Wat te doen als je de papieren van de auto kwijtraakt?

De papieren van de auto, zoals het technische gegevensblad van de ITV en de circulatievergunning, zijn als uw DNI: het zijn unieke documenten waarmee u uw voertuig kunt identificeren tussen alle andere. Daarom is het essentieel dat u bij verlies zo snel mogelijk een duplicaat laat maken. Trouwens, als u met een auto zonder papieren rijdt, krijgt u een boete.

Wanneer u een auto koopt, nieuw of tweedehands, moet u twee documenten in uw voertuig hebben als u ermee gaat rijden:

  • De circulatievergunning.
  • Het technisch dossier van de Technische Keuring van Voertuigen (ITV).

De circulatievergunning is een verplicht document dat in voege is in alle landen van de Europese Unie en dat elk voertuig ontvangt wanneer het wordt geregistreerd. Het bevat onder meer het kenteken van de auto, de datum van inschrijving en afgifte, het merk van het voertuig en het type, cilinderinhoud of type brandstof.

Om de circulatievergunning geldig te laten zijn, moet deze samen met de technische fiche van ITV worden voorgelegd. Het is ook een verplicht document dat certificeert dat uw voertuig geschikt is om op de Spaanse wegen te rijden door te voldoen aan de nodige technische goedkeuringen.

Bij verlies, diefstal of beschadiging van een van deze twee documenten moet u zo snel mogelijk een duplicaat aanvragen bij de DGT, aangezien u niet zonder deze documenten kunt rondrijden, anders krijgt u een boete van 10 euro.

Hoe vraagt u het duplicaat van de circulatievergunning en de ITV-kaart aan?

Als uw autopapieren gestolen of verloren zijn, moet u eerst naar het politiebureau gaan om aangifte te doen van uw verlies, aangezien men deze documenten op frauduleuze wijze kan gebruiken. En waarom stelen ze papieren uit auto’s? Bijvoorbeeld om een gestolen auto in een ander land te ‘verzinnen’. Met de gestolen documentatie maken ze een vals kenteken aan en proberen zo het voertuig in een ander geografisch gebied te verkopen.

Nadat u de politie en uw verzekering op de hoogte hebt gesteld (zij moeten worden geïnformeerd als iemand een misdrijf pleegt met uw autopapieren), kunt u online, telefonisch of persoonlijk het rijbewijs aanvragen. Om dit te doen, heb je nodig:

  • Vul het aanvraagformulier voor het duplicaat in.
  • Identificeer jezelf met je ID.
  • Betaal het tarief van 4.4. dat is ongeveer 21 euro.

Vanaf hier duurt het ongeveer twee weken voordat het document bij u thuis is.

Als u de ITV-kaart wilt aanvragen, moet u naar een ITV-station gaan of, als uw auto van na mei 2016 is, kunt u de elektronische ITV-kaart aanvragen via de DGT-website.

Als u de originele papieren niet mee wilt nemen, kunt u een gewaarmerkte kopie gebruiken of de ‘midgt‘-applicatie gebruiken waarmee u alle documentatie van uw voertuig, naast uw rijbewijs, mobiel kunt raadplegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.