Verschillen tussen advocaten en consultants in Spanje

Er zijn wel degelijk verschillen in Spanje tussen advocaten (Abogados) en andere adviseurs of consultants en het is belangrijk dat u de juiste keuze maakt.

Met de regelmaat van de klok zijn er klachten over bedrijven of mensen die beweren advocaat te zijn, maar die niet wettelijk bevoegd zijn om zo genoemd te worden en advies geven onder de naam van adviseur, consultant of nog een andere naam. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om te schrijven over het verschil tussen advocaten (Abogados) en andere adviseurs of consultants hier in Spanje.

Het is juist dat de EU-regulering door het systeem van vrije diensten iedereen toestaat om diensten op dit gebied te verlenen zonder naar een diploma of kwalificaties te vragen, maar sommige van deze beroepen, zoals advocaten of artsen, vallen onder de wet en hebben ethische codes die de beoefenaars dwingen zich in te schrijven bij een officiële vereniging.

Een aantal mensen heeft slechte ervaringen gehad met zogenaamde advocaten hier in Spanje die in sommige gevallen vermeden hadden kunnen worden als u een correct geregistreerde Spaanse advocaat had genomen.

Als u een advocaat opdraagt om namens u op te treden, heeft u dus een behoorlijk geregistreerde advocaat nodig die bij de Spaanse Orde van Advocaten (Colegio de abogados) is ingeschreven. Dat is iemand die is ingeschreven bij de Spaanse balie en hij/zij moet een ethische code volgen. Hij of zij moet ook een schadeverzekering hebben voor het geval hij u een advies geeft dat voor u nadelig is.

Wat u moet doen wanneer u een advocaat in Spanje instrueert, is om het registratienummer van de advocaat bij de Spaanse Orde van Advocaten op schrift te krijgen, zodat u kunt controleren en er zeker van kunt zijn dat u wordt vertegenwoordigd door een geregistreerde advocaat die in Spanje het beroep mag uitoefenen. Als u een vals nummer krijgt, is dit een strafbaar feit in Spanje. Iemand heeft misschien alle benodigde certificaten, maar het kan zijn dat ze zijn geschrapt door de Orde van Advocaten en het is nodig om hun nummer te controleren bij de Orde van Advocaten.

Een buitenlandse Europese advocaat kan worden ingeschreven bij de Orde van Advocaten in Spanje, maar hij kan alleen juridisch advies geven over de wetten van zijn eigen land. Om advies te kunnen geven over de Spaanse wet moeten ze een diploma Spaans recht hebben of een conversieproces hebben doorlopen. Pas op voor consultants, juridische adviseurs en dergelijke, advocaten hebben examens afgelegd en zijn goed opgeleid om ervoor te zorgen dat ze u correct juridisch advies geven.

Het is raadzaam om een beetje moeite te doen om uw advocaat te kiezen en uw eigen onderzoek uit te voeren om een mogelijke ramp later te voorkomen. Gelukkig zijn gevallen van professionele nalatigheid zeldzaam, maar helaas bestaan ze hier in Spanje, net als in andere landen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.