Wat zijn de regels voor het meenemen van huisdieren op vakantie?

  1. Algemeen
  2. Stranden
  3. Op reis in Spanje met uw huisdier
  4. Campings
  5. Huisdiervriendelijke hotels
  6. Wat te doen met uw huisdier als u het niet mee op vakantie kunt nemen?

1.Algemeen

Het kan moeilijk zijn om de juiste beslissing te nemen of u uw harige vrienden meeneemt of wat u ermee gaat doen terwijl u op vakantie bent. Hier vindt u alles wat u moet weten over de regels voor het reizen met huisdieren in Spanje, evenals enkele alternatieve opties.

De Spanjaarden houden ervan om huisdieren te hebben. Er zijn in feite 13 miljoen huisdieren in het land geregistreerd en ongeveer een kwart van alle Spaanse huishoudens heeft een of meer dieren in huis.

Drieënnegentig procent hiervan zijn honden en zes procent zijn katten. De andere één procent omvat kleinere dieren in kooien.

Er zijn zelfs meer huisdieren in Spanje dan kinderen onder de 15 jaar.

Maar wat gebeurt er als je op vakantie gaat in Spanje, wat doe je met je pluizige metgezel?

Wat zijn de regels om ze mee te nemen op het openbaar vervoer, naar stranden en campings en wat zijn je opties als je ze niet mee kunt nemen?

2. Stranden

Honden zijn tijdens de zomermaanden meestal niet toegestaan op de meeste stranden in Spanje, behalve op specifieke stranden die voor hen zijn aangewezen.

De regels over de exacte data waarop honden wel of niet toegang hebben tot bepaalde stranden, veranderen afhankelijk van de regio van Spanje en zelfs de specifieke stranden. Zorg ervoor dat u van tevoren onderzoek doet, afhankelijk van waar u naartoe gaat. De informatie is meestal te vinden op de website van de gemeente.

In Barcelona zijn honden bijvoorbeeld niet toegestaan op de stadsstranden tussen 1 mei en 26 september. Op het strand van Puerto de Santa María in Cádiz zijn honden tussen 1 juni en 30 september niet toegestaan, terwijl in de provincie Granada op veel stranden honden tussen 1 juli en 30 september niet zijn toegelaten.

De website Viajar con Perros is een goede bron om aangewezen hondenstranden in het hele land te vinden.

Als u een strandvakantie plant, moet u beslissen wat u met uw hond gaat doen terwijl u op het zand ligt te zonnen of ervoor zorgen dat uw accommodatie niet te ver van een hondvriendelijk strand ligt. Misschien moeten jij en je gezin het om de beurt doen, terwijl iemand anders met de hond naar het platteland gaat.

Als de Guardia Civil u betrapt dat u uw hond hebt achtergelaten in uw wagen treden ze op:

Ze achterlaten in een bloedhete auto of tent is natuurlijk geen optie terwijl je aan het genieten bent op het strand. Als je ze in een hotelkamer achterlaat, moet je ervoor zorgen dat de airconditioning aan staat en dat je ze niet langer dan een paar uur alleen laat.

3. Op reis in Spanje met uw huisdier

De gemakkelijkste optie, als u met uw huisdier door Spanje reist, is natuurlijk om uw eigen auto te hebben of er een te huren. Zorg er wel voor dat het verhuurbedrijf weet dat u uw huisdieren meeneemt in de auto en of zij dit toestaan.

Onthoud dat als u een auto huurt, u ervoor moet zorgen dat u een geschikte reismand of bench meeneemt, zodat het dier veilig is en de bestuurder niet kan storen.

Reizen met de auto betekent ook dat u onderweg moet stoppen als uw huisdier zich ziek voelt, zich moet ontlasten of moet stoppen voor een drankje.

Degenen die niet de mogelijkheid hebben om met de auto te reizen, kunnen in plaats daarvan met de trein gaan.

Renfe stelt dat je in AVE- en langeafstandstreinen (Larga Distancia) met je huisdier kunt reizen zolang:

• Het een hond, kat of fret is, maar geen pluimvee

• Hij weegt niet meer dan 10 kg

• Hij reist altijd in een kooi of drager, met een maximale afmeting van 60x35x35 cm

• Slechts één huisdier per persoon is toegestaan

• Uw ticket staat reizen met een huisdier toe

Het huisdierticket is gratis als u reist met een Premium ticket, in een Preferential of Grand Class bed of een Grand Comfort Seat. Voor basistickets reist u met uw huisdier voor €20 extra.

Honden die zwaarder zijn dan 10 kg zijn niet toegestaan in de AVE-langeafstandstreinen, de media distancia (middellange afstand) of Avant-treinen. Als je een grotere hond hebt, zul je waarschijnlijk de veel langzamere lokale Cercanías-treinen of Rodalies in Catalonië moeten nemen.

Als je met de langeafstandsbus reist, moet je van tevoren de regels van de busmaatschappij raadplegen. Er is meestal niet veel ruimte in bussen, dus dit kan alleen mogelijk zijn met zeer kleine huisdieren.

4. Campings

Op kampeervakantie gaan is een goede optie voor eigenaren van gezelschapsdieren, die doorgaans veel buitenruimte bieden.

Veel campings zijn huisdiervriendelijk en bieden zelfs faciliteiten zoals hondenparken voor uw harige vrienden.

Kijken op de website van de camping of bellen om te weten te komen of huisdieren zijn toegestaan, zou je eerste actiepunt moeten zijn.

Houd er rekening mee dat niet alle campings alle soorten huisdieren toestaan. Sommigen staan bijvoorbeeld bepaalde hondenrassen of honden groter dan een bepaalde grootte niet toe.

5. Huisdiervriendelijke hotels

Als u niet van plan bent om te kamperen, is het vinden van het juiste type accommodatie voor u en uw hond essentieel voor een geslaagde vakantie met uw huisdier. Hoewel niet alle hotels in Spanje huisdiervriendelijk zijn, zijn er veel die dat wel zijn.

Hoteles Mascotas is een goede bron, net als Red Canina. U kunt ook huisdiervriendelijke hotels bekijken als zoekfunctie op populaire accommodaties zoals Booking.com.

6. Wat te doen met uw huisdier als u het niet mee op vakantie kunt nemen?

Als de locatie waar je naartoe gaat geen huisdieren toestaat of het gewoon oneerlijk zou zijn om ze mee te nemen omdat ze er niet van zouden genieten, moet je op zoek naar opties voor huisdierverzorging.

Degenen die katten hebben, hebben het misschien wat gemakkelijker. Je kunt een vriend of buurman vragen om elke dag bij je kat te kijken om hem te voeren, de kattenbak schoon te maken en hem wat liefde te geven.

Honden daarentegen hebben veel meer aandacht nodig en moeten minstens twee keer per dag uitgelaten worden. Indien mogelijk kunt u een vriend vinden die bereid is uw hond mee naar huis te nemen om voor hem te zorgen terwijl u weg bent.

Als dit niet mogelijk is, kunt u het beste een huisdierhotel, hondenkennel of cattery in de buurt zoeken die voor uw huisdier zal zorgen. Deze kunnen tussen de €12 en €25 kosten, afhankelijk van het type kennel dat je kiest.

Een derde optie is om een huis-/dierenoppas te krijgen die in wezen gratis in je huis woont terwijl je weg bent, maar in ruil daarvoor bepaalde taken voor je moet uitvoeren, zoals het zorgen voor huisdieren en het water geven van je planten. De prijs hiervoor bedraagt hiervoor tussen de 25 en de 50 euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.