- Fietsen
- Scooters en moto’s
- Brommobiel
- Regels in het verkeer
1.Fietsen
In Spanje is fietsen net iets anders dan in België en Nederland, waar de fiets in de beide landen een vervoersmiddel is is dit in Spanje helemaal niet het geval. Hier is fietsen een sport of een vrijetijdsbesteding en dat zie je zo, de meeste fietsers dragen hier sportkledij met alles er op en er aan.
Stilletjes aan veranderd er iets en dan vooral in de grote steden, in sommige steden kan men een gemeentefiets huren en worden er speciale fietspaden aangelegd voor een vlotte doorgang van de fietsers.
In Spanje zijn er ook speciale regels waaraan fietsers zich moeten houden en die kan men hierna vinden:
- Volwassenen moeten verplicht een fietshelm dragen wanneer ze buiten de bebouwde kom op de weg rijden terwijl minderjarigen onder de 16 jaar verplicht een fietshelm moeten dragen. Het is aan te raden dat men reflecterende kleding draagt tijdens donkere uren. Vreemd genoeg staat er in de regels niet dat het verplicht is om met licht aan te rijden, sterker nog, veel fietsers hebben niet eens licht op de fiets zitten.
- Zoals overal dien je als fietser ook de algemene verkeersregels te respecteren en dien je te stoppen bij de STOP borden, zebrapaden en stoplichten. Doe je dat niet dan kun je net zoals de autorijder bekeuringen krijgen.
- Zorg goed voor je fiets, dat wil zeggen, zorg dat uw fiets goed onderhouden is en vooral zorg er voor dat de banden de goede spanning hebben.
- Elke keer als je op de fiets zit en af wilt slaan naar rechts of links dien je dat goed en ruim van te voren aan te geven, net zoals in eigen land dus.
- Als je met een groep fietsers op een weg rijdt dan mag je naast elkaar rijden maar met maximum van twee personen naast elkaar tenzij er veel verkeer is en het zicht belemmerd is, dan moet men achter elkaar fietsen.
- Het is verboden op de fiets te rijden met een koptelefoon op, om een mobiele telefoon te gebruiken en na het gebruik van drugs en alcohol.
- Het fietsen op de autowegen is verboden voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. De overige fietsers mogen, mits men een helm draagt, op de vluchtstrook van autowegen rijden, iets wat men ongetwijfeld wel eens gezien heeft in Spanje. Dat mag alleen op die autowegen waar geen verbodsborden staan.
Andere weggebruikers
De regels die bestuurders van een gemotoriseerd voertuig ten opzichte van een fietser moeten volgen kan je vinden in het artikel nieuwe verkeersregels.
Elektrische fietsen
Wat is een elektrische fiets? Een elektrische fiets is een vervoermiddel dat door een elektromotor aangedreven wordt, al dan niet in combinatie met spierkracht. De elektrische fiets met zelfstandige aandrijving heet ook wel e-bike en komt van electric bike. De elektrische fiets die werkt in combinatie met spierkracht, en dus alleen ondersteuning geeft, heet officieel in Spanje een bicicleta eléctrica.
Er zijn uiteraard speciale regels van kracht en die volgen hierna:
- Voor het rijden met een elektrische fiets met trapondersteuning die niet sneller dan 25 km/h kan en een vermogen heeft van maximaal 500 watt (voorheen 250 watt net zoals in Nederland/België) motorvermogen, gelden dezelfde regels als voor een normale fiets.
- Voor fietsen met een elektromotor die sneller kunnen dan 25 km/h en meer motorvermogen hebben of waarop gereden kan worden zonder te trappen gelden de regels voor bromfietsen. Dit houdt dus in dat men met deze fietsen in principe niet op het fietspad zou mogen rijden, men een helm dient te dragen en een speciaal rijbewijs nodig heeft. Ook dient men dan verzekerd te zijn, net zoals bij bromfietsen en scooters.
- De maximumsnelheid voor alle fietsers inclusief elektrische fietsen is 45 km/h.
2. Scooters en moto’s
Je kan er in Spanje niet naast kijken en men ziet ze overal, motors maar vooral scooters, in het Spaans zijn het dan “ciclomotores y motos”. Scooters zijn vaak de beste en makkelijkste manier om in een drukke stad rond te rijden, niet alleen vanwege het feit dat je langs stilstaande auto’s kunt rijden en zo opstoppingen kunt vermijden maar ook omdat het makkelijker en bovendien gratis parkeren is. Maar wat kan je wel en mag je niet in Spanje.
In Spanje wordt in de meeste gevallen gesproken over scooters als men verwijst naar bromfietsen (ciclomotores). Scooters zijn onder te verdelen in 50cc, 125cc, 250cc en 500cc en meer cilinderinhoud waarvoor verschillende rijbewijzen en regels gelden. In alle gevallen dient men een helm te dragen, dienen de scooters naar de ITV (in Nederland is dat de APK keuring, in België is het de Automobielinspectie) te gaan en dient men zich logischerwijze aan de regels en wetten te houden.
In 2009 werd er een nieuwe wet geïntroduceerd, de “Nuevo Reglamento General de Conductores” om zo de Spaanse regels aan te passen aan de Europese regels. Deze aanpassingen gelden met name voor de motor- en scooterrijders in Spanje waarbij onder andere een nieuw rijbewijs AM geïntroduceerd werd voor scooters met een gemiddelde potentie (media potencia) en een nieuwe minimumleeftijd om een scooter (ciclomotor) te mogen rijden.
Scooters 50cc
Met het nieuwe verkeersreglement werd er een nieuw rijbewijs (Permiso de Conducir AM) geïntroduceerd voor scooters met een vermogen tot 50cc cilinderinhoud. De minimumleeftijd om dit rijbewijs te krijgen is 15 jaar, een jaar ouder dan de 14 jaar die daarvoor van kracht was. In het geval van Nederland en België geldt een minimumleeftijd van 16 jaar voor bromfietsen waarmee men niet harder mag rijden dan 45 km/h. Ook in Spanje mogen deze scooters niet harder dan 45 km/h al wordt er ook vaak gesproken over 49 km/h en 49cc scooters. Net zoals in Nederland en België mogen jongeren pas vanaf 18 jaar een persoon achterop vervoeren.
Scooters 125cc
Scooters met een vermogen van 125cc worden veel gezien in Spanje omdat men in Spanje met een autorijbewijs B met deze scooters mag rijden, dit in tegenstelling tot Nederland en België. Toch is het ook al mogelijk vanaf 16 jaar een 125cc scooter te rijden mits men een A1 rijbewijs haalt. Dat wil niet zeggen dat jongeren tussen de 16 en 18 jaar ook auto’s mogen rijden want dat mag pas vanaf 18 jaar en met een rijbewijs B.
Scooters/motoren 125cc tot 500cc
Om met scooters of motoren met een vermogen tussen de 125cc en 500cc te mogen rijden dient men minimum 18 jaar oud te zijn en een A2 rijbewijs te hebben. Hier geldt dus dat een normaal autorijbewijs B alleen niet voldoende is en men een speciaal motor rijbewijs dient te halen. Iemand die vanaf 16 jaar al een A1 rijbewijs in bezit heeft en aan speciale voorwaarden voldoet kan automatisch een A2 rijbewijs krijgen.
Scooters/motoren 500cc en meer
Voor scooters/motoren met een 500cc of meer cilinderinhoud heeft men in Spanje een rijbewijs A nodig en dient men minimaal 20 jaar te zijn. Daarnaast is het verplicht om gedurende minimaal twee jaar het A2 rijbewijs gehad te hebben (maar ook het A1 rijbewijs is geldig).
3. Brommobiel
De brommobielen met een blauw kenteken bestaan niet in Spanje en worden gezien als een normale bromfiets/scooter. Het gaat om bromscooters, snorscooters of snorfietsen die niet harder gaan dan 25 km/h en waarbij de bestuurder in Nederland geen helm nodig heeft (behalve in België waar een helm wel verplicht is).
Dat houdt dus in dat als een Nederlander zonder helm te dragen met een brommobiel in Spanje op straat of op het fietspad rijdt, hij/zij door de politie aangesproken kan worden en ook bekeurd mag worden, tenzij aangegeven staat dat men met een brommobiel wél op het fietspad mag, iets wat niet veel zal voorkomen aangezien de brommobiel in Spanje niet bestaat.
Voor het rijden van een brommobiel in Spanje heb je een speciaal bromfiets rijbewijs (AM) nodig en moet je dus een helm dragen. Nederlandse/Belgische brommobielen dienen altijd voorzien te zijn van een NL- en B-sticker. Het rijbewijs en helm gelden voor iedereen, dus ook voor Nederlanders en Belgen die dat in eigen land niet zo gewend zijn.
4. Regels in het verkeer
Over het algemeen gelden dezelfde verkeersregels dan voor de auto’s in Spanje. Er zijn enkele uitzonderingen zoals dat scooters en brommobielen die niet harder kunnen/mogen dan 45 km/h niet op de autowegen en autosnelwegen mogen rijden. Op wegen waar geen voorzieningen zijn voor langzaam rijdend verkeer mag men gebruik maken van de vluchtstrook. Is die niet aanwezig dan mag de normale rijbaan worden gebruikt.
Voor het rijden van een motor en scooter geldt:
- Met helm op rijden (bestuurder en passagier).
- Overdag dimlicht voeren.
- Personen jonger dan 12 jaar mogen niet achterop de scooter/motor. Alleen ouders, voogden en gemachtigde personen mogen kinderen tussen de 7 en 11 jaar op de motor/scooter vervoeren.
- Men dient één of twee (afhankelijk van het aantal personen op de motor/scooter) reflecterende veiligheidsvestjes te dragen bij pech.