Verhuis binnen Spanje

  1. Algemeen
  2. Wie moet men inlichten?
  3. In de praktijk

1. Algemeen

Dit artikel is eerder van toepassing voor mensen die en woning huren dan voor diegenen die een woning kopen.

Anders dan in België en Nederland volstaat het niet dat men zich inschrijft in het gemeente register, hier moeten meer diensten verwittigd worden. Doet men dit niet dan kan dit onaangename gevolgen hebben.

Ik heb dit artikel geschreven omdat we zelf iets dergelijks hebben meegemaakt.

2. Wie moet men inlichten?

De gemeente

Men gaat gewoon naar het gemeentehuis en men neemt het huurcontract mee, soms zal men u vragen dat de eigenaar van de woning het formulier mee ondertekend.  Kijk ook onder “Inschrijving bij de gemeente”.

De Nationale Politie

Men kreeg hier vroeger de nu afgeschafte residenten kaart en nu gaat men hier voor het inschrijvingsattest of in het Spaans “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión”. Wil je een afspraak maken bij de politie dan kan je de volgende link gebruiken. Een adreswijziging is gratis.

De sociale zekerheid

Een van de belangrijke instellingen die men moet verwittigen, je kan dit doen op het plaatselijke Centro de Salud.

De drie voorgaande punten worden besproken in bijna alle publicaties over wonen in Spanje maar het addertje zit onder het gras bij de twee volgende.

De verkeersdienst (Traffico)(enkel indien men in het bezit is van een wagen)

Men stelt hen in kennis dat de eigenaar van het voertuig naar een andere woning verhuisd is.

Opgelet: doet men dit niet dan komen alle boetes op het oude adres.  Op zich is dat niet erg maar uiteindelijk legt de belastingdienst beslag op een deel van uw bankrekening.

De belastingdienst (Hacienda)

Raar maar waar, in Spanje moet men de belastingen verwittigen van zijn nieuw adres.

3. In de praktijk

Toen we elf jaar voor de eerste maal verhuisden was het een weektaak om alle diensten te verwittigen.

Toen we zes jaar geleden voor de tweede maal verhuisden was het al simpeler, gewoon een aangetekend schrijven, met antwoordbevestiging naar de Nationale Politie sturen en de verste autorit was ons al bespaard.

Als we nu nog eens verhuizen moeten we zelfs onze zetel niet meer uit. Gewoon even surfen naar de site administracion.gob.es en het werk is gedaan.

Deze website is wel eentalig Spaans dus ben je de taal onvoldoende machtig, vraag dan een Spaanssprekende vriend om hulp.

Als je reeds een aanvraag elektronisch hebt ingediend dan kan je de vooruitgang ook volgen op die website.

Om uw adres aan te passen heb je wel een cl@ve Pin of een cl@ve Permanente, een digitaal identiteitscertificaat, nodig om uw identiteit te bewijzen. The cl@ave is noodzakelijk om administratieve taken voor de overheid uit te voeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.