Welke documenten moet je in Spanje verplicht in de wagen hebben

 1. Welke documenten zijn verplicht om in de wagen bij te hebben?
 2. Moet u andere documenten bij hebben?
 3. Welke boetes krijg ik voor het niet bij hebben van de documentatie van het voertuig?
 4. Wat moet verder nog aanwezig zijn in het voertuig?

Het kunnen besturen van een auto vereist meer dan alleen het bezit van het voertuig, er is ook een zekere bureaucratie vereist. Naast het fundamentele proces van het verkrijgen van een rijbewijs, is het verplicht om de auto te verzekeren en men moet bepaalde bewijsstukken kunnen voorleggen als u voor financiering kiest voor een aankoop.

In feite moet u sommige van deze documenten op basis van verplichting in het voertuig meenemen. Bij routinecontroles die op de openbare weg worden uitgevoerd of bij een ongeval, vragen agenten de bestuurder meestal naar de papieren van de auto om te controleren of alle documenten wel geldig zijn.

Hoewel sommige van deze documenten elektronisch kunnen worden geraadpleegd, kan het rijden zonder de verplichte documentatie leiden tot boetes van €10 voor elk ontbrekend document en tot €500 als de documenten bovendien niet in orde zijn. Het is ook niet goed om fotokopieën van de originelen bij zich te hebben.

1.Welke documenten zijn verplicht om in de wagen bij te hebben?

Het inschrijvingsbewijs: Dit document bevestigt dat het voertuig is geregistreerd, een fundamentele procedure om legaal op de openbare weg te kunnen rondrijden. Het wordt uitgegeven door het Directoraat-Generaal voor Verkeer (DGT) en het is een groen tweeluik dat de landen van de Europese Unie gemeen hebben.

De gegevens van de houder en de identificatie van het voertuig (merk, type, datum van registratie, verplaatsing, stoelen …) zijn opgenomen in dit formulier. Bovendien moeten we aandacht besteden aan de update van het document, omdat elke wijziging met betrekking tot de naam of het adres van de bestuurder moet worden meegedeeld, zodat deze kan worden aangepast op de verkeersdienst.

Het rijbewijs: Het is de identificatie van de bestuurder op de weg, aangezien deze alle noodzakelijke gegevens (naam, achternamen, DNI) bevat en ook de verschillende bedieningselementen heeft doorlopen om te kunnen rijden. Als de kaart niet wordt bijgewerkt, kan de boete meer dan €80 bedragen en als het rijbewijs verlopen is kan deze boete oplopen tot €200.

Het technische inspectieformulier: Men krijgt dit na het slagen voor de autokeuring (ITV). Nieuwe voertuigen vereisen dit document niet voordat ze vier jaar oud zijn. Dit inspectieformulier garandeert dat de auto voldoet aan de technische en mechanische voorwaarden die de DGT stelt op het gebied van vervuiling, veiligheid en andere parameters. Naast de kaart die certificeert dat deze de inspectie heeft doorstaan, moet u de sticker op de voorruit van de auto plaatsen. Als dit inspectieformulier verlopen is, betekent dit een boete van €200.

2. Moet u andere documenten bij hebben?

Hoewel ze niet verplicht zijn, hebben veel chauffeurs ook andere interessante documenten in de auto.

De papieren van de autoverzekering zijn een van deze ‘papieren’, omdat de wettelijke aansprakelijkheid moet worden gegarandeerd, ten minste tegen derden, rijden veel mensen rond met deze groene kaart in de wagen.

Sinds 2008 en dankzij het informatiebestand met verzekerde voertuigen (FIVA), is het niet langer nodig om de verzekeringspolis en de ontvangst van de laatste geldige betaling in de auto bij te hebben. Nu kan de agent controleren of het voertuig verzekerd is of niet via telematica ‘in situ’.

Als buitenlander die met een voertuig op de baan is dat in het buitenland is ingeschreven is het wel nuttig dat u de “groene kaart” in de wagen hebt liggen, de politie kan uw verzekering in het buitenland niet raadplegen.

U op de openbare weg begeven zonder autoverzekering kan u een boete opleveren van 600 tot 3000 euro.

De verkeersbelasting is nog een van de documenten die velen in het dashboardkastje leggen, omdat het een verplichte jaarlijkse betaling is. De politie of de agent van de Guardia Civil kan ook deze betaling online controleren.

Toch kan het geen kwaad om ze in de auto te leggen voor het geval er technische storingen zijn en de agent geen verbinding kan maken. Maar het is al vrijwillig en niet verplicht.

3. Welke boetes krijg ik voor het niet bij hebben van de documentatie van het voertuig?

Onder de meest voorkomende overtredingen en afhankelijk van het document in kwestie zijn de volgende boetes voorzien:

 • Boetes voor het niet bij hebben van een rijbewijs: Het niet bij hebben van uw rijbewijs op de openbare weg kost u €10, zijn de gegevens op het rijbewijs niet bijgewerkt dan kost het u € 80. Is uw rijbewijs verlopen dan is de boete €200. Rijden met een rijbewijs dat niet in aanmerking komt voor het bestuurde voertuig resulteert in een boete van €500 en het verlies van 4 punten.
 • Het inschrijvingsbewijs kan niet voorgelegd worden bij een controle: aangezien het ook als een kleine overtreding wordt beschouwd, zou het een boete van € 10 betekenen. Zijn er meerdere documenten niet in regel dan is de overtreding ernstiger en kan de boete tot €500 oplopen.
 • Sancties voor het niet bij hebben van de technische inspectiekaart of ITV: zoals in de vorige gevallen, kunnen we onderscheid maken tussen twee gevallen omdat het niet bijhebben van het document op dat moment een boete zou zijn van €10 , terwijl als het document verlopen is dan is de boete € 200 zal bedragen.
 • Het niet hebben van de verplichte autoverzekering is een van de duurste boetes in verband met de voertuigdocumentatie en zij schommelt tussen de €601 en €3.005. Wij herinneren u eraan dat er geen verplichting is om de ontvangst van de betaling bij te hebben, hoewel het raadzaam kan zijn om ze toch bij u te hebben voor het geval de agenten geen gebruik kunnen maken van hun telematica.

Ten slotte willen we het belang benadrukken van veilige documenten. Het achterlaten van deze papieren in het dashboardkastje van het voertuig stelt u bloot aan een aanzienlijk risico omdat er veel gevallen van diefstal plaatsvinden om de documentatie met onze gegevens te dupliceren en te vervalsen.

4.Wat moet verder nog aanwezig zijn in het voertuig?

 • Twee draagbare goedgekeurde driehoeken.
 • Een goed zichtbaar reflecterend vest, ook goedgekeurd. Het is raadzaam dat het vest in het passagierscompartiment zit (niet in de kofferbak), zodat u het kunt dragen voordat u uit de auto stapt.
 • Een reservewiel. Het wiel kan van normale grootte zijn of het een ander formaat hebben.
 • Benodigd gereedschap om het wiel te verwisselen.
 • Het is verplicht om op bepaalde plaatsen en tijdens bepaalde periodes rond te rijden met een set kettingen (of het nu gaat om metaal of textiel) of winterbanden op te leggen.
 • Als het voertuig voor openbaar vervoer gebruikt wordt, als het gemengd gebruik of koopwaar is, of een maximaal toegestane massa van meer dan 3.500 kg heeft, moet u een blusapparaat meenemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.