Wat kost een Spaanse universiteit aan een buitenlander?

  1. Algemeen
  2. Toegang tot de universiteit voor buitenlandse ingezetenen in Spanje
  3. Toegang tot Spaanse universiteiten voor EU-burgers
  4. Toegang tot Spaanse universiteiten voor niet-EU, niet-ingezeten burgers
  5. Wat zijn de collegegelden voor universiteiten in Spanje?

1.Algemeen

Als je erover denkt om naar de universiteit in Spanje te gaan en je wilt weten welke kwalificaties je moet bezitten, hoeveel het lesgeld bedraagt en wat de verschillen zijn voor internationale studenten, dan heeft dit artikel de informatie die je zoekt.

Volgens de laatste beschikbare statistieken waren er tijdens het academiejaar 2019-2020 ongeveer 1,3 miljoen studenten in het hoger onderwijs in Spanje, het aantal buitenlandse studenten dat in het Spaanse universiteitssysteem (SUE) heeft gestudeerd, bedroeg toen 208.366.

Spaanse universiteiten hebben over het algemeen een goede reputatie en het land is zelfs de thuisbasis van een van ’s werelds oudste universiteiten, de Universiteit van Salamanca, die in 1218 werd geopend.

2. Toegang tot de universiteit voor buitenlandse ingezetenen in Spanje

Als je een buitenlander bent die in Spanje verblijft en je ouder bent dan 18 jaar, dan heb je toegang tot Spaanse universiteiten onder dezelfde voorwaarden als Spanjaarden.

Je kunt ook dezelfde beurzen aanvragen als Spaanse studenten.

Als je in Spanje naar de middelbare school ging, doe je dezelfde test als Spanjaarden om naar de universiteit te gaan: de Evaluación de Bachillerato para el Acceso a la Universidad (EBAU of EvAU), ook wel selectividad genoemd.

3. Toegang tot Spaanse universiteiten voor EU-burgers

Als je een EU-burger bent, moet je in de meeste gevallen een accreditatie krijgen van de UNEDassis-service (University Application Service for International Students in Spain) om hier naar de universiteit te gaan.

Om dit te doen, moet je de website van de National Distance Education University (UNED) bezoeken waar je je onderwijskwalificaties en transcripties moet indienen. Het deel van de site opent elk jaar in april. Je ontvangt dan je Credencial de Accesso (toegangsgegevens), die je binnen 3 tot 4 maanden bij de door jou gekozen universiteit moet indienen.

4. Toegang tot Spaanse universiteiten voor niet-EU, niet-ingezeten burgers

Buitenlanders die niet uit een EU-land komen en geen residentie in Spanje hebben, kunnen nog steeds naar Spaanse universiteiten gaan, maar het is iets ingewikkelder.

Ten eerste moet u het homologatieproces doorlopen om uw kwalificaties in Spanje erkend te krijgen. Dit wordt uitgevoerd door het Ministerie van Onderwijs en Beroepsopleiding, behalve als de universiteit die je wilt bezoeken zich in Catalonië, Galicië of Baskenland bevindt, dam moei je in die gevallen homologatie in de regio zelf aanvragen. U kunt contact opnemen met uw plaatselijke Spaanse consulaat om u te helpen bij het proces.

Zodra uw kwalificaties in Spanje zijn erkend, moet u door het ontvangen van de Accreditatie (Volante de convalidación) slagen voor de Bachillerato Assessment for University Access (EBAU) of de Specific Competence Tests (PCE).

Als je eenmaal je plaats aan een Spaanse universiteit hebt gekregen, moet je daarnaast ook een studentenvisum aanvragen om legaal in Spanje te kunnen wonen tijdens je studie.

Onlangs heeft de Spaanse regering aangekondigd dat zij wetgeving voorbereidt die ervoor zorgt dat niet-EU-universiteitsstudenten hun verblijfsvergunning niet langer jaarlijks hoeven te verlengen en dat ze automatisch één of twee jaar na hun afstuderen in Spanje kunnen blijven. .

5. Wat zijn de collegegelden voor universiteiten in Spanje?

Spanje heeft zowel openbare als particuliere universiteiten en de kosten verschillen sterk tussen de twee.

Aan zowel openbare als particuliere universiteiten wordt het collegegeld dat je elk jaar betaalt, verkregen door het aantal studiepunten dat je inschrijft te vermenigvuldigen met de kosten per studiepunt. Doorgaans neem je tijdens elk studiejaar 60 studiepunten op.

Om het nog ingewikkelder te maken, heeft elk vak binnen de universiteit een andere prijs, afhankelijk van wat je studeert. Omdat er geen kosten zijn vastgesteld door de autoriteiten is eke instelling vrij om het collegegeld naar keuze vast te stellen.

Bovendien rekent elke regio in Spanje verschillende bedragen aan en sommige zijn aanzienlijk goedkoper dan andere.

Volgens gegevens van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport ligt de gemiddelde prijs gewoonlijk tussen € 750 per jaar aan openbare universiteiten in Andalusië, Cantabrië en Galicië en ongeveer € 2.000 per jaar aan openbare universiteiten in Madrid, Catalonië en Castilla y León.

Zo kost het studeren van medicijnen aan een openbare universiteit in Andalusië € 757 per jaar, terwijl de kosten in Catalonië ongeveer drie keer zo hoog zijn, namelijk € 2.372 per jaar.

Bij particuliere universiteiten bedragen de inschrijvingskosten voor niet-gegradueerde studies ongeveer € 9.500 per academisch jaar, afhankelijk van de gekozen opleiding en instelling, maar het kan hoger zijn. Over het algemeen betalen particuliere universiteiten echter niet meer dan € 20.000 per academisch jaar.

Internationale studenten uit de EU betalen doorgaans hetzelfde bedrag als nationale studenten in Spanje, net als degenen die eerder in Spanje hebben gewoond.

Voor mensen uit niet-EU-landen kan het een beetje anders zijn, maar omdat er geen vaste kosten zijn, is dit afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals hierboven vermeld.

Volgens Studyportals, een internationale studentenwebsite, zijn er meldingen dat niet-EU-burgers hetzelfde in rekening worden gebracht als EU-burgers, en dat anderen ongeveer € 1.000 tot € 1.500 hoger in rekening worden gebracht dan die van de EU studenten. Het is zelfs mogelijk dat het collegegeld twee tot drie keer hoger ligt. Je kunt het beste rechtstreeks contact opnemen met de universiteit waarin je geïnteresseerd bent en naar de prijs vragen.

Je moet weten dat Spanje veel verschillende soorten beurzen aanbiedt voor studenten, waarvan er vele openstaan voor Spanjaarden, maar ook voor internationale studenten. Uw plaatselijke Spaanse consulaat zou u informatie moeten kunnen geven over de universiteiten die mogelijk voor u beschikbaar zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.