Spanjaarden en hun bijgeloof

 1. En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes
 2. Hoeden op je hoofd, niet op je bed
 3. Messen en scharen
 4. Mucha mierda
 5. Cactus voor het raam
 6. Zeven in plaats van negen levens
 7. Voetje vegen
 8. De kleur geel
 9. De 12 druiven
 10. Linkervoet
 11. Paraplu’s
 12. Eten met zijn dertienen
 13. Het pad van een zwarte kat kruisen
 14. Zout morsen
 15. Een spiegel breken
 16. Blaas in een maal alle kaarsjes uit op de verjaardagstaart
 17. Raak hout aan

Voor ons, mensen uit België en Nederland, is vrijdag de dertiende dé ongeluksdag bij uitstek maar dat is hij niet in Spanje, voor de Spanjaarden is dinsdag de dertiende de ongeluksdag. Natuurlijk zijn beide dagen, voor diegene die bijgelovig zijn ongeluksdagen maar dat is niet voor iedereen zo. Buiten de dag dinsdag en het nummer 13 en de combinatie van deze twee, hebben de Spanjaarden nog meer bijgelovigheden (supersticiones).

Wat is bijgeloof eigenlijk? Bijgeloof is een niet op godsdienst of wetenschap gebaseerd geloof. Het houdt meestal in dat er iets veroorzaakt zou kunnen worden door bovennatuurlijke krachten of machten. Door bepaalde handelingen uit te voeren zou men deze krachten kunnen neutraliseren, oproepen of bijsturen. Meestal heeft het betrekking op het verwerven van geluk en het afweren van ongeluk.

1. En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes

Het eerste punt dat met bijgeloof, en dinsdag de dertiende, te maken heeft is eigenlijk meer een spreekwoord of gezegde. “En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes” wat zoveel betekent als “Op dinsdag trouw je niet, ga je niet op reis en verlaat je jouw huis niet”. Het woord “Martes” is afgeleid van het woord of planeet “Marte” wat de planeet Mars is in het Spaans. In de Middeleeuwen had die planeet de bijnaam “het kleine kwaad”. Daarnaast is “Marte” tevens de God van de oorlog en staat dat voor niets goeds.

2. Hoeden op je hoofd, niet op je bed

Als je in Spanje een hoed op je bed legt dan zal dat weinig goeds met zich meebrengen en veel ongeluk. Dit komt uit de tijd dat men dacht dat de slechte geesten in je haar leefden en dus als je een hoed op je bed legde, die geesten je bed ingingen waarna deze slechte geesten je lichaam konden binnendringen tijdens je slaap. Gelukkig dragen tegenwoordig niet veel mensen meer een hoed maar hang deze voor de zekerheid toch maar aan de kapstok of in de kast als je al een hoed draagt.

3. Messen en scharen

Volgens een oud bijgeloof geef je nooit aan iemand in Spanje messen of scharen als cadeau voor een verjaardag of zomaar tussendoor.

Als je namelijk een mes of schaar of ander scherp voorwerp aan iemand geeft houdt dat in dat de relatie kapot is, doorgesneden of doorgeknipt. Dus denk goed na wat je iemand cadeau geeft voor een verjaardag, naamdag, trouwerij of voor kerstmis.

4. Mucha mierda

In de theaterwereld zegt men in het Engels “break a leg” wat natuurlijk letterlijk betekent “breek een been”. In het Nederlands zeggen we het veel simpelere “veel geluk” of zelfs “toitoitoi” wat toch wat aardiger klinkt. In Spanje hebben ze het Engelse “break a leg” niet letterlijk vertaald naar “rompete una pierna” maar zegt men in de theaterwereld om iemand geluk te wensen “mucha mierda” ofwel “veel stront”.

5. Cactus voor het raam

Wellicht is het je al eens opgevallen bij je dagelijkse wandeling door de straten van Spanje. Veel Spanjaarden hebben voor het raam een of meerdere cactus planten staan. Buiten het feit dat een cactus gemakkelijk te onderhouden is, weinig water nodig heeft en de hoge temperaturen in Spanje makkelijk overleeft, houdt een cactus de slechte geesten buiten de deur (of raam). Dus heb je thuis nog een cactus over, plaats deze dan buiten voor je raam (dus niet binnen want dan zijn de slechte geesten al in je huis gekomen).

6. Zeven in plaats van negen levens

De Spaanse katten hebben geen geluk, ze hebben al pech omdat veel katten op straat moeten (over)leven, ze hebben ook nog minder levens. Terwijl ze bijna op de ganse wereld negen levens hebben, hebben de Spaanse katten slechts zeven levens, twee minder dus. Niemand weet eigenlijk waarom dat zo is maar het is wel een bijgeloof.

7. Voetje vegen

Dit bijgeloof komt uit de tijd van de heksen, lang geleden dus maar nog steeds actueel. Mocht je als je aan het schoonmaken bent per ongeluk met je bezem over de voeten van een vrouwelijke vrijgezel vegen, dan heb je er per ongeluk voor gezorgd dat deze vrouw nooit zal trouwen.

Je zult het maar op je geweten hebben. Daarom is het wellicht verstandiger om in plaats van te vegen een stofzuiger te gebruiken, die hadden ze nog niet in de tijd van de heksen.

8. De kleur geel

Geel staat in Spanje voor niets goeds. Koop dus nooit gele kleding voor iemand of draag nooit geel als je naar een examen moet, een sollicitatiegesprek hebt of enig ander belangrijk evenement. De kleur geel vertegenwoordigt namelijk zwavel en de Duivel en daarnaast is het bijgeloof dat de kleur geel pech kan brengen in bepaalde situaties.

9. De 12 druiven

Dit is een bijgeloof wat naast leuk om te doen ook lekker en gezond is. Met oud op nieuw eten alle Spanjaarden op elke klokslag een druif. Volgens het bijgeloof brengt dat het komende jaar veel geluk. Het is dus ook niet verwonderlijk dat heel Spanje naar de jaarwisseling zit te kijken of op de dansvloer staat om plots twaalf druiven naar binnen te werken.

10. Linkervoet

Als je met je linkervoet als eerste een kamer betreedt, betekent dit dat je veel ongeluk zult hebben. Mocht dat nu al gebeurd zijn dan is er geen reden tot paniek zolang je maar drie keer achter elkaar een kruisje slaat om het ongeluk te laten verdwijnen. Overigens geldt dit bijgeloof ook voor het uit je bed stappen met je linkervoet als eerste.

11. Paraplu’s

Ook al zul je op veel plaatsen in Spanje geen paraplu nodig hebben, het binnenshuis openen van een paraplu betekent toch ongeluk. Daarnaast zou het laten vallen van een paraplu leiden tot acuut verstands- of geheugenverlies. Een gevallen zonne- of regenscherm zou men nooit zelf mogen oprapen, want dat leidt tot ongeluk in de toekomst.

Wanneer een dame haar paraplu opraapt, zal zij een oude vrijster worden. Een paraplu cadeau doen of op een tafel of bed leggen lokt de kwade geesten uit die zich eronder verschuilen. Een paraplu openen als het mooi weer is, brengt al ongeluk.

12. Eten met zijn dertienen

Als je een etentje geeft of uit eten gaat met een groep vrienden en/of familie, zorg er dan altijd voor dat je of met minder of met meer dan 13 personen bent. Dat wil zeggen, ga eten met 12 of minder personen of 14 en meer personen maar nooit met 13 personen. Dit brengt namelijk ongeluk voor iedereen aan tafel, iets wat terug gaat naar het laatste avondmaal waarbij er 13 personen aan tafel zaten.

13. Het pad van een zwarte kat kruisen

Als je op straat een zwarte kat tegenkomt, betekent dit voor sommige mensen dat je pech zult hebben maar dat wil niet zeggen dat elke donkere kat een slecht voorteken is. Wat wordt beschouwd als het aantrekken van pech, is dat het dier letterlijk je pad kruist.

14. Zout morsen

Zout is een symbool van welvaart en daarom wordt in Spanje het per ongeluk morsen van zout als een symptoom van pech beschouwd. Maar er is ook goed nieuws? Het effect kan worden tegengegaan door een handvol van het gemorste zout te nemen en het over de linkerschouder terug te gooien.

15. Een spiegel breken

Voor de Spanjaarden staat een kapotte spiegel voor 7 jaar pech. Maar ook, op geen enkele manier mag het gebroken glas worden bijgehouden (deze traditie valt samen met Feng Shui die zegt dat je nooit gebroken spiegels moet bewaren. In ieder geval gaat het erom dat je die slechte energieën niet thuis verzamelt).

16. Blaas in een maal alle kaarsjes uit op de verjaardagstaart

Als een verjaardagstaart meer dan één kaars heeft, is het een geluk dat je ze allemaal in één adem kunt doven. Het impliceert dat er een jaar van overvloed zal komen!

17. Raak hout aan

Als er een duistere gedachte in je opkomt, als iemand iets zegt dat ongeluk zou kunnen veroorzaken, zelfs als je voelt dat er iets ergs gaat gebeuren … Klop op hout. Volgens het Spaans bijgeloof verdrijft dit gebaar pech en slechte energie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.