegende haren. Wees wel voorzichtig dat men geen brand sticht.

Woon je vlakbij pijnbomen, dan is het aangewezen dat je anti Histamine tabletten bij de hand hebt zoals aerius tabletten 5 mg of het homeopatisch middel, Apis. Honden lopen met deze dieren een groter risico omdat ze snuffelen aan de grond waar de rupsen geweest zijn.

Wees ook voorzichtig voor je ogen, indien ze geïnfecteerd zijn krijg je hevige pijn en een zwelling aan de ogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.