Wat moet je doen als je een verkeersongeval hebt in Spanje?

  1. Algemeen
  2. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij
  3. Je bent het slachtoffer van een ongeval in Spanje

1.Algemeen

Ook in Spanje kan je te maken krijgen met een verkeersongeval en al ben je niet gekwetst, er zijn toch een aantal zaken die je moet doen en er zijn er ook een aantal die je juist niet mag doen.

Heb je in Spanje een kleinere aanrijding en het is niet belangrijk of het uw fout is of niet, probeer dan toch gezamenlijk het schadeformulier in te vullen. Kan je geen overeenstemming bereiken of is er iemand gekwetst, bel dan de politie die dan een verslag zal maken van het ongeval.

Als de verantwoordelijke voor het ongeval of de andere bestuurder weigert mee te werken dan kan je best alle details noteren die hem later kunnen identificeren zoals de nummerplaat en gebeurlijk de getuigen van het ongeval.

Neem dus zeker nota van het nummerplaat en de naam van de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Uw verzekeringsagent in Spanje helpt u door de ganse afhandeling.

Ben jezelf of een van de je passagiers gekwetst in het ongeval en er is medische verzorging noodzakelijk dan moet er in het medisch verslag staan dat de verwondingen afkomstig zijn van het ongeval.

2. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij

Men heeft 7 dagen om het ongeval aan te geven bij zijn verzekeringsmaatschappij. Uw schadevergoeding hangt af van het soort verzekering dat je hebt afgesloten (gewoon, omnium).

Het politierapport is een belangrijk bewijs om te bepalen wie er verantwoordelijk is voor het ongeval. Geef een kopij van dit rapport bij uw schadeclaim voor de verzekeringsmaatschappij.

Ben jij of een van jouw passagiers gekwetst, voeg dan ook een kopij van het medisch verslag bij uw schadeclaim om een schadevergoeding te krijgen.

3. Je bent het slachtoffer van een ongeval in Spanje

Als je denkt dat de andere bestuurder in de fout is gegaan bij het ongeval dan kan je een verslag doen aan de Spaanse autoriteiten binnen de 6 maanden na het ongeval. Zo start je een strafgeding en daardoor kan de andere bestuurder beschuldig worden aan een (verkeers)misdrijf.

Als de rechtbank beslist dat de andere bestuurder geen misdrijf gepleegd heeft dan kan je nog, binnen het jaar, een burgerlijke procedure starten.

Alle slachtoffers van een verkeersongeval, afhankelijk van de verwondingen en de schade die zij geleden hebben, hebben recht op een schadevergoeding.

Aanvragen voor schadevergoeding worden behandeld voor de rechtbank van de plaats waar het ongeval plaats vond.

Is er een lichamelijke verwonding waarvoor men een schadevergoeding vraagt dan volgt er eerst nog een onderzoek door de dokter aangesteld door de rechtbank (Medico Forense).

De rechter bepaald dan of er een vergoeding zal betaald worden, wanneer en hoeveel er zal uitbetaald worden.

Het geschil kan ook buiten de rechtbank geregeld worden, neem hiervoor een advocaat onder de arm om het geschil te regelen met de verzekeringsmaatschappij.

Een gedachte over “Wat moet je doen als je een verkeersongeval hebt in Spanje?”

  1. Hallo, mijn dochter heeft een aanrijding gehad. Ze is op een andere auto gebotst die heel plotseling ging remmen. De betreffende automobilist had haast heeft haar gegevens opgenomen en is naar zijn dringende afspraak gereden, mijn dochter stom verbaast achter gelaten. Hij heeft al haar gegevens en echter is het mijn auto. Geen schadeformulier ingevuld alleen zijn telefoonnummer achtergelaten.
    Dit lijkt mij toch niet correct of zie ik dat verkeerd.
    Gelukkig geen gewonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.