Rijden met een caravan in Spanje

 1. Algemeen
 2. Een caravan is geen camper
 3. Wat heb ik nodig om met een caravan te mogen rijden en waar moet ik rekening mee houden?
 4. Wat met buitenlandse rijbewijzen in Spanje?
 5. Wat zijn de eisen voor het behalen van rijbewijs B?
 6. Rijbewijs B met code 96 (B) of een rijbewijs plus (NL)
 7. Wat zijn de eisen voor het behalen van een rijbewijs B plus?
 8. Rijbewijs BE
 9. Wanneer heb ik rijbewijs BE nodig?

1.Algemeen

De interesse in caravans en campers is door de Covid-19 pandemie enorm gestegen.

Ga waar je maar wilt en breng er zoveel tijd door als je wilt zonder dat je de gemeenschappelijke ruimtes met andere mensen hoeft te delen. Velen kennen de voordelen van campers al, dat ze meer zijn dan een manier van reizen, maar dat ze een manier zijn om het leven te begrijpen. Maar alles wijst erop dat het Covid-19 zal zijn die de sector in Spanje, vooral het goedkopere caravansegment, een grote duw zal geven.

In Spanje is, in tegenstelling tot andere Europese landen zoals Duitsland, de camper- en caravanmarkt erg klein. De twijfels die het coronavirus genereert en de directe gevolgen ervan voor ons leven (capaciteitsvermindering in hotels, bars en restaurants of campings) hebben echter geleid tot interesse in een zeer bijzondere vorm van transport en reizen.

2. Een caravan is geen camper

Een caravan en een camper zijn niet hetzelfde, hoewel het voor een beginner misschien zo lijkt. De caravan is een voertuig dat door een auto moet worden getrokken. Daarin kunnen we verblijven als we eenmaal stilstaan, maar dat moeten we doen op de daarvoor bestemde plaatsen, vooral ’s nachts. De camper of mobilhome heeft daarentegen al een motor die zijn eigen voortstuwing mogelijk maakt, dus hij wordt niet gesleept.

Het grote voordeel van de caravan is de flexibiliteit die hij biedt, aangezien onze dagelijkse auto kan worden gebruikt om hem tijdens onze vakantie te trekken. Daarnaast kunnen we de caravan op een parkeerplaats parkeren en de auto zelfstandig gebruiken voor sightseeing. Daarentegen is het bijna onmogelijk om een camper als dagelijkse auto te gebruiken omwille van de regelgeving en het verbruik.

Vergeet niet, voordat u zich een caravan aanschaft om in de technische fiche van uw auto te kijken van wat de maximale belasting is die uw auto kan en mag trekken.

Bovendien heeft u een speciale trekhaak nodig die, als u deze na de aankoop hebt geïnstalleerd, deze op de ITV moet laten goedkeuren en hij moet op de voertuigkaart worden opgenomen.

3. Wat heb ik nodig om met een caravan te mogen rijden en waar moet ik rekening mee houden?

Met een caravan rijden is niet eenvoudig. Hou er rekening mee dat we honderden extra kilo’s aan onze auto gaan toevoegen, waardoor de reactie- en inhaaltijden aanzienlijk veranderen. Evenzo moet worden opgemerkt dat de lengte van de auto en de caravan ook langer is en dat de manoeuvres ingewikkelder zijn geworden. Het is daarom logisch dat men niet met alle caravans met een B-rijbewijs mag rijden. Met dit rijbewijs mag u alleen rijden met aanhangers met een gewicht van 750 kg of minder en die aanhanger hoeft ook niet te te worden geregistreerd.

Als de caravan daarentegen meer dan 750 kg weegt, moet hij worden geregistreerd en moet de bestuurder slagen voor een kleine test genaamd “Authorization 96”. Bovendien mag het maximale gewicht van de set niet meer zijn dan 4.250 kg en mag het gewicht van het aangedreven voertuig niet groter zijn dan 3.500 kg.

Ten slotte, als de set meer dan 4.250 kg weegt (hoewel het aangedreven voertuig nooit meer dan 3.500 kg kan zijn), is het B + E-rijbewijs nodig waarmee de bestuurder voertuigen met zware aanhangwagens kan besturen.

Houd er ook rekening mee dat de snelheidslimieten ook veranderen. Op secundaire wegen is de maximumsnelheid waarmee we ons kunnen verplaatsen dus 80 km / u, hoewel we het verschil het snelst zullen merken op snelwegen, waar de limiet wordt verlaagd tot 90 km / u.

4. Wat met buitenlandse rijbewijzen in Spanje?

Een rijbewijs B is een document, in de vorm van een kaartje, waarmee je bevoegd bent om in een auto te rijden van maximaal 3500kg. Het toont aan dat je beschikt over voldoende kennis, vaardigheden en inzicht om met een auto aan het verkeer deel te nemen. Voorafgaand aan het praktijkexamen moet je het theorie-examen afleggen en rijlessen volgen.

5. Wat zijn de eisen voor het behalen van een rijbewijs B?

Je kunt een rijbewijs B aanvragen als je voldoet aan de volgende eisen:

 • Je hebt een minimum leeftijd van 18 jaar
 • Je hebt het theoretisch examen succesvol afgerond
 • Je hebt het praktijkexamen succesvol afgerond

6. Rijbewijs B met code 96 (B) of een rijbewijs plus (NL)

Een rijbewijs B plus of Code 96 is een “tussenstap” van het rijbewijs B naar BE. Met het rijbewijs B plus mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4.250 kilo. Voor een zwaardere combinatie heb je het rijbewijs BE nodig. Voor het behalen van een rijbewijs B+ doe je, naast je rijexamen voor je rijbewijs B, een aanvullende test. Heb je tijdens deze aanvullende test aangetoond dat je voldoende capaciteiten hebt om een auto met een aanhanger te besturen, dan ontvang je het rijbewijs B plus.

7. Wat zijn de eisen voor het behalen van een rijbewijs B plus?

Voor het behalen van een rijbewijs B plus doorloop je dezelfde rijopleiding als voor een rijbewijs B en moet je aan dezelfde eisen voldoen:

 • Minimum leeftijd van 18 jaar
 • Theoriecertificaat voor het rijbewijs B
 • Praktijkexamen met de auto

Een aanvullende eis is dat je een extra opleiding volgt om met een combinatie tot 4.250 kilo te rijden. Slaag je voor het praktijkexamen, dan kun je het rijbewijs B plus aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

8. Rijbewijs BE

Een aanhanger met een toegestane maximum massa tot 750 kg mag altijd met rijbewijs B getrokken worden, ook als de totale treinmassa boven 3500 kg uitkomt.

9. Wanneer heb ik rijbewijs BE nodig?

Het rijbewijs BE is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750 kg.

Voor het rijbewijs BE hoef je geen apart theoriecertificaat te behalen, wel moet je een praktijkexamen afleggen. Om je voor te bereiden kun je rijlessen nemen bij een rijschool. Op het moment dat je geslaagd bent voor je praktijkexamen kun je het rijbewijs BE aanvragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.