Welke bomen gedijen in een Spaanse tuin?

  1. Algemeen
  2. Magnolia
  3. Appel
  4. Olijf
  5. Amandel
  6. Sinaasappelen en citroenen
  7. Cypress
  8. Walnoot en iep
  9. Japanse esdoorn

1.Algemeen

Door het bieden van privacy, schaduw in de zomerse hitte, groen en kleur, en natuurlijk zuurstof, terwijl ze koolstofdioxide opnemen, zijn bomen een must in elke tuin of terras op de begane grond met de ruimte, vooral als je in de buurt van een gebied met druk verkeer woont. Er is iets onbeschrijflijk sereen, opbeurend en ontspannend aan om in de buurt van bomen zijn, de wind er doorheen horen ritselen, of onder hen op een bank zitten met een goed boek, en ze zijn ook geweldig nieuws voor de gezondheid van de planeet.

Er is wel een voorwaarde waaraan men moet voldoen in de keuze van de plantplaats. Bomen groeien en niet alleen in de hoogte, ook onder de grond groeien de wortels gestaag door. Staan de bomen te dicht bij een woning of bij het zwembad dan kan men er zeker van zijn dat ze schade gaan aanrichten aan de woning of aan het zwembad. Hou dus voldoende afstand.

Maar welke boom plant je in je Spaanse tuin? Als je aan de Middellandse Zee, de zuidkust of op de Canarische Eilanden woont, denk je natuurlijk aan palmbomen, maar onder de juiste omstandigheden zullen er nog veel meer soorten bloeien.

En deze zijn afhankelijk van waar u woont. Een huis aan de kust op de begane grond is heel anders dan in het binnenland, in een bergachtig gebied of op hoogte. Bovendien heeft Spanje zo veel microklimaten dat bomen, planten en struiken die het goed doen in de warmere provincies en die in meer noordelijke delen gedijen sterk zullen verschillen.

Noord- en centraal Spanje hebben de neiging om veel koudere winters te hebben, wat betekent dat bomen die gezond blijven in klimaten zoals die van het België, Nederland, Ierland, Scandinavië en andere landen op een vergelijkbare breedtegraad het hier ook goed zullen doen, maar andere zijn meer geschikt voor het jaar rond zonneschijn en zeer zeldzame regenval, hoewel ze goed bestand zijn tegen de zeldzame maar zeer hevige regenbuien in het Middellandse-Zeebekken.

2. Magnolia

Ideaal in een warm klimaat en met een goede, diepe ondergrond, is zijn roze-witte bloemenpracht praktisch gegarandeerd in de lente als je ze zorgvuldig verzorgt en erin slaagt ze sterk en gezond te laten groeien. Maar je hebt heel veel ruimte nodig, ze kunnen tot 30 meter hoog worden.

Je hebt ook geduld nodig, aangezien de magnolia langzaam groeit en het vele jaren kan duren voordat je inspanningen worden beloond.

3. Appel

Met fruit als bonus, hebben appelbomen meerdere uren per dag veel zon nodig, maar als je ver landinwaarts of richting het noorden van Spanje woont, zul je merken dat ze er beter gedijen dan in de warmte en droogte van het zuiden en de vochtigheid van de kusten in het oosten.

Appelbomen zijn winterharde soorten en kunnen zeer goed tegen vorst en temperaturen onder het vriespunt, dus ze zijn ideaal als je in een deel van het land woont met zeer koude winters. In feite geven ze de voorkeur aan klimaten met koude winters, koude herfst en redelijk koele bronnen, zolang ze maar ergens worden geplant waar ze veel natuurlijk licht krijgen.

4. Olijf

Boeren verbouwen hun olijfboomgaarden in de bergen, je hebt misschien de gigantische trappen gezien, die een beetje lijken op de exotische rijstplatforms van Zuidoost-Azië maar dan zonder water, en typisch landinwaarts, hoewel je zelfs maar een paar kilometer van de kust verwijderd bent.

Foto: olijfboom in Mallorca

David Brühlmeier

Nog een winterharde soort en ideaal om uw tuin een ‘rustieke’ uitstraling te geven, olijfbomen kunnen werkelijk eeuwen overleven.

Ze houden van de zon, maar kunnen de meeste klimaten aan en zijn relatief gemakkelijk te verzorgen, waardoor ze de ideale boomsoort zijn voor mensen met een beperkte kennis of ervaring met tuinieren.

5. Amandel

Een andere boom die landinwaarts en op grote hoogte wordt gekweekt zijn amandelbomen. Zij doen het ook goed op zeeniveau, zolang ze maar blootgesteld zijn aan veel natuurlijk licht en warme zon.

Ze zijn ook perfect voor tuinen en patio’s waar ruimte een probleem is, omdat ze relatief klein zijn: zelfs op hun maximum worden ze nooit echt hoger dan vier meter.

Foto: amandelboom

Nicolás Pérez

Deze bomen zijn ook een van de meest decoratieve. In het begin van het jaar, januari of februari, komen ze in bloei en, als je dicht genoeg bij een amandelboomgaard woont om te kunnen bezoeken, zorg er dan voor dat je veel geheugenkaartruimte op je telefoon hebt. De foto’s zijn spectaculair, met een ware zee van wit-met-een-vleugje-roze tegen een helderblauwe lucht die je een explosie van kleur geeft die de geesten zal verheffen.

Onthoud echter dat wat bloeit ook verschrompelt en valt, zodra het bloeiseizoen voorbij is, zal uw tuin rijkelijk bedekt zijn met ‘roze sneeuw’, die uiteindelijk zal moeten worden geveegd of opgeruimd.

6. Sinaasappelen en citroenen

Laat de klokken van Sint-Clemens luiden in uw mediterrane of Andalusische tuin – als u het stereotiepe Spanje wilt, en dan kan u niet zonder een of meer citrusbomen. En als je ze goed water geeft, heb je je eigen voorraad sap van de tap.

Sinaasappel- en citroenbomen, ook grapefruit en limoen, groeien alleen in warme klimaten, dus zijn ze geen ideale keuze als je bijvoorbeeld in het hart van Castilla y León woont. Houd er ook rekening mee dat het fruit in de late herfst tot het vroege voorjaar klaar is voor de oogst. Het kunnen bomen zijn voor warm weer, maar citrusvruchten zijn geen zomerfruit. Het is de zomerzon die ze rijpt en de herfst- en lenteregen die ze vormgeven, en hun beste smaak is tussen ongeveer november en februari. Als je uw citrusfruit op de markt, bij een groenteboer of supermarkt koopt, zal je merken dat ze in deze periode van het jaar het goedkoopste zijn en de beste kwaliteit hebben. Tijdens de vroege herfst en de late lente schiet hun prijs omhoog, maar ze smaken niet meer zo goed.

Citrusbomen houden niet van koude klimaten en hebben veel water nodig, dus een druppel irrigatiesysteem wordt aanbevolen.

Er bestaat zelfs een hele kleine soort, de Meyer citroenboom, die zo klein is dat men hem zelfs in potten kunt kweken.

7. Cypress

Wintergroen, winterhard, elegant en zeer dicht, dit is, waar u ook woont, een tuinklassieker, ze zijn gemakkelijk te onderhouden en zien er het hele jaar door consistent uit.

Zoals elke conifeer is de cipres een goede keuze als ’tuinmuur’, plant ze naast je schutting en binnen een paar jaar heb je een dikke, groene, haagachtige grens die ervoor zorgt dat je niet over het hoofd wordt gezien.

Ze groeien ook in potten, waardoor ze ideaal zijn om een klein stukje patio of terras op een nette, aantrekkelijke en kleurrijke manier ‘af te zetten’.

8. Walnoot en iep

Twee tuinklassiekers, maar heel verschillend in termen van hun voorkeursklimaat, walnotenbomen moeten uit de buurt van zeer koude streken worden gehouden.

Ze zijn niet goed bestand tegen vorst en passen dus niet in een gebied met strenge winters, hoewel ze redelijk flexibel zijn wat betreft temperatuur en grondsoorten, en ze groeien goed in beide.

Iepen daarentegen hebben veel zon nodig, waardoor ze een goede optie zijn voor de zuidkust, de Canarische Eilanden of de Middellandse Zee.

Maar ze hebben ook veel water nodig, in al deze delen van Spanje moet je ze constant nat blijven maken in de zomer, wanneer de grond de neiging heeft om binnen een paar uur tot stof te drogen, of een irrigatiesysteem opzetten als je wegblijft van uw eigendom, zelfs maar voor een weekend.

9. Japanse esdoorn

Als u op zoek bent naar bladkleur en herfsttinten, dan zijn deze een geweldige aanvulling op uw tuin.

Exotisch maar rustiek, elegant en geleidelijk glijdend door de volledige pH-schaal van racegroen naar diep rood via levendig geelgoud, je bent het hele jaar door verzekerd van een compleet kleurenpalet.

Onthoud echter dat ze een bladverliezende soort zijn, dus in de winter zullen ze hun bladeren hebben afgeworpen en moet je misschien wat regelmatig vegen en harken, maar hun gebladerte begint weer te ontkiemen lang voordat het warm genoeg is om ze de hele dag te bewonderen.

Geschikt voor alle klimaten in Spanje, zolang ze goed worden verzorgd, kunnen Japanse esdoorns behoorlijk hoog worden en de meesten van ons overleven, het is niet ongebruikelijk dat ze ongeveer 10 meter hoog worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.