Spaanse staatsburgerschapstest: hoe zorg je ervoor dat je slaagt

 1. Overzicht
 2. Hoe meld ik me aan voor het examen?
 3. Zorg ervoor dat je weet wanneer de data zijn
 4. Leer de stijl van het examen en de soorten vragen kennen
 5. Download de officiële bijgewerkte handleiding
 6. Zoek tijd om te studeren
 7. Vergeet niet de juiste documentatie mee te nemen
 8. Zorg ervoor dat u weet hoe u het examenblad correct invult
 9. Wees geduldig bij het wachten op de resultaten
 10. Je hebt een tweede kans
 11. Focus op het verbeteren van je Spaans
 12. Fouten in de test

1.Overzicht

Om de Spaanse nationaliteit te krijgen, moet je slagen voor een examen van het Cervantes Instituut. Hier zijn enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat je deze algemene kennistest over Spanje met glans doorstaat.

Als u voldoet aan de voorwaarden om de Spaanse nationaliteit te verkrijgen, moet u, als u niet oorspronkelijk uit een Spaanssprekend land komt, twee tests afleggen.

De eerste test is de Prueba de Conocimientos Constitucionales y Socioculturales de España (CCSE) of Test van constitutionele en sociaal-culturele kennis van Spanje (alle aanvragers doen dit) en de tweede is het DELE-taalexamen (Diploma de Español como Lengua Extranjera) voor degenen wier moedertaal niet het Spaans is.

In dit artikel gaan we specifiek in op het CCSE-examen, dat onderwerpen behandelt als overheid, Spaanse geografie, Spaanse cultuur en geschiedenis. Het bestaat uit 25 vragen, die je binnen een gestelde tijdslimiet van 45 minuten moet beantwoorden om je kennis te testen.

Vijftien van de vragen zijn bedoeld om uw kennis van de Spaanse regering, de wetgeving en de rechten van de burger te testen, terwijl de overige tien betrekking hebben op de Spaanse cultuur, geschiedenis en samenleving.

2.Hoe meld ik me aan voor het examen?

Om deel te kunnen nemen aan het examen, moet u zich eerst online registreren en inloggen. U kan dat hier doen.

Je moet kiezen uit een selectie en plaatsen en data waar en wanneer je examen zal plaatsvinden en vervolgens je vergoeding van € 85 betalen om correct te worden ingeschreven.

Hier zijn enkele tips om u te helpen slagen voor het examen en ervoor te zorgen dat u slaagt.

3. Zorg ervoor dat je weet wanneer de examen data zijn

Er zijn slechts bepaalde data per jaar waarop deze examens plaatsvinden en deadlines wanneer u zich daarvoor moet hebben aangemeld. Zorg dat je weet wanneer deze zijn, zodat je de deadline niet mist en lang moet wachten om je weer in te kunnen schrijven.

Er zijn veel examencentra in het hele land. Klik hier om de dichtstbijzijnde te vinden. Elk van deze centra zal je kunnen vertellen wanneer ze hun examens zullen houden en wanneer je je moet registreren.

4. Leer de stijl van het examen en de soorten vragen kennen

Elk jaar zijn er 300 meerkeuzevragen en daarvan worden er 25 geselecteerd voor het examen. Als je er 15 goed beantwoordt, slaag je voor het examen. Er zijn veel plaatsen online waar u de stijl van het examen kunt vinden. Zo maak je kennis met de soorten vragen die gesteld kunnen worden en de onderwerpen die aan bod komen.

5. Download de officiële bijgewerkte handleiding

Op de Insituto Cervantes-website vindt u de bijgewerkte handleiding “para la preparación de la Prueba de Conocimientos” waarvoor er elk jaar een nieuwe handleiding gemaakt wordt. Dit zijn de exacte 300 vragen en antwoorden die in het examen van dat jaar zullen worden gebruikt. Klik hier om de handleiding voor 2022 te zien. Gebruik deze als je studiebijbel.

Elk jaar worden er 25 nieuwe vragen toegevoegd en 25 oude verwijderd, dus je moet ervoor zorgen dat je de bijgewerkte lijst hebt voor het jaar waarin je het examen gaat doen.

6. Zoek tijd om te studeren

Het kan een hele uitdaging zijn om de antwoorden op mogelijk 300 verschillende vragen te onthouden, dus u moet ervoor zorgen dat u ruim voor uw examen voldoende tijd neemt om te studeren.

Naast het bestuderen van de handleiding, zul je veel online simulaties vinden waar je kunt oefenen en een idee kunt krijgen van hoe je het zou kunnen doen. Er zijn ook verschillende apps die bedrijven hebben gemaakt en YouTube-video’s zodat je ook onderweg kunt studeren.

7. Vergeet niet de juiste documentatie mee te nemen

Op de dag van het examen is het erg belangrijk dat u de juiste documenten meeneemt om het examen te kunnen afleggen. U heeft zich al online ingeschreven, maar op de dag van het examen dient u de verificatie van uw inschrijving, uw originele paspoort en uw verblijfskaart mee te nemen.

Als een van deze verlengd wordt, dan moet u ervoor zorgen dat u in plaats daarvan fotokopieën meeneemt.

8. Zorg ervoor dat u weet hoe u het examenblad correct invult

Er is een bepaalde manier om het meerkeuze-examenblad in te vullen waarvan u op de hoogte moet zijn. Het plaatsen van een vinkje of een ‘x’ in de cirkel wordt niet geaccepteerd. In plaats daarvan moet je de kleine cirkel inkleuren, zodat de examens machinaal kunnen worden gelezen. Ze worden niet individueel gecontroleerd door mensen.

9. Wees geduldig bij het wachten op de resultaten

Ook al zijn het eenvoudige meerkeuzevragen en er zijn er maar 25, je moet ongeveer 20 dagen wachten om erachter te komen of je geslaagd bent of niet. Dit zou tenslotte relatief eenvoudig moeten zijn, als je het staatsburgerschap aanvraagt, moet je een tijdje in Spanje hebben gewoond (meestal 10 jaar of langer) en ben je gewend om geduldig te zijn.

10. Je hebt een tweede kans

Als je de test de eerste keer niet haalt, krijg je een tweede kans om je opnieuw in te schrijven en het examen opnieuw te doen. U hoeft de vergoeding ook niet opnieuw te betalen, omdat u deze de eerste keer al heeft betaald.

11. Focus op het verbeteren van je Spaans

Hoewel dit onderdeel geen specifieke taaltest is, zijn alle vragen in het Spaans, dus je moet de taal redelijk goed beheersen om voor de test te slagen. Je zult zeker meer Spaans moeten kennen dan het A2-niveau dat vereist is voor de Spaanse taaltest om de vragen volledig te begrijpen, en als je Spaans onderdaan wilt worden, moet de taal sowieso een prioriteit zijn.

12. Fouten in de test

In het voorbereidingshandboek voor het Spaanse staatsburgerschap examen van 2022 werd Mariano Rajoy vermeld als, nog steeds, premier en dat de doodstraf deel uitmaakt van de Spaanse wet.

De CCSE-test, die € 85 kost, bestaat uit 25 meerkeuzevragen die binnen een vastgestelde tijdslimiet van 45 minuten moeten worden beantwoord om uw kennis van Spanje te testen.

Het Cervantes-instituut, de openbare culturele instelling die taal- en burgerschapsexamens organiseert, zei dat de fouten in het voorbereidingshandboek dat op 29 november werd gepubliceerd, te wijten waren aan een “computerstoring”. Het Instituut zei dat het de fouten sindsdien had gecorrigeerd.

Rajoy is sinds 2018 geen premier van Spanje meer en de doodstraf werd in 1978 verboden.

Het handboek wordt gegeven aan aanvragers die zich voorbereiden op de burgerschapstest (bekend als CCSE), die ze moeten behalen, samen met een taaltest, om in aanmerking te komen voor de Spaanse nationaliteit.

Vijftien van de vragen zijn bedoeld om uw kennis van de Spaanse regering, wetgeving en burgerrechten te testen, terwijl de overige tien betrekking hebben op de Spaanse cultuur, geschiedenis en samenleving.

Sommige vragen zijn meerkeuzevragen met drie mogelijke antwoorden, terwijl andere met waar of onwaar moeten worden beantwoord.

Twaalf van de 300 vragen in het voorbereidingshandboek bevatten fouten, waarvan iedereen met een basiskennis van de Spaanse samenleving ze zou ontdekken. Het bevatte valselijk aangeven dat openbaar onderwijs niet gratis is en dat rijbewijzen worden afgegeven door de politie en niet door de verkeersautoriteit, Dirección General de Tráfico (DGT), zoals dat het geval is.

Een van de meest schokkende fouten was een vraag die aangaf dat het juiste antwoord op “De huidige premier is…”, “Mariano Rajoy” was, in plaats van “Pedro Sánchez”.

Een andere meerkeuzevraag gaf aan dat het juiste antwoord op “De Spaanse grondwet is…” “een secundaire wet” was, in plaats van “een essentiële wet”.

Het Cervantes-instituut gaf aan dat de fouten werden veroorzaakt door het feit dat de vragen waren gewijzigd, maar het computerprogramma kon de antwoorden van de vorige test niet wijzigen.

Het Cervantes-instituut beschreef het als “een ongelukkige fout” en gaf toe dat het gevolgen kan hebben voor mensen die de test onlangs hebben gedaan. De test wordt automatisch gecorrigeerd, wat betekent dat het kandidaten kan straffen die het “juiste” antwoord volgens het handboek hebben gecontroleerd.

Een groep genaamd Legalteam, gevestigd in Barcelona, die advies geeft over burgerschapskwesties, merkte de fouten op en plaatste verschillende voorbeelden van de fouten op haar website.

“We hebben geconstateerd dat veel vragen de verkeerde antwoorden hebben en bij Legalteam hebben we ze gecorrigeerd omdat de antwoorden in de officiële handleiding onjuist zijn”, schreef Legalteam op 2 december op haar website.

“Als u foute antwoorden opmerkt, laat het ons dan weten, zodat we de handleiding kunnen corrigeren en het Instituut Cervantes hiervan op de hoogte kunnen stellen.”

Het Instituut zegde dat de fouten verholpen zijn door experts die de antwoorden van het handboek “één voor één” hebben gecontroleerd.

Het heeft echter vragen opgeroepen over hoe dergelijke duidelijke fouten onopgemerkt konden blijven voordat het handboek werd gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.