Schorpioenen in Spanje

  1. Belisarius xambeui
  2. De Mediterane schorpioen (Buthus occitanus)
  3. De Europese zwarte schorpioen (Euscorpius flavicaudis)
  4. Tot slot

Er zijn 3 soorten in Spanje te vinden, 2 die veelvuldig voorkomen en 1 die eerder zeldzaam is.

Als je ’s avonds rond loopt, let dan op uw schoeisel, er kan altijd een schorpioen rondkruipen.

1. Belisarius xambeui

Foto: Totodu74

Deze schorpioen mist ogen en pigmentatie, dit is typisch voor veel dieren die in grotten leven.  Deze exemplaren is 3 – 4 cm lang en het lichaam heeft een licht gele kleur, bijna doorzichtig.  Dit is het enige in grotten levende exemplaar.

Belisarius xambeui is de zeldzaamste schorpioen in Europa, hij leeft enkel is de zuidoostelijke Pyreneeën van Frankrijk en Catalonië in Spanje.

Deze schorpioen leeft op grote hoogte (650 – 1500 m).  Alhoewel hij in grotten leeft vind men hem zelden diep in een grot maar eerder in de ingang van de grot.  Hij kan ook gevonden worden onder stenen waaronder schouwen, kelders en ruïnes van kastelen.

Kwestie zijn giftigheid is er niet veel bekend maar denkelijk is hij niet gevaarlijk.

2. De Mediterane schorpioen (Buthus occitanus)

Foto: Malpolon

Deze schorpioen leeft voornamelijk is het zuidwestelijke deel van Europa en voornamelijk in Frankrijk, Spanje en Portugal.

De Buthus occitanus heeft een lengte van 60 – 80 mm en heeft een gele of geel-bruine kleur.  Hi wordt aangetroffen in droge en warme gebieden met weinig vegetatie waar hij tijdens de dag schuilt onder stenen.  Zij worden weinig aangetroffen in stedelijke gebieden.

De Europese Buthus occitanus heeft een pijnlijke steek maar zijn niet echt gevaarlijk voor gezonde mensen.  De Afrikaanse vorm heeft een veel sterker gif.

3. De Europese zwarte schorpioen (Euscorpius flavicaudis)

Foto: BlueBreezeWiki

Deze soort leeft in westelijk Europa, voornamelijk Frankrijk, Italië en Spanje.  Zij hebben een lengte van 35 – 45 mm en zij hebben een zwart lichaam met iets lichtere poten.

Hij wordt gevonden in warm en vochtige gebieden zoals bossen, velden, tuinen, parken enz/ maar zij worden ook gevonden in menselijke woningen (oude huizen, ruïnes, verlaten woningen).

4. Tot slot:

Hoe kan je weten of een schorpioen giftig is of niet?

Eerst deze gulden regel, raak nooit een schorpioen aan met de blote hand en schorpioenen in het wild worden best met rust gelaten.

In het algemeen kan men stellen dat een schorpioen met grote krachtige klauwen de minst giftige is, er is een uitzondering maar deze leeft niet in Spanje.  Schorpioenen met kleine klauwen zijn dus gevaarlijker en giftiger.

3 gedachtes over “Schorpioenen in Spanje”

  1. Ik ben gebeten door een schorpioen in Spanje, ben naar de spoed geweest waar ze mij 3 inspuitingen hebben gegeven op de plaats van de beet. Dit zou mijn pijn voor 4h uitstellen maar eens uit het ziekenhuis kwam de pijn onmiddellijk terug en veel heviger dan voordien. Ze hebben ontstekingsremmende pillen voorgeschreven samen met een maagbeschermend middel. Mijn voet doet nog steeds extreem veel pijn en heb diarree gehad, ik heb op de plaats van de beet stekende zenuwprikkels die zich verplaatsen . Is dit normaal ? Hoelang blijft de pijn aanhouden en wat is het vervolg . Met vriendelijke groeten

  2. ik heb net een licht geel beest op mijn voet gehad die er voor mij uitzag als een schorpioen. Ik heb niets gevoeld van een prik o.d. Gevoelsmatig denk ik dat deze niet echt gevaarlijk was maar ik heb een klein hondje rond lopen die op alles wat beweegt reageert. zou dat gevaarlijk kunnen zijn

    1. Vermoedelijk was het de mediterrane schorpioen en daar hoeven gezonde mensen niet voor te vrezen. Een steek heeft hetzelfde effect als de steek van een wesp. Andere is het bij kleine huisdieren, na een steek zou ik toch langs de dierenarts gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.