Rokers en roken in Spanje

  1. Overzicht
  2. Niet roken in publieke ruimtes
  3. Uitzonderingen op de wet
  4. Voorziene boetes voor roken in het openbaar

1.Overzicht

Hierna volgt meer informatie over een wet die reeds in januari 2011 in voege is gekomen en ze heeft te maken met het roken en met rokers. Dit artikel geeft uitleg over de plaatsen waar men niet mag roken en wat men aan boete moet betalen indien u de wet overtreedt. In het parlement werd de wet aangenomen met 336 stemmen voor, 5 tegen en 3 onthoudingen.

In Spanje is er een “zero tolerance” ten opzichte van roken van kracht en dat is bepaalt door deze nieuwe wet die een verstrenging is van de wet van 2006.

2. Niet roken in publieke ruimtes

Roken is verboden in alle restaurants, bars, cafés en andere publieke ruimtes. Roken tijdens televisie-uitzendingen is ook verboden.

Roken buitenhuis is tevens verboden aan hospitalen, scholen en speelvelden.

Denk er ook aan dat sommige gemeentes ook uitbreiden tot plaatsen buitenhuis, op sommige stranden is er een rookverbod van kracht, zo mag er in Ávila niet meer gerookt worden op de muur rond de stad, enz.

Het verbod geld ook voor afgesloten ruimtes speciaal voorzien voor rokers en er is een verbod voor rookruimtes in casino’s.

Er mag nog enkel gerookt worden buiten de horeca gelegenheid maar er mag geen dakbedekking op het terras zijn. Is het terras overdekt, dan mogen er maar 2 muren zijn.

Deze beperkingen komen boven op de beperkingen van de wet van 2006:

  • Een verbod om te roken op alle werkplaatsen, op het openbaar vervoer, openbare instellingen, winkels, scholen, hospitalen en theaters.
  • Een verbod om rookwaren te verkopen aan personen onder de 18 jaar.
  • Een verbod op adverteren voor rookwaren in Spanje.

3. Uitzonderingen op de wet

Hotels mogen tot 30 % van hun beschikbare hotelkamers voorzien voor rokers.

Private rook clubs mogen roken toelaten maar er moet een ledenadministratie zijn en de clubs mogen geen sigaretten verkopen in hun ruimtes en zij mogen geen voedsel of drank opdienen.

Roken blijft toegelaten in psychiatrische instellingen, gevangenissen, rook clubs en in hotels waar tot maximum 30 % van de kamers voor rokers kunnen voorbehouden worden. Deze kamers moet geïsoleerd zijn van de andere kamers en er moet ventilatie aanwezig zijn.

Roken blijft toegelaten buiten sportzalen, in wachtrijen voor bioscopen en museums (zolang ze buiten het gebouw zijn), op de campus van een universiteit maar er mag niet gerookt worden in en buiten een ziekenhuis, een park en een speeltuin.

4. Voorziene boetes voor roken in het openbaar

Rokers (en handelaars) die zich niet aan de regels houden kunnen beboet worden. Kleine overtredingen worden bestraft met boetes van € 30 tot € 600, zwaardere overtredingen riskeren een boete van € 10.000 tot € 600.000.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.