Verhuizen naar Spanje maar je neemt uw auto mee, wat moet je doen?

 1. Algemeen
 2. Eerste stap: de papieren van de auto en de verkoop
 3. Tweede stap: registratiebelasting
 4. Derde stap: belasting op inverkeersstelling
 5. Vierde stap: ga naar een verkeersbureau
 6. Stap vijf: bestel kentekens
 7. Kan ik de nummerplaat van mijn auto kiezen?

1.Algemeen

Foto: model 576

Om een buitenlandse auto in Spanje te registreren, moet je een aantal procedures meer voltooien dan met originele Spaanse voertuigen. Hoewel in essentie het papierwerk waarmee u te maken krijgt hetzelfde is.

Een andere factor die van invloed is op de stappen die u moet nemen, is van wie u het voertuig koopt. Kopen van een particulier is niet hetzelfde als kopen bij een buitenlandse handelaar of een Spaanse handelaar die de auto vanuit het buitenland heeft gebracht. Daarom geven we ook aan wat u in elk van deze gevallen moet invullen.

2. Eerste stap: de papieren van de auto en de verkoop

Ongeacht wie de verkoper is, zorg ervoor dat ze u alle, geldige, documenten overhandigen. In de papieren van de auto staan gegevens zoals de fiscale gegevens, de gehomologeerde emissies of simpelweg het type voertuig zoals het is. Het is informatie die u nodig heeft wanneer u de rest van de procedures gaat uitvoeren.

U zal, afhankelijk van waar u de auto kocht, ook de volgende documenten moeten krijgen:

Als het een nieuwe buitenlandse auto is die is gekocht in een ander land van de Europese Unie:

 • Bewijs van betaling van de btw (model 309 of 300 van de belastingdienst) of bewijs dat deze is opgenomen in de lijst van btw-belastingplichtigen.

Als het een gebruikte buitenlandse auto is die gekocht is in een ander land van de Europese Unie:

 • In het geval dat het om een verkoop tussen particulieren gaat, is het noodzakelijk om de koopovereenkomst, een vertaling daarvan en de Impuesto de Transmisiones Patrimoniales (IPT) (overdrachtsbelasting door de nieuwe eigenaar te betalen) te verkrijgen.
 • In het geval dat het voertuig gekocht is bij een buitenlandse handelaar, moet de factuur worden voorgelegd waarop het btw-nummer moet staan.
 • En tot slot, als de auto gekocht is via een Spaanse handelaar, zal de factuur en een document uitgegeven door de schatkist nodig zijn, waarin het gerechtvaardigd is om in die betreffende activiteit gedurende het overeenkomstige jaar uit te voeren.

Als het een buitenlandse auto is die in een ander land is gekocht en die niet tot de Europese Unie behoort:

 • Originele documentatie van het voertuig en enig administratief document (ED), afgegeven door de douane, tenzij de ITV-kaart de invoer van het voertuig toont.

3. Tweede stap: registratiebelasting

De registratiebelasting is afhankelijk van het niveau van CO2-uitstoot van uw auto. Daarom is het noodzakelijk om alle papieren in uw bezit te hebben. Het is een percentage van de nettowaarde van het voertuig. Dat wil zeggen, de waarde ervan zonder belastingen:

 • Minder dan 120 g / km: vrijgesteld van registratiebelasting
 • Tussen 120 en 160 g / km: 4,75%
 • Tussen 160 en 200 g / km: 9,75%
 • Meer dan 200 g / km: 14,75%.

In buitenlandse auto’s wordt de wegenbelasting ook betaald via het model 576. U kunt het bedrag elektronisch betalen in het elektronische kantoor van de belastingdienst.

Bereken wat u moet betalen met de percentages die we u hierboven hebben gegeven. Als u dit niet elektronisch doet, geeft de bank u het volledige referentienummer of de NRC-code, een code die u nodig heeft om het formulier later te presenteren. Zodra uw registratiebelasting betaald is moeten ze je een betalingsbewijs sturen, een bewijs dat je nodig hebt als je naar de verkeersdienst gaat.

4. Derde stap: belasting op inverkeersstelling

Zelfs als u een buitenlander bent, moet u nu de verkeersbelasting betalen die overeenkomt met de auto. Het is een gemeentelijke belasting dus u moet deze betalen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Het bedrag hangt af van de auto en de plaats waar u moet betalen (Barcelona is niet hetzelfde als Sevilla of Alicante). Zodra deze belasting betaald is moeten ze je een betalingsbewijs sturen dat je nodig hebt als je naar verkeersdienst gaat.

Het beste dat u kunt doen, is de betaalmethoden op de website van uw gemeente controleren. Normaal gesproken kan dit elektronisch worden gedaan.

5. Vierde stap: ga naar een verkeersbureau

Zoals bij elke andere transactie met de verkeersdienst (behalve om boetes te betalen), moet u een afspraak bij een verkeersbureau maken om alle documentatie te presenteren die in het geval van buitenlandse auto’s onder meer de volgende documenten bevat:

 • Bewijs van betaling van registratiebelasting
 • Bewijs van betaling van de inverkeersbelasting
 • Autodocumentatie (ITV-kaart in papieren vorm)
 • Je identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning
 • In aanvulling op de documenten die in de eerste stap zijn vermeld, afhankelijk van wat uw casuïstiek ( de behandeling van individuele gevallen in een specifiek gebied) is.

Zoals bij elke registratie, eisen buitenlandse auto’s ook de betaling van de overeenkomstige vergoeding voor de uitgifte van circulatievergunningen, wat 97,80 euro is (prijs 2018). Zodra u alles hebt betaald, zullen zij u de definitieve documentatie en het registratienummer geven dat met uw wagen overeenkomt.

6. Stap vijf: bestel kentekens

Ga naar een centrum waar u de goedgekeurde kentekenplaten kunt bestellen. U hebt de originele documentatie van de auto nodig evenals uw persoonlijke gegevens: ID, adres en naam. Als u de nummerplaten zelf gaat plaatsen, denk er dan aan dat er verschillende manieren zijn om ze te plaatsen: schroef, kleef of sterk dubbelzijdige kleefband.

7. Kan ik de nummerplaat van mijn auto kiezen?

Hoewel de auto buitenlands is, omdat u zich inschrijft in Spanje, kunt u de nummerplaat niet kiezen, deze gebeurt in volgorde van aanvraag.

4 gedachtes over “Verhuizen naar Spanje maar je neemt uw auto mee, wat moet je doen?”

 1. Beste,
  Er is nergens sprake van het “certificado de residencia”.
  Is dat niet nodig? Als ik het goed begrijp is enkel datum padron bepalend voor vrijstelling invoertaks samen met datum van uitschrijven in bijv. Belgie.

  1. Dit is de officiële uitleg van de Belgische ambassade dus ik denk dat het “certificado de residencia” niet nodig is. De datum voor Spanje zal de aflevering van de padron zijn, die heb je trouwens ook nodig voor het “certificado de residencia”.

 2. Beste
  Bedankt voor de uitleg.
  Nog een paar vraagjes:
  – wat met meerdere oldtimervoertuigen op naam van de degene die van Belgie naar Spanje verhuist?
  – Is een inschrijvingsbewijs op naam voldoende, langer dan 6 maand voor verhuis maar waarvan de nummerplaat is ingeleverd? Of vraagt men in Spanje een bewijs dat er rijtax wordt betaald?

  Vast bedankt om antwoord

  Dirk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.