Wat moet je doen bij het overlijden van uw huisdier in Spanje?

  1. Overzicht
  2. Dierenarts
  3. Gegevens
  4. Begrafenis of crematie
  5. Reizen met de asse

1.Overzicht

Het is een moment waar alle eigenaren van gezelschapsdieren bang voor zijn, maar waar ze uiteindelijk doorheen moeten. Hier leest u wat u moet doen als uw huisdier in Spanje sterft, de te volgen procedures en wat u wel en niet kunt doen.

Ze zeggen dat de Britten een natie van hondenliefhebbers zijn, maar als je ooit in Spanje bent geweest, zou je gezien hebben hoe populair huisdieren zijn onder Spanjaarden.

Huisdieren kunnen een deel van het gezin worden en het verlies ervan kan voor velen een groot verlies zijn.

Helaas is het iets dat uiteindelijk alle eigenaren van gezelschapsdieren overkomt, en in Spanje is het niet zo eenvoudig om het huisdier te begraven waar u maar wilt.

Er zijn verschillende juridische kwesties die u moet overwegen, en het is beter om voorbereid te zijn.

In Spanje zegt de wet zelfs specifiek dat je je huisdier, of welk dier dan ook, niet zomaar mag begraven waar je maar wilt, zoals in de achtertuin.

Volgens de wetgeving mag je je huisdier niet begraven op ‘niet-geautoriseerde’ plaatsen, maar er zijn specifieke locaties waar je dat wel mag doen.

2. Dierenarts

Als uw huisdier sterft of de dierenarts laat het inslapen, hoeft u zich juridisch gezien minder zorgen te maken, omdat het de verantwoordelijkheid van de kliniek is om de juridische procedures uit te voeren.

Zij zorgen voor het papierwerk en de registraties en begeleiden u bij de beslissingen die u moet nemen met betrekking tot de volgende stappen en afspraken. Het is echter vermeldenswaard dat dierenartsen u vaak niet met het lichaam van uw huisdier laten vertrekken.

Als uw huisdier thuis of op een openbare plaats sterft, zijn er echter enkele stappen die u moet volgen en dingen die u moet weten.

3. Gegevens

Het eerste dat u moet doen, is contact opnemen met het Archivo de Identificación de Animales (een archief van huisdieridentificatie) voor uw overeenkomstige autonome gemeenschap om de dood van uw huisdier te melden en het uit het identificatieregister te verwijderen.

Je moet ze het nummer van de microchip geven en in sommige gemeenten zijn er ook gegevens van huisdieren bijgehouden waarbij het nodig is om uw huisdier uit te verwijderen.

4. Begrafenis of crematie

Nadat u het overlijden heeft gemeld, moet u beslissen wat u met het lichaam gaat doen.

Simpel gezegd, dat betekent kiezen tussen begraven en cremeren. Het is vermeldenswaard dat, als u uw huisdier wilt begraven, Spanje niet veel begraafplaatsen heeft die speciaal voor huisdieren ingericht zijn, en de tarieven variëren afhankelijk van het type begrafenis en de locatie.

Crematie is in sommige delen van Spanje gratis, maar op de meeste plaatsen worden kosten in rekening gebracht op basis van het gewicht van uw huisdier. Prijzen variëren normaal gesproken van € 25 tot € 180.

5. Reizen met de asse

Als u het stoffelijk overschot van uw huisdier liever mee naar huis neemt, waar dat ook is, volgt dit grotendeels hetzelfde proces als reizen met de asse van een dierbare.

Asse kan vaak als handbagage door luchtvaartmaatschappijen worden vervoerd, zolang u een overlijdens- en crematieakte heeft en de urn verzegeld is.

Maar zoals altijd is het beter om u veilig te stellen en uw luchtvaartmaatschappij vragen naar de geldende voorschriften als u de overblijfselen van uw huisdier buiten Spanje wilt meenemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.