Uw voertuig tweedehands kopen of verkopen in Spanje

 1. Stap 1 – Verzamel alle noodzakelijke documenten
 2. Stap 2 – Procedure bij de belastingen
 3. Stap 3 – Procedure met de DGT
 4. Welke documenten moeten bij de verkoper blijven?
 5. Welke documenten moeten bij de koper blijven?

De tweedehandsvoertuigenmarkt is altijd een goede optie geweest voor het kopen of verkopen van een voertuig. Dikwijls gaan we naar een gestor om de overdracht van een auto tussen individuen te regelen maar dit kost geld. Deze procedures zijn echter niet al te ingewikkeld en als we ze zelf doen, zullen we een grote geldbesparing realiseren.

Om de overdracht van een auto of een ander gemotoriseerd voertuig te voltooien, moet u het papierwerk voltooien met twee instellingen: Hacienda (de belastingen) en Trafico (de verkeersdienst). Met het voordeel dat in sommige regio’s het proces met de belastingen elektronisch kan geregeld worden als u een digitaal certificaat hebt, zodat u zich slechts één keer hoeft te verplaatsen om de naam van een auto te wijzigen.

1.Stap 1 – Verzamel alle noodzakelijke documenten

We zullen alle noodzakelijke stappen behandelen om de overdracht van een auto of een ander gemotoriseerd voertuig zelf te maken. Allereerst moeten we om de naam te wijzigen ervoor zorgen dat we alle benodigde documenten hebben. Zowel van de auto, de koper als de verkoper:

 • Aankoop- en verkoopcontract naar behoren ondertekend door de twee personen. Origineel en kopie.
 • Fotokopieën van de DNI van de verkoper en de koper van het voertuig.
 • Verplichte documentatie van de auto. Dat bestaat uit de ITV-kaart van de auto met de ITV op orde en de toelating tot het verkeer.
 • Laatste ontvangst van de betaalde verkeersbelasting.
 • Aanvraag voor de overdracht van voertuigen. Waarbij het noodzakelijk is om de gegevens van het voertuig, die van de koper en die van de verkoper, te vermelden.

2. Stap 2 – Procedure bij de belastingen

Het volgende dat we moeten doen, is de overdrachtsbelasting betalen. Een betaling waarvan het bedrag afhankelijk is van de waarde en leeftijd van het voertuig dat we verkopen. Het gebeurt via het model 620 of 621. Hierna staat een tabel waarin alle benodigde gegevens voor het berekenen van deze belasting worden weergegeven:

 • Zoek de waarde van de auto in de BOE (Spaans Staatsblad). In dit geval zijn dit de gemiddelde prijzen die zijn vastgelegd voor 2018 van alle modellen die in Spanje worden verkocht.
 • Past het waardeverlies toe op basis van de leeftijd die de auto moet kopen. Dit zijn allemaal percentages volgens de jaren dat de auto in uw bezit heeft:
  • Tot 1 jaar: 100%
  • Tussen 1 en 2 jaar: 84%
  • Tussen 2 en 3 jaar: 67%
  • Tussen 3 en 4 jaar: 56%
  • Tussen 4 en 5 jaar: 47%
  • Tussen 5 en 6 jaar oud: 39%
  • Tussen 6 en 7 jaar oud: 34%
  • Tussen 7 en 8 jaar oud: 28%
  • Tussen 8 en 9 jaar oud: 24%
  • Tussen 9 en 10 jaar oud: 19%
  • Tussen 10 en 11 jaar oud: 17%
  • Tussen 11 en 12 jaar oud: 13%
  • Meer dan 12 jaar: 10%

Rekenvoorbeeld: als de auto volgens de BOE een waarde van 13.000 euro heeft en 9 jaar en 2 maanden oud is, zou de waarde ervan vandaag zijn: (13.000 x 19) / 100 = 2.470 euro.

 • Voor dat resultaat moet u het percentage van de Overdrachtsbelasting van uw Autonome Gemeenschap toepassen:
  • Andalusië, Aragon, Asturië, Balearen, Ceuta, La Rioja, Madrid, Melilla, Murcia, Navarra en het Baskenland: 4%
  • Castilla y León en Catalonië: 5%
  • Canarische eilanden: 5,5%
  • Castilla la Mancha, Comunidad Valenciana en Extremadura: 6%
  • Cantabrië en Galicië: 8%

Voorbeeld van de berekening: Als de auto die we eerder hebben berekend voor een geregistreerde eigenaar in Madrid zal zijn, komt 4% ermee overeen. Daarom zou de Overdrachtsbelasting: (2.470 x 4) / 100 = 98.80 euro bedragen.

3. Stap 3 – Procedure met de DGT

De volgende stap om de naam van een auto te wijzigen, is naar een kantoor van de DGT Dirección General de Tráfico te gaan. Bij de DGT moeten we alle documentatie die we hebben tonen, zowel de documenten waarover we in het begin hebben gesproken, als het bewijs dat we de overdrachtsbelasting hebben betaald.

Daar moet u het aanvraagformulier voor wijziging van eigendom en voertuigverkoop invullen en 54,60 euro betalen(bijgewerkte gegevens voor 2018).

Op dit punt kan al worden gezegd dat de overdracht op een bevredigende manier is gebeurt.Bovendien hebben we alle documentatie die naar behoren is bijgewerkt met de naam van de nieuwe eigenaar.

Belangrijk: om later verwarring te voorkomen, moet de koper een kopie van de nieuwe toelating tot het verkeer (permiso de circulación) met zijn naam op naar de verkoper sturen.Op deze manier heeft u het bewijs dat het voertuig zijn eigenaar effectief heeft gewijzigd. Het exemplaar moet binnen de 15 dagen worden verzonden.Als u het niet ontvangt, gaat u naar een verkeersafdeling om u te melden dat u het voertuig hebt verkocht.Het is hetzelfde applicatiemodel waarnaar we in deze sectie hierboven verwijzen.

Zoals we kunnen zien, is dit een vrij eenvoudig proces waarmee we geld voor de gestor kunnen besparen.

Denk er aan, dit proces is alleen geldig voor de aankoop en verkoop van auto’s tussen particulieren.

4. Welke documenten moeten bij de verkoper blijven?

 • Originele koopovereenkomst
 • Fotokopie van de DNI of de verblijfskaart van de koper
 • Nieuwe toelating tot het verkeer waarop de koper staat als de nieuwe eigenaar van de auto.

5. Welke documenten moeten bij de koper blijven?

 • Fotokopie van het verkoopcontract
 • Fotokopie van de DNI of Residence Card van de verkoper
 • Verzoek om het eigendom van het voertuig, ondertekend door de koper en de verkoper, te wijzigen
 • Documentatie van het voertuig: Toelating tot het verkeer (Permiso de Circulación), ITV-kaart en ontvangst van de gemeentelijke verkeersbelasting van het voorgaande jaar

Een gedachte over “Uw voertuig tweedehands kopen of verkopen in Spanje”

 1. Ik was opzoek naar andere wagen , een goede ocasie . Plots kwam mijn zus hier in spanje dat we haar wagen konden overnemen , aangezien zij een nieuwe versie van ford kuga ging kopen met alle opties erop .
  Alles zou via advokaat gaan zou zij regelen en ik kon per maand betalen , dat was natuurlijk super en we gingen akkoord .
  Ze kwam met verkoopscontract , en hadden kopij van onze paspoorten nodig ik heb getekend , het is je zus en ik ga ervan uit is in orde toch ??

  Alles verliep vlot en alles werd correct af betaald zoals afgesproken , in plaats van een kleine control deed ik een grote control van de wagen enz … .

  Na 1 jaar zei ze gewoon toen ik op bezoek was dat de bevriende garagist de wagen ook wilde en hij meer betaalde ervoor dan wat wij betaalden , dat vond ik al raar dat ze zoiets zegt .

  2 maanden later , zagen we dat ze in de wagen zaten zonder dat wij de sleutels hebben gegeven , dus hadden ze er een set achter gehouden .

  Ze vroegen aantal kilometer , dat kon ik niet correct zeggen wat we hadden gereden , maar mij partner is niet zo goed ziend en zei aantal kilometer , toen zei ze jullie liegen , ik zei hoezo er staan zoveel kilometer op , waarom vraag je dat dan en wat maakt het uit ik heb de wagen gekocht met verkoopscontract .

  2 Maand nadat ze zei van de garagist zei ze , ik wil de wagen terug ik zei nee , ik heb verkoopt contract , toen dreigde ze met haar vaste advokaat , ik wilde geen zever want dat is nu gezegd met weinig woorden maar toen zijn er wel echt dreigementen geweest .

  Ik wilde geen zever en hoefde haar nie meer te zien , want iedereen in de familie vertelde ze andere verhalen , terwijl ik bewijzen had dat het helemaal anders was . dus ik gaf de wagen terug , zodat ik niks meer met haar te maken zou hebben , en heb mijn laatste spaarcnten bij elkaar geraapt om opnieuw een tweedehands wagen te kopen .

  Nu had ik al ruim 2500 euro betaald erop , toen ze die kwamen halen . Toen heeft de partner me nog zelfs geslagen , wat bij mij voorgoed de boeken dicht doet . Dat doet ze nu zo bij iedereen , ook bij mijn andere zus moet er iets zijn geweest . Wat na 25 jaar weet ik nog niet .

  Als ik vraag waarom , krijg ik als antwoord u hebt de wagen toch kunnen leasen he , terwijl ik dat niet heb he een lease contract , heb alles van onderhoud zelf moeten betalen enz… . Ik had een verkoop contract . Maar blijkbaar ook gelogen van haar is dat niet is opgemaakt is van advokaat .

  Kan ik dat geld terug eisen , spreekt de wet in spanje zo als je een verkoop contract hebt dat de eigenaar de auto opnieuw kan doorverkopen aan een andere persoon die meer bied , na ondertekening door mij.

  Dus heeft ze het meer bod van garagist en dat geld dat ik al betaald heb ruim 2500 euro .

  Ze is in alle waters gewassen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.