Tijdens de herfst en in de winter komen de regenbuien en als het regent weten we allemaal wat er gebeurt, het regent en we worden gewoon overspoeld. De rivieren stromen voor een paar dagen en ze vallen terug droog en op het einde van de lente moeten we terug onze tuin gaan sproeien.
Dakgoten kunnen helpen om het merendeel van het water op te vangen en het naar een plaats af te voeren waar je het wil hebben. Hoe groter de capaciteit van deze opslagplaats hoe beter omdat er maar regen komt in een beperkte periode.

Veel Spaanse huizen hebben de ouderwetse “spuwers” om water van een vooral plat dak af te voeren. Kijk deze altijd na op verstoppingen en dat doe je het beste voordat het regenseizoen begint.
Kijk ook even na of zij onder de vloerlijn van het dak liggen. Water vloeit nooit opwaarts, het vloeit samen en dan zoekt het de gemakkelijkste manier om weg te vloeien, meestal door het plafond. Aan een “spuwer” kan men een afvoerpijp vastmaken om het water goed af te voeren in de plaats van dat spuitend water dat nog dikwijls delen van de tuin onder water zet.
Dakgoten worden in Spanje, ook in nieuwe huizen, niet gemakkelijk geplaatst en met decoratieve lijsten rond de huizen, een gebrek aan dakranden en met lange overhangende dakpannen proberen de bouwers de afwatering van het dak te regelen.
Er is wel een oplossing voor overhangende tegels en lijstwerk, men plaatst een beugel die aan de rand van het dak wordt geplaatst in de plaats van aan de muur van het woning. Deze methode was duur omdat zij per meter werd geplaatst maar momenteel is de prijs sterk gedaald en het is een goede “doe-het-zelf” optie geworden.
Er zijn een groot aantal soorten afwatering beschikbaar maar er zijn slechts twee populaire soorten, die met een rubberen sluiting en die gelijmd moeten worden.
Wat kunnen we nu doen met al de opgevangen water? Iedereen die van tuinieren houdt weet wat het kost om de planten water te geven tijdens de zomermaanden. Daarom kan het interessant zijn om te kijken of men geen opslag systeem voor het water kan maken.
Wat heeft men dus nodig? Het kan zo simpel zijn als een waterton en een waterafvoer. Maar als men een grote tuin heeft is dit niet genoeg en moet men kijken of men niet moet investeren in een tank en dat kan zowel boven als ondergronds zijn. Vandaag de dag zijn deze tanks beschikbaar in alle maten en vormen zodat zij overal inpassen. Men kan ze zelfs onder buitentrappen plaatsen.
Een eenvoudig pompsysteem dat verbonden is met een timer en een irrigatiesysteem zal uw tuin tuin tijdens de zomermaanden in een prima conditie houden, althans als men de grootte van de tank correct heeft ingeschat. Wat hierbij kan helpen zijn de waterfacturen van de vorige jaren, kijk naar de zomermaanden en dan naar de wintermaanden. Tijdens de winter heeft men in de tuin geen water nodig en is dit gemakkelijk na te rekenen.
Is er een zwembad dat regelmatig in de zomer moet bijgevuld worden hou hier dan ook rekening mee.
Eenmaal men de grootte van de tank bepaald heeft moet men kijken waar de tank zal geïnstalleerd worden. Als de tank ondergronds geplaatst wordt is het onbelangrijk of zij bij een neergaande waterpijp geplaatst is. Met een tweede pijp kan men het water aanvoeren.
Als de tank bovengronds geïnstalleerd wordt dan moet zij bij een neerwaartse pijp geplaatst worden.
Een goed idee is om een filter systeem te plaatsen dat vuiligheid uit de tank kan houden. Men kan dit doen door een fijnmazig gaas te plaatsen aan de ingang van de tank. Dit voorkomt de verstopping van de pomp als zij haar werk doet.
Denk ook aan een elektriciteitspunt in de omgeving van de tank.