Spinnen in Spanje

  1. Funnel web spinnen (Hexathelidae)
  2. Zwarte Weduwe (Latrodectus Tredecimguttatus)
  3. Vioolspin (Loxosceles Reclusa)

Er zijn meer dan 1.700 soorten spinnen in Spanje en 3 hiervan zijn min of meer gevaarlijk.  De gevaarlijkste van deze 3 is de Zwarte Weduwe.  Zij geeft een zeer pijnlijke beet maar die is meestal niet dodelijk.

1. Funnel web spinnen (Hexathelidae)

Foto:Bryce McQuillan

Deze spinnen hebben een lengte van 1 cm tot 5 cm. Het lichaam is 3 maal langer dan het breed is. Zij zijn donker van kleur, van bruin tot zwart met een glanzend borststuk dat het voorste deel van de het lichaam bedekt.  Zij leven in holen in de grond of in holen in een boom.  Men kan ze ook tegenkomen onder woningen, rotsen en hout stapels.  Zij hebben een trechtervormig web, waar zij op het uiteinde van de trechter wachten op hun volgende prooi.  Zij zijn actief tijdens de nacht.

2. Zwarte Weduwe (Latrodectus Tredecimguttatus)

Deze spin komt vrij veel voor in Europa.  Een beet van deze spin is niet fataal. Ze zijn relatief zeldzaam maar ze komen het meeste voor in droge gebieden van Andalusië, Aragon en Valencia, voornamelijk in de broeikassen en de gebieden waar het graan wordt geoogst.  Ze komen ook voor in grasland.  Ze leven dikwijls dicht bij mensen. Deze spin heeft een aantal rode stippen op het lichaam.

3. Vioolspin (Loxosceles Reclusa)

Deze spinnen zijn verspreid over Spanje. Volwassen exemplaren zijn ongeveer 1,5 cm groot en bruin van kleur. Op het rugschild staat een vioolvormige tekening Zij zijn minder gevaarlijk dan deze soort in de rest van de wereld en de beet is niet dodelijk. Een beet van deze spin resulteert in een blaar, welke vergroot. Karakteristiek is dat er een rood centrum verschijnt. Meestal voelt men niets van de beet maar enkele uren later doet het gif zijn werk. Dan is het zeer pijnlijk.

Ben je gebeten door een spin: probeer de spin te doden en neem het lichaam mee naar de medische hulpdienst. Het helpt de dokter om de juiste behandeling te kiezen. Ga altijd naar de dokter.

3 gedachtes over “Spinnen in Spanje”

    1. Die beestjes zijn er wel maar na 18 jaar Spanje heb ik er nog altijd geen enkele, van deze soorten, gezien, het valt dus wel mee.

  1. Waarom meteen de spin doden om de soort te herkennen bij de dokter of medische hulppost. Vangen in een tupperware, en na de diagnose kan het dier weer vrijgelaten worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.