Telefoon en internet in Spanje

  1. Telefoon
  2. Mobiele telefonie (GSM)
  3. Internet
  4. Breedband via GSM (op de computer)
  5. Breedband via satelliet
  6. Wimax on-line

1.Telefoon

De telefoonaansluiting valt volledig onder de controle van Telefónica omdat dit bedrijf als enige de toelating heeft om telefoonlijnen te installeren.

Er kan dus een serieuze vertraging ontstaan eer men zijn aansluiting heeft, in sommige gevallen kan dit zelfs oplopen tot enkele maanden. Dit is zeker zo in nieuwe urbanisaties of in landelijke gebieden met een moeilijk terrein.

Als je een vaste lijn laat installeren moet men rekenen op een vaste kost van 150 €.

Een goedkopere oplossing is dat een bestaande installatie kan overgeschreven worden naar een nieuwe eigenaar, de prijs hiervoor is enkel 40 €.

Om een installatie te krijgen of voor een heraansluiting moet men de lokale Movistar winkel bezoeken. Neem uw identiteitskaart of uw inschrijvingsattest mee, samen met een bewijs van adres en het bewijs van eigenaarschap (escritura) van de woning of uw huurcontract. Als je huurt en geen inschrijvingsattest (residentiekaart) bezit zal men een waarborg vragen van 200 €.

Movistar heeft een klantnummer: 1004. Als je dit nummer belt, hou dan een factuur van hen bij de hand (indien mogelijk) of uw NIE nummer of uw paspoortnummer en uw bankrekening nummer. Ben je het Spaans niet machtig maar wel het Engels, zeg dan als eerste woord English, men zal u helpen in het Engels.

Facturen hebben een BTW (IVA) van 21 % en worden meestal 2 maandelijks verzonden. Is de factuur te groot, dan komen de facturen maandelijks. Men heeft 30 dagen de tijd om de factuur te betalen, de vervaldatum staat altijd bovenaan de factuur. Hun facturen zijn zeer gedetailleerd, er staat een lijst op van de gebelde nummers inclusief datum en uur, de duur van het gesprek en de kost staan ervan.

De facturen kunnen betaald worden met domiciliëring, wat zij het liefst hebben, en in geld bij de meeste banken, de banken die meewerken staan op de factuur gedrukt. Cheques worden niet aanvaard. Men geeft zijn factuur met het geld aan de bankbediende en men krijgt een bewijs terug.

Als de factuur te laat betaald is dan volgt er een beperking van de uitgaande gesprekken. Na betaling van de factuur wordt de installatie terug in dienst gesteld en op de volgende factuur zal men een extra kost van 30 € vinden om alles terug in dienst te stellen.

De piekuren zijn van 08.00 tot 17.00 van maandag tot vrijdag en van 08.00 tot 14.00 op zaterdag.
De normale uren zijn van 17.00 tot 22.00 van maandag tot vrijdag
Het gereduceerde tarief loopt van 22.00 tot 08.00 van maandag tot vrijdag en op zaterdag van 14.00 tot 24.00, zondag is het de ganse dag gereduceerd tarief.

De prijs van buitenlandse gesprekken is niet echt goedkoop, en men kan veel geld uitsparen met zijn buitenlandse gesprekken door telefoonkaarten te kopen die hiervoor geschikt zijn. In Spanje kan men de kaarten kopen in internet cafés, krantenwinkels of in winkels waar men buitenlandse gesprekken kan voeren.

Wees wel voorzichtig als je dergelijke kaarten koopt, kijk eerst naar het toegangsnummer dat men dient te bellen of dat u toelaat te bellen aan een normaal tarief, liefst gratis. Bekijk ook de kleine druk op de kaart, sommige kaarten rekenen naast het aantal minuten ook een vaste kost per gesprek aan. Sommigen rekenen zelfs een vaste kost per dag aan, ook als je ze niet gebruikt. Een goedkope kaart is niet altijd echt de goedkoopste.

Er bestaan ook telefoonkaarten die men online aankoopt, het maakt het gemakkelijker om de prijzen te vergelijken. Wat deze kaarten nog aantrekkelijker maakt is dat men anderen kan laten betalen, zij kopen de kaart en geven u de code.

Een andere mogelijkheid, die wij nu zelf ook gebruiken is Skype. Gesprekken van een Skype gebruiker naar een andere Skype gebruiker zijn gratis. Men kan met Skype ook gewone gesprekken voeren, vanuit Spanje of vanuit een ander land belt men dan naar een vast of mobiel nummer België of Nederland.

Naast dit voordeel laat Skype toe dat mensen die in het buitenland wonen, een vast telefoonnummer nemen in hun land van oorsprong aan een zeer lage prijs (30 € per jaar). Familieleden en kennissen kunnen dan naar dat binnenlands nummer bellen aan goedkope binnenlandse tarieven. Bedenk wel dat als men Skype vlot wil gebruiken men de beschikking moet hebben over een breedband verbinding, dial-up is te traag en het gesprek komt niet goed door.

2. Mobiele telefonie (GSM)

Er zijn veel mogelijkheden voor mobiele telefonie in Spanje. Deze methode verloopt in Spanje via het GSM netwerk zodat buitenlandse Europese GSM’s hier in Spanje zullen werken, alhoewel men moet oppassen met de tarieven voor roaming. Personen die in Spanje veel tijd spenderen hebben de mogelijkheid om een Spaanse sim-kaart in hun GSM te zetten. Deze methode is merkelijk goedkoper.

Enkele leveranciers van GSM diensten zijn:

Movistar

Vodafone

Orange

Ono

Kostprijs

Voor diegenen die een Spaanse sim-kaart hebben gekozen zijn er twee mogelijkheden voor betaling, een contract en een vooraf betaalde kaart.

Diegenen die een GSM op contract basis willen moeten hun NIE nummer meebrengen maar soms is hun identiteitskaart of een bewijs van woonst voldoende.

De kosten voor de gesprekken zijn op contract basis goedkoper dan met een pre-paid kaart. De facturatie op contract gebeurt maandelijks.

De pre-paid methode is wat de naam zegt, u betaald vooraf en men koopt de kaarten in een telefoonwinkel, in geldautomaten, in tabakswinkels en in de krantenwinkel. U koopt de kaart, krabt de beschermlaag weg en vult het nummer in op uw GSM.

3. Internet

Een dial-up connectie is in Spanje“gratis” maar als men zijn tweemaandelijkse factuur krijgt kan men wel even schrikken. De lokale kost is niet gratis en men betaald dus per minuut.

Dit kan vermeden worden door een dial up verbinding te nemen die 24/24 uur en 7/7 dagen kan gebruikt worden, men krijgt dan een vast nummer waarnaar men kan bellen. Op uw factuur staat de verbinding met het internet met de vermelding gratis. De maandelijkse kost voor dit soort verbinding is bij Telefónica ongeveer 13 à 14 €. Deze tarieven variëren bijna niets tussen de verschillende aanbieders.

ADSL en kabel breedband verbindingen zijn beschikbaar in grote delen van het land maar niet overal. Het gebruik van het internet is in Spanje lager dan gemiddeld in de Europese Gemeenschap. Dit is voornamelijk te wijten aan de onmogelijkheid om toegang te krijgen tot breedband in de landelijke gebieden.

ADSL en kabel zijn veel sneller dan een dial-up connectie en laten de gebruiker toe om online te blijven gedurende 24 uur per dag. De bedrijven geven de mogelijkheid om internet en telefoon te bundelen in een pakket. Soms is de hardware inclusief in de prijs van het pakket en soms niet. Onderzoek dit voor men een contract aangaat. Ook wat betreft het toegelaten dataverkeer zijn er verschillen, kijk op voorhand.

De kostprijs voor deze verbinding is bij Telefónica ongeveer 40 € per maand, maar denk er aan, men heeft ook een vaste lijn nodig. Het totaal is ongeveer 67 € per maand. Voor zware gebruikers kan breedband een oplossing zijn.

Een technieker is niet langer vereist om een ADSL verbinding te installeren, daarom is de klant zelf verantwoordelijk voor de installatie van de hardware.

4. Breedband via GSM (op de computer)

Deze verbinding kan men gebruiken als er geen mogelijkheid is om internet of telefoon te krijgen. Men plugt een USB stick in zijn computer, draait het installatieprogramma en men is op het internet. Men betaald per download, 20 € voor 150 MB, tot 60 € voor een 1 GB. Opletten dus met het gebruik van o.a Skype, een gesprek kost veel MB en dus ook veel geld

5. Breedband via satelliet

Satelliet telefoon, inclusief internet toegang kan gebruikt worden in de plaats van een vaste lijn. Mensen die in landelijke gebieden wonen hebben dikwijls geen ander alternatief.

Satelliet toegang heeft een schotel nodig die op het zuiden gericht is. Zoals gewone breedband kan deze methode verbonden worden met het internet en ondertussen kan men de telefoonaansluiting blijven gebruiken.

Bekijk goed de mogelijkheden want soms zijn er limieten gezet aan de upload of de download. Set-up en maandelijkse kosten liggen met deze methode merkelijk hoger dan met de voorgaande methodes.

6. Wimax on-line

Er is nog een andere manier om aan een vaste telefoonverbinding en internet te geraken en dat is Wimax on-line, een systeem dat wij zelf voor onze internetverbinding hebben. Het bedrijf is voornamelijk actief in de regio Murcia – Carabaca de la Cruz – Velez-Rubio – Carboneras maar men de dekking hier controleren.

Men plaatst een kleine antenne op de woning, men brengt de kabel binnen en sluit de kabel aan op de computer of op een router. De aansluiting is € 60 en wij betalen een € 30 per maand voor een 8 MB verbinding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.