Wat kruipt daar tegen mijn muur? Het is een gekko

  1. Moorse gekko
  2. Turkse gekko

Iedereen die een woning heeft kent waarschijnlijk de kleverige hagedissen die bekend staan als gekko’s. Levend van insecten en vliegen brengen ze hun dag door in hoekjes en gaatjes, wachtend op het donker, totdat ze naar buiten kunnen komen om te eten.

Maar wist je dat er in Spanje twee verschillende soorten gekko’s voorkomen en dat de maanden september en oktober de beste tijden zijn om de nieuwe jongen te zien?

Kleine perfecte kopieën van hun ouders die op zichzelf beginnen vanaf het eerste moment dat ze het ei verlaten. Wees voorzichtig met de stofzuiger en houd de kat in de gaten want het is een voorrecht om dit beestje in of rond uw huis te hebben.

1.Moorse gekko

Deze hagedissen zijn ‘s nachts het meest actief en ze kunnen muren beklimmen en zich zelfs aan plafonds vastklampen. Hun kleur kan variëren maar over het algemeen is het een camouflagepatroon van bruin, groen en grijs met ruwe dorsale schubben waardoor ze een puntig uiterlijk krijgen.

Foto: Moorse gekko

Mecanismo

De wetenschappelijke naam is Tarentola mauritanica terwijl de Spanjaarden ze Salamanquesa común noemen.

De lichaamslengte kan de 16 centimeter bereiken met de staart inbegrepen maar vaak zijn ze kleiner dan dit. Zoals bij de meeste hagedissen hebben ze het vermogen om een deel of de hele staart af te werpen om roofdieren te verwarren. Terwijl de losgegooide staart nog steeds kronkelt en het roofdier bezig houdt heeft de gekko een kans om te ontsnappen en zijn leven te redden. Tijdens de volgende weken zal een nieuwe staart aangroeien.

Ze kunnen leven op rotswanden, in bomen, in stapels hout, stenen muren, schuren en naast mensen in woningen.

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit insecten zoals motten, kevers, rupsen en spinnen. Ze hebben zich goed aangepast aan het leven naast mensen omdat lichten die ‘s nachts branden veel motten aantrekken die een ruime voedselbron vormen.

Moorse gekko’s zijn te vinden in bijna gans Portugal en de helft van Spanje. In het laatste land geconcentreerd aan de mediterrane kust waar de kust invloed heeft op de temperatuur. Ze geven de voorkeur aan warmte en worden daarom zelden aangetroffen in hoge berggebieden.

Ze beginnen met broeden van maart tot de zomer. Kleine, witte, ovale eitjes met zachte schaal worden gelegd in muurspleten, holle stenen enz. Er is geen ouderlijke zorg en de incubatie kan ongeveer een week tot enkele maanden duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

2. Turkse gekko

Deze soort is minder wijdverspreid dan de meer algemeen voorkomende Moorse gekko. Hij is beperkt tot het zuiden van Portugal en de Spaanse mediterrane kustzone.

Het is een slankere hagedis met een fijnere kop en over het algemeen roze tinten met veel minder pieken. Het grootste verschil is dat deze gekko klauwen aan elke teen heeft terwijl de Moorse gekko goed ontwikkelde klauwen heeft op enkel de derde en de vierde teen.

Foto: Turkse gekko

Koppi2

De totale lengte van de Hemidactylus turcicus (Salamanquesa rosada in het Spaans) kan de 14 cm bereiken.

De staart heeft vaak zwarte en roze strepen met het lichaam gevlekte zanderige, roze en enigszins doorschijnende tinten. Hun voedsel bestaat uit nachtelijke insecten, kleine spinnen en larven.

Deze gekko’s bewonen vergelijkbare gebieden als de Moorse gekko en delen zelfs dezelfde plaatsen waaronder stenen muren, boomstammen, ruïnes, schuren en woningen.

Ze zijn waarschijnlijk niet te vinden op meer dan 300 meter boven zeeniveau en geven de voorkeur aan een warmere gemiddelde temperatuur. Deze soort is in staat om zich te handhaven bij temperaturen tot 10 graden Celsius, in tegenstelling tot andere gekko’s. Hoewel ze, in hun jachtgewoonten, houden van schemer en de nacht zijn kunnen ze af en toe in de zon worden gezien.

Het paren vindt plaats tussen april en juni. De kleine, zachte, witte eieren worden afgezet in scheuren in muren, onder stenen en in de grond. Ze zijn ongeveer 8-9 mm bij 10-11 mm groot en er kunnen er een of twee samen liggen. De incubatie kan van 40 dagen tot iets meer dan 3 maanden duren, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid. Als de jonge gekko’s uit het ei kruipen zijn ze 4 tot 5 centimeter lang.

Ook de Guardia Civil vindt dat gekko’s nuttige diertjes zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.