Welke soort verkeersradars gebruikt men in Spanje?

Kent u alle soorten radars die in Spanje gebruikt worden?

  1. Algemeen
  2. Hoeveel snelheidsradars heeft de DGT?
  3. Welke soorten radars gebruikt men in Spanje?

1.Algemeen

In Spanje worden er verschillende soorten radar gebruikt om te controleren of bestuurders zich aan de snelheidsbeperking houden, of om te controleren of inzittenden van een voertuig aan de verplichting voldoen om de veiligheidsgordel te dragen en of de bestuurder geen mobiele telefoon achter het stuur gebruikt.

Zoals het geval is in de rest van de Europese landen, met uitzondering van enkele snelwegen in Duitsland, is er in Spanje een snelheidsbeperking voor elk van zijn wegen. De verkeerswetgeving verplicht alle bestuurders om aan deze limieten te voldoen, met straffen van boetes en gevangenisstraffen voor degenen die ze overschrijden.

Tot op de dag van vandaag is de enige manier waarop de Guardia Civil of de verkeerspolitie de snelheid van voertuigen moet regelen, een snelheidsradar.

2. Hoeveel snelheidsradars heeft de DGT?

Het Dirección General de Tráfico heeft 724 snelheidscontrolepunten, 62 radars, 557 mobiele radars in de voertuigen van de controlediensten, 10 operationele helikopters en 8 drones die verantwoordelijk zijn voor het bewaken van de wegen. In totaal zijn er 1.361 controlestations waaraan nog moet worden toegevoegd die worden gebruikt in de Catalonië, het Baskenland en de gemeenten.

Bovendien hebben agenten van de Tráfico in elke provincie een uitgebreide patrouille om dynamische controles uit te voeren. Deze patrouilles maken gebruik van fietsen die zijn uitgerust met het Velolaser-radarmodel.

3. Welke soorten radars gebruikt men in Spanje?

De vaste radar, trajectcontrole en de mobiele radar zijn de bekendste onder bestuurders, maar er zijn andere soorten snelheidsradars die momenteel in Spanje actief zijn:

Vaste radars

Een vaste radar is een soort snelheidsradar die zich op een vast punt op de weg bevindt. Hij bevindt zich in een kast aan de kant van de weg of in de portieken boven de weg. De DGT adviseert bestuurders voorafgaand van de aanwezigheid van deze radars via borden.

Mobiele radars

De mobiele radar bevindt zich in een auto van de Guardia Civil, gecamoufleerd of op een statief naast de weg. Het werkt met zowel het voertuig in beweging als stilstaand en zij zijn dus moeilijk te vinden.

Trajectcontrole

Trajectcontrole controleert op twee plaatsen die een zekere afstand uit elkaar liggen, en bepaalt de gemiddelde snelheid op basis van de tijd tussen het passeren van de meetpunten. Als de meetpunten bijvoorbeeld een kilometer uit elkaar liggen dan zal een voertuig dat 120 km/u rijdt het traject in 30 seconden afleggen. Alle voertuigen die er korter over doen hebben sneller gereden. Wanneer een voertuig de toegestane snelheid voor de voertuigklasse overschrijdt (een snelheidsovertreding), wordt het beeld van het voertuig onmiddellijk naar een centrale verstuurd waar een bekeuring kan worden verstuurd. In het geval van rijden onder de 50% van de toegestane snelheid, krijgt de bestuurder ook een boete.

Velolaser Radar

Dit type radar is recentelijk in gebruik genomen bij de DGT. Elke provincie heeft een team van agenten die zich op een motor verplaatsen. Het valt op door de lasertechnologie die het gebruikt, vanwege het compacte formaat en omdat het systeem draadloos is.Het gevolg is dat dit type radars moeilijk te detecteren zijn door de bestuurder en ze gemakkelijk te beheren en te transporteren zijn door de agenten.

Ze worden geïnstalleerd in een vangrail, in een portaal, in een voertuig, in een zijcabine, op een statief … Een ander groot voordeel is dat het voertuigen kan detecteren die met een snelheid tot 250 kilometer per uur rondrijden. Het systeem werkt zowel overdag als ’s nachts. en het detecteert de snelheid van de voertuigen in twee rijstroken van het verkeer in een of twee richtingen.

Helicopter Pegasus

Ze houden niet alleen het wegverkeer vanuit de lucht in de gaten, ze beboeten ook bestuurders die de regels overtreden. Ze kunnen 300 meter hoog vliegen zodat ze niet altijd zichtbaar zijn door bestuurders. Dankzij twee krachtige camera’s kan het kenteken van het overtredende voertuig duidelijk worden gefotografeerd. Ze zijn ook in staat om voertuigen te detecteren die tot een maximum van 360 km/u rijden.

Verkeerslichtradar

We vinden ze in de steden, bij de verkeerslichten, met het doel voertuigen te beboeten die het rode licht negeren. In dit geval hebben ze geen controle over de snelheid.

Cascade radar

Het is een nieuw type radar dat de DGT begint te gebruiken om bestuurders die de toegelaten snelheid overschrijden na het passeren van een traditionele vaste radar. Hoe werken waterval radars? Het zijn mobiele radars die achter de vaste radar worden geplaatst. Doordat bestuurders niet weten dat er een tweede radar staat en hun gaspedaal gaan indrukken om de verloren tijd in te halen worden zij toch nog beboet.

Mesta Fusion Radars

De meest geavanceerde technologie is geïmplementeerd in deze nieuwe radars die al in Frankrijk werken.Het zijn grote radars van bijna vier meter hoog die een bereik van 200 meter kunnen controleren. Ze bevatten verschillende hoge resolutie camera’s die in staat zijn om de veiligheidsafstand, snelheid, het gebruik van de veiligheidsgordel, de mobiele telefoon te bewaken, als het voertuig een verkeerslicht overslaat of, zelfs als het in een verkeerde rijstrook rijdt.

Riemradar

Het zijn niet echt radars, maar camera’s met als doel inzittenden te detecteren van voertuigen die geen veiligheidsgordel gebruiken. Ze zijn in staat om tot 50 foto’s per seconde te maken. In Spanje zijn er meer dan 270 camera’s van dit type, die zich bevinden in portieken en palen, waarvan 60% op conventionele wegen.

Met deze link kan u de locatie van deze riemradars vinden.

De vaste en mobiele radars en camara’s kan je hier vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.