- Wat moeten we weten over een brand?
- Wat is brand?
- Hoe ontstaat brand?
- Verstikking is dodelijker dan het vuur
- De rookmelders, welk type kiezen?
- Waar moet men de rookmelder plaatsen?
- Wat moet men doen als het brand?
- Hoe moet men de woning verlaten?
1.Wat moeten we weten over een brand?
Bijna iedereen onderschat de kracht van het vuur maar een klein brandje kan in nauwelijks 6 minuten uitgroeien tot een alles verwoestende brand. Maar met een klein beetje moeite kan u de kans op een brand al voorkomen en dat kan al met enkele simpele organisatorische maatregelen.
2. Wat is brand?
Voor de mens is het niet het vuur dat het gevaarlijkste is maar er zijn 4 punten gevaarlijker dan het vuur zelf en die moet u kennen:
- Rook is pikzwart: Rook is donker van kleur en hij verspreidt zich snel, zelfs zo snel dat u de weg kwijt geraakt in uw eigen woning.
- Rook en gassen zijn verstikkend: In de meeste gevallen zijn de vlammen niet dodelijk maar wel de rook en de gassen. Rook bevat koolstofmonoxide en dat is een gas dat mensen bedwelmt. Ook zijn er in een woning voorwerpen uit kunststof aanwezig die in een brand gassen afgeven.
- De hitte van een brand is dodelijk: De hitte die vrijkomt kan oplopen tot 1.200 ° Celsius. Vanaf 65 ° functioneert een menselijk lichaam niet meer.
- U heeft geen tijd: In een handomdraai kan uw woning in lichtelaaie staan, verlaat het gebouw dus onmiddellijk. Men maakt best op voorhand een vluchtplan op.
3. Hoe ontstaat brand?
Brand ontstaat enkel als er drie elementen tegelijkertijd aanwezig zijn: zuurstof, brandbaar materiaal en een ontstekingsbron. Zuurstof is overal rondom ons heen, brandbaar materiaal kan papier, hout enz zijn en de ontstekingsbron is een vonk door een kortsluiting, hitte enz….
Er zijn 5 belangrijke oorzaken op plaatsen van brand, naast roken zijn er koken, verwarmingstoestellen, elektriciteit en schouwen.
Roken: Roken in bed of in een zetel is ogenschijnlijk zonder gevaar maar het kan anders uitdraaien. Een sigarettenpeuk kan 3 tot 4 uur smeulen voordat er een brand ontstaat en dat is lang nadat iedereen naar bed is.
Koken: In een keuken dreigt er constant gevaar. Potten en pannen blijven wel eens zonder toezicht op het vuur staan en een accident is snel gebeurt, iemand aan de voordeur kan genoeg zijn om brand te krijgen.
Verwarmingstoestellen: Brand wordt veroorzaakt doordat brandbare materialen te dicht bij het toestel komen zoals linnen op een droogrek voor het verwarmingstoestel.
Elektriciteit: Dikwijls worden installatievoorschriften en gebruiksinstructies niet nageleefd. Oververhitting van ingebouwde spots in plafonds kan brand veroorzaken. Pas ook op met verdeelstekkers, zij zorgen voor overbelasting van de elektriciteitsleiding.
Schouwen: Schouwbranden ontstaan te dikwijls omdat de schouw niet of onvoldoende geveegd wordt.
4. Verstikking is dodelijker dan het vuur
Als u denkt dat de rook u zal wekken voordat de vlammen bij u komen dan denkt u verkeerd. Rook bevat het kleur- en reukloos gas koolstofmonoxide en dat brengt u net in een diepere slaap. Bij een brand wordt veel zuurstof verbruikt en komen er veel giftige gassen vrij, daarom zijn de slachtoffers meestal gestikt voordat de vlammen hen bereiken.
Daarom kan een rookmelder een handige oplossing zijn. Als dit apparaat rook detecteert slaat hij alarm en kan u uw woning nog verlaten.
5. De rookmelders, welk type kiezen?
Er zijn twee soorten rookmelders, we hebben de ionische en de optische rookmelders.
- De optische rookmelder gebruikt een sensor die kijkt of de lichtinval wordt gereduceerd, gebogen of gebroken. Via een elektronische schakeling treedt dan het alarmsignaal in werking.
- Bij de ionische rookmelder is er een kleine en heel zwakke radioactieve bron die een ionenstroom opwekt. Als er rookgassen in de detector binnendringen verminderen zij de geleidbaarheid van de geïoniseerde lucht en via een elektronische schakeling wordt het alarm geactiveerd.
6. Waar moet men de rookmelder plaatsen?
Men hangt rookmelders:
- één op de gang in de buurt van de slaapkamers
- één op elke verdieping van uw woning
- in elke slaapkamer als de deuren van deze kamers dichtgaan
- wil men een echt grote veiligheid dan moet men er een plaatsen in elke kamer
Men hangt best geen rookmelders:
- in de buurt van een open raam of ventilatiegat, de lucht wordt hier extra afgezogen
- in de badkamer en de keuken, een rookmelder maakt geen onderscheid tussen condensatiedampen en rook
- in stookplaatsen of koele ruimtes omdat rookmelders niet goed werken bij temperaturen van minder dan 4 graden en van meer dan 38 graden
- in de garage met zijn uitlaatgassen van auto’s en moto`s
7. Wat moet men doen als het brand?
Snel iedereen in de woning alarmeren, de woning verlaten en het noodnummer 112 bellen. Verlies geen tijd met andere kleren aan te trekken of om waardevolle voorwerpen mee te nemen.
8. Hoe moet men de woning verlaten?
Kruip laag bij de grond met een natte doek voor de mond. Tegen de grond is de lucht minder heet en giftig en is er meer zuurstof in de lucht. Hou altijd met de hand contact met de muur.
Blijf weg uit kamers waarvan de deurkruk warm aanvoelt, achter de deur is er waarschijnlijk een brandhaard. Wil u iemand achter die deur helpen dan opent men de deur gebukt. De koude lucht wordt langs onder in de kamer binnengezogen en de hete lucht komt er langs boven uit.
Houd ramen en deuren gesloten. Verse zuurstof wakkert de brand nog aan.
Deuren zijn een van de beste hindernissen voor een brand, hou ze dus gesloten. Sta je te wachten op hulp leg dan natte doeken tegen de kieren van de deur om de rook of de hitte buiten te houden.
Neem na de brand contact op met uw verzekeringsmakelaar.