Spaans leren is een noodzaak als je in Spanje woont

Om uw kennis van het Spaans te verbeteren kan je de lessen volgen die veel gemeentebesturen in Spanje gratis aanbieden maar er zijn betere methodes. In feite is het leren van een taal een totaal pakket en hierna volgen er een aantal tips om uw doel te bereiken. Aan die cursussen kleven ook een aantal nadelen en het is de kunst om die te vermijden, hoe, dat lees je verder in dit artikel.

Voor je naar Spanje komt

Het eerste en het belangrijkste is dat je in de aanloop van uw vertrek naar Spanje de taalregels leert, het ritme van de taal begrijpt en dat je kan terug grijpen naar uw boeken om bepaalde zaken op te zoeken. Zit de grammatica eenmaal in je hoofd dan moet hij op bepaalde momenten terug geactiveerd worden. De beste manier om dit te doen zijn taallessen maar hou het intensief en kort.

Het eerste doel is dat de basis van de grammatica in je hoofd zit, zonder dat het perfect hoeft te zijn. Grammatica is een vereiste maar zonder dat dat het belangrijkste onderdeel van een taalstudie is.

De volgende stap is, leg uw oor te luisteren naar de Spaanse taal. Kijk eens op webwijzer, hier zijn tal van cursussen, lessen en podcasts te vinden die u gewoon maken aan de Spaanse taal. Het is in het begin moeilijk om alle podcasts te begrijpen maar je legt wel een goede basis voor uw verblijf in Spanje.

Kijk naar films in het Spaans maar met de Nederlandse ondertiteling op en dat is de volgende stap.

Natuurlijk moet je de films van Almodovar gezien hebben, zij spelen zich af in Madrid en de acteurs spreken het Spaans dat mensen in Madrid spreken. Natuurlijk zijn er nog andere films die je moet zien maar het belangrijkste zijn de ondertitels.

Een boek in het Nederlands over de Spaanse cultuur kan je ook helpen.

Lees juist voor uw vertrek een taalboek van voor naar achter.

Op het einde van deze eerste periode ken je de basis van de grammatica, heb je een idee wat Spanjaarden denken en heb je een idee van hoe het Spaans klinkt.

Eenmaal in Spanje

De plaats waar je vloeiend Spaans leert praten: bars en andere sociale ontmoetingsplaatsen.

Het voornaamste doel tijdens uw verblijf in Spanje is hoe je zoveel mogelijk vergissingen kan maken in een dag.

De gemakkelijkste manier, maar ook de moeilijkste is dat je een gezamenlijke flat zoekt met enkel Spaanstalige mensen zoekt.

Natuurlijk komen veel lezers met hun partner of met hun familie naar hier en zij denken er niet aan om samen te wonen met vreemde mensen. Een alternatief is dat uw buren Spaanstalig zijn en maak er alle dagen contact mee. Praten, praten en nog eens praten is de boodschap.

Een ander belangrijk punt is dat je aan uw passie en uw hobby blijft werken maar zoek een Spaanse vereniging. Als je een activiteit hebt die je met totale inzet kan doen dan leer je Spaans zonder dat je het beseft.

Natuurlijk is uw Spaanse job een goed hulpmiddel om uw Spaans te verbeteren, zoek enkele betrouwbare collega’s om er Spaans mee te praten en vraag hen om u te verbeteren indien je een fout maakt.

De twee voorbeelden, hobby en werk, maken ook dat je nieuwe mensen leert kennen die Spaanstalig zijn. Hiermee komen we dus aan het belangrijkste advies dat ik aan u als immigrant kan geven, blijf niet hangen in een groepje immigranten. Het is misschien hard en het houd u weg uit uw comfortabel hoekje maar hou enkele goede vrienden over die zoals u een immigrant zijn en richt u volledig op de Spanjaarden.

Een belangrijke raad die ik nog kan geven, probeer niets te leren dat je niet nodig hebt of dat je haat. De beste manier om het Spaans te leren is door mensen te zien, activiteiten bij te wonen van zaken waarin je interesse hebt.

Gebruik de kracht van de passie

En hier komen we tot een controversieel onderwerp, de taalcursussen. Deze cursussen kunnen zeer gevaarlijk zijn. Het gevaar zit er in dat men een omgeving creëert waarin zich tal van buitenlanders bevinden waarvan een deel slechts komt om gezamenlijk activiteiten te doen en om hun kennissenkring uit te breiden. Het gemak om juist te luisteren en op uw gemak te zitten terwijl je denkt dat je bijleert….Denk ook eens aan het Frans, Engels of Duits dat je vroeger op school hebt gestudeerd, wat is daar nu nog van overgebleven. Over het algemeen is er vrij weinig overgebleven maar met u totaal onder te dompelen in de Spaanse taal kan je vrij snel de taal vloeiend spreken.

Ik zeg niet dat je in geen geval naar een cursus moet gaan maar stel duidelijke doelen. Een klasomgeving dwingt u niet om zoveel als mogelijke vergissingen te maken maar spreken in de echte wereld dwingt u wel tot het spreken met alle mogelijke vergissingen inbegrepen. Een Spaanse tekst schrijven is gemakkelijker dan een babbeltje te doen in een Spaanse bar. Men heeft alle tijd om de tekst te schrijven, men kan hem nalezen, men kan hem verbeteren en er is geen directe feedback. Wanneer je praat en wanneer je het vraagt dan zullen mensen u verbeteren, ofwel begrijpen ze u totaal niet ofwel zeggen ze wat je verkeerd hebt gezegd.

In het kort, als je de tijd en het geld hebt, ga naar school. Denk er aan dat je hierdoor geen Spaans zal kunnen praten.

De enige weg om vloeiend Spaans te praten is praten, praten en praten. Liefst 80% van uw tijd en maak 100 fouten per dag.

Een gedachte over “Spaans leren is een noodzaak als je in Spanje woont”

  1. Ik ben het hier 100% mee eens. Ik vond het ook respectloos dat verreweg de meeste van die pensionados die in Spanje zitten (NL, Be, Duits, Brits, etc) na al die jaren geen woord Spaans spreken en alleen maar naar hun eigen morgen, restaurant , supermarkten en verenigingen gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.