Wat is een ERTE en wat zijn je rechten als werknemer?

  1. Overzicht
  2. Wat is een ERTE?
  3. Wie kan een ERTE invoeren?
  4. Hoe lang duurt het om de ERTE te halen? Hoe lang gaat het mee?
  5. Wat wordt als overmacht beschouwd?
  6. Moet de werknemer het papierwerk doen?
  7. Moet u een minimumprijs hebben om werkloosheid te innen?
  8. Hoeveel wordt er in rekening gebracht?
  9. Kan ik worden ontslagen wanneer ik terugkeer naar de activiteit?

1.Overzicht

De dossiers van de tijdelijke arbeidsregeling ( ERTE ) die de afgelopen dagen door het coronavirus zijn aangemaakt, stapelen zich op en honderdduizenden werknemers zijn al getroffen door deze procedure.

De vertraging van de bedrijvigheid als gevolg van het uitvallen van de productieketens en de maatregelen om de bevolking in te perken hebben bedrijven ertoe gedwongen om te kiezen voor dit alternatief, waarbij werknemers naar de werkloosheid worden gestuurd zolang de economische impact van het coronavirus blijft duren.

Van de auto-industrie tot de luchtvaart, via textiel, bedrijven van elke omvang hebben hun activiteiten bijna volledig stopgezet en voor ERTE’s gekozen maar wat zijn ze precies en waar heeft de werknemer recht op? 

2. Wat is een ERTE?

In tegenstelling tot een ERE, waarbij het ontslag definitief is, raakt bij een ERTE de werknemer werkloos zolang de activiteit als stopgezet wordt beschouwd.

3. Wie kan een ERTE invoeren?

Overheidsbronnen hebben erop gewezen dat elke ERTE in de huidige context niet is toegestaan, omdat deze moet worden gekoppeld aan het coronavirus. Het moet worden beïnvloed door de verklaring van de alarmtoestand en het coronavirus’, zegt een gids van de sociale zekerheid. 

4. Hoe lang duurt het om de ERTE te halen? Hoe lang gaat het mee?

Na de laatste wijzigingen in de Ministerraad kan het met terugwerkende kracht binnen 5 dagen worden goedgekeurd. ERTE’s die zijn goedgekeurd als gevolg van overmacht in verband met het coronavirus, blijven geldig gedurende de hele noodtoestand.

5. Wat wordt als overmacht beschouwd?

Verlies van werk als gevolg van Covid-19 en de noodtoestand, wat impliceert opschorting of annulering van activiteiten, sluiting van plaatsen met publieke instroom, beperkingen op transport en op de mobiliteit van mensen en / of goederen, gebrek aan leveringen die verhinderen dat de activiteit doorgaat, of in urgente en buitengewone situaties als gevolg van besmetting van de beroepsbevolking of het nemen van preventieve isolatiemaatregelen wordt beschouwd als overmacht.

“Het bestaan ​​van overmacht moet door de arbeidsautoriteit worden gecontroleerd, ongeacht het aantal getroffen werknemers”, stelt het Staatsblad met de laatste wijzigingen in de ERTE-wetgeving.

6. Moet de werknemer het papierwerk doen?

Nee. Het bedrijf informeert in de aanvraag van de ERTE van de getroffen werknemers de betrokken openbare dienst voor arbeidsvoorziening (SEPE) die instaat voor de verwerking het papierwerk.

7. Moet u een minimumprijs hebben om werkloosheid te innen?

Nee. Met de vorige wetgeving was het nodig, maar in de reeks arbeidsmaatregelen die door de regering is goedgekeurd, is deze vereiste geëlimineerd.  Alle getroffenen kunnen een werkloosheidsvergoeding krijgen, zelfs als ze niet de minimaal noodzakelijke periode hebben bijgedragen”, legt de sociale zekerheid uit.

8. Hoeveel wordt er in rekening gebracht?

70% van het premie-inkomen gebaseerd op een berekening met vermelding van de laatste 180 dagen, of minder indien dat bedrag niet wordt bereikt.

Bij werkloosheid is het maximum dat kan worden ontvangen 1.411,83 euro per maand als u twee of meer kinderen heeft. Natuurlijk kan met het bedrijf een soort salarisaanvulling worden overeengekomen, zoals sommige bedrijven doen, die tot 90% of 100% dekken. Het minimum zonder kinderen is 501,98 euro en met kinderen van 671,40 euro.

De regering heeft ervoor gezorgd dat deze verschillen per kind worden gerespecteerd bij de betaling van uitkeringen.

9. Kan ik worden ontslagen wanneer ik terugkeer naar de activiteit?

Nee. In de wijzigingen heeft de regering een “arbeidsbescherming” ingesteld. “Buitengewone maatregelen op de werkplek zijn afhankelijk van de toezegging van het bedrijf om de werkgelegenheid gedurende een periode van zes maanden vanaf de datum van hervatting van de werkzaamheden te behouden”, stelt de Staatsblad (BOE). Met andere woorden, u kunt niet ontslagen worden in de volgende 6 maanden wanneer het bedrijf weer aan het werk gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.