Voedselvergiftiging is elk jaar tijdens de zomer een veel voorkomend ziektebeeld. Aan de basis van dit probleem liggen twee oorzaken, natuurlijke oorzaken en de mensen zelf.
Bacteriën zijn een natuurlijk onderdeel van de leefomgeving. Zij zijn overal, in de bodem, in het water en in en op het lichaam van mensen en dieren.
Bacteriën vermenigvuldigen zich wel sneller tijdens de hete zomermaanden. Onder de juiste omstandigheden kunnen schadelijke bacteriën zich in voedsel zeer snel vermenigvuldigen. Als dit gebeurt kunnen mensen ziek worden als zij geïnfecteerd voedsel eten.
De tweede oorzaak van een voedselvergiftiging zijn de mensen zelf. Tijdens de zomermaanden zijn er meer buitenactiviteiten en dus ook meer kookactiviteiten zoals picknicks, barbecues en campingtrips. De koelmogelijkheden zijn bijna altijd slechter dan in een keuken in de woning, soms ontbreken koelmogelijkheden zelfs volledig.
De vraag is dus hoe mensen zich kunnen beschermen tegen voedselvergiftiging en toch genieten van buitenactiviteiten.
Het antwoord is simpel, men moet vier simpele stappen volgen, reinheid, gescheiden, koken en koelen.
Reinheid: raak voedsel enkel aan met gewassen handen en leg het op een proper oppervlak. Vuile handen zijn de voornaamste oorzaak van voedselvergiftiging. Men moet zijn handen wassen met zeep en warm water voor men voedsel aanraakt en na het gebruik van het toilet, het vervangen van luiers en na het aanraken van dieren.
Eet men buitenhuis en weg van de woning dan zoekt men eerst uit of er een bron van veilig water aanwezig is voor drinken en het wassen van de handen. Is dit niet aanwezig dan brengt men het best voldoende water mee van huis om het kookoppervlak en de handen te wassen. Men kan ook gebruik maken van reine, vochtige wegwerp washandjes en papieren handdoeken.
Gescheiden: kruisbesmetting tijdens de bereiding, het koken en het opdienen van het voedsel kan ook tot voedselvergiftiging leiden.
Rauw vlees moet zorgvuldig ingepakt zijn om te voorkomen dat het bloed of andere sappen in contact komt met ander kant en klaar voedsel.
Borden, gebruiksvoorwerpen en snijplanken moeten gereinigd worden nadat er rauw vlees of gevogelte heeft op gelegen. Dit reinigen moet zeker gebeuren nadat er gevogelte heeft gelegen.
Kook of bak: kook of bak alle vlees en gevogelte tot het gaar is. Voedsel is gaar als het voldoende lang gegaard is op een voldoende hoge temperatuur. Enkel op deze manier verdwijnen de bacteriën die aan de basis liggen van een voedselvergiftiging.
Koel: Koud voedsel koud houden is belangrijk. Zowel rauw als gebakken vlees en gevogelte mogen nooit langer dan twee uur aan kamer of buitentemperatuur blootgesteld worden. Koud bederfelijk voedsel zoals een lunchpakketje of aardappelsalade moeten bewaard worden in een geïsoleerde koelbox waarin een ijszak is geplaatst. Plaats de koelbox in de schaduw maar zeker niet in de volle zon.