Welkom

De vier soorten rijbewijzen voor een moto in Spanje

  1. Rijbewijs AM : bromfietsen tot 50 cc
  2. A1-rijbewijs: geldig voor het besturen van motorfietsen van 125 cc en tot 15 pk
  3. Rijbewijs A2: motoren met een maximum van 47 pk
  4. Rijbewijs A: je kan alle motorfietsen besturen

Als je in Spanje een moto wil kopen dan kijkt men best eens naar de vier soorten rijbewijzen die de DGT heeft toegelaten. Alle vier vereisen ze wel dat er proeven, zowel theoretisch als praktisch worden afgelegd voordat men het rijbewijs kan krijgen.

1.Rijbewijs AM : bromfietsen tot 50 cc

Hiermee kan u met bromfietsen tot 50 cc rijden (die met gele kentekenplaat), twee of drie wielen en lichte vierwielers. De minimumleeftijd van de bestuurders die het examen willen afleggen en een motorfiets met deze cilinderinhoud willen besturen, is 15 jaar. In tegenstelling tot een paar jaar geleden is er geen leeftijdsgrens meer om een passagier te vervoeren (vroeger moest je minimaal 18 jaar oud zijn).

Om het AM rijbewijs te behalen moet je slagen voor een psychotechnische test, een specifieke theoretische motortest en een andere praktische test op een gesloten circuit, waarbij je tussen twee lijnen van een bepaalde breedte moet blijven en dan met een lagere snelheid een zigzag tussen palen moet maken die kunnen aantonen dat u de bromfiets kan besturen.

Men moet rekening houden met het feit dat het afleggen van het DGT-theoretisch examen 30 euro kost en dat het practicum 92,20 euro aan kosten met zich meebrengt, kan het behalen van het AM rijbewijs ongeveer 200 euro zijn, zolang je in de eerste twee tests slaagt en ongeveer vijf praktische lessen volgt (als u nog nooit met een motorfiets heeft gereden heeft u er wellicht meer nodig).

2. A1-rijbewijs: geldig voor het besturen van motorfietsen van 125 cc en tot 15 pk

Met het A1 motorrijbewijs mag je motorfietsen (inclusief zijspan) besturen met een maximale cilinderinhoud van 125 kubieke centimeter en een maximaal vermogen van 11 kW (ongeveer 15 pk). Dit zijn echter niet de enige voorwaarden, omdat u hiermee alleen motorfietsen kunt besturen met een maximale vermogen / gewichtsverhouding van 0,1 kW / kg.

Het A1-rijbewijs maakt ook het rijden mogelijk met

  • Motorfietsen met een maximaal vermogen van niet meer dan 15 kW (20 pk).
  • Twee- en driewielige bromfietsen.
  • Lichte vierwielers en voertuigen voor mensen met beperkte mobiliteit.

Naast al het bovenstaande is het in artikel 5.7 van de Algemene Bestuurdersverordening ook toegestaan dat mensen met een geldig B-rijbewijs (autorijbewijs) dat ouder is dan drie jaar klasse A1 motorfietsen mogen besturen.

Voorwaarde voor het hebben van deze vergunning is dat de bestuurder minimaal 16 jaar oud is. Je moet ook slagen voor een reeks tests: slagen voor de psychotechnische test, een algemeen examen (hetzelfde als dat van het autorijbewijs), een examen specifiek voor motorfietsen, een examen op een gesloten circuit met een balans en een snelheidsgedeelte, en nog een examen in het verkeer.

De prijs van de theoretische examens is 30 euro plus 90,20 euro van de DGT-kosten. Houd er rekening mee dat je deze keer op het circuit en ook op de openbare weg moet oefenen, waardoor de kosten in tijd en geld hoger zullen zijn.

Het examen is langer en gecompliceerder dan in het geval van het AM-rijbewijs, want zelfs als je het eerste deel van het gesloten circuit passeert, als je het snelle circuit opschort, zul je jezelf opnieuw tweemaal moeten laten testen. Om te berekenen wat dit inhoudt, kunt u met de DGT-kosten het examen tweemaal afleggen. De derde keer moet u uzelf opnieuw laten testen en moet u de kosten dus opnieuw betalen. Als je het de eerste keer kunt behalen, en met ongeveer tien praktische lessen, kan de prijs om je A1-rijbewijs te behalen ongeveer 400 tot 500 euro bedragen.

3. Rijbewijs A2: motoren met een maximum van 47 pk

Als u op zoek bent naar een motorfiets die krachtiger is dan de limiet die is vastgelegd in het A1-motorrijbewijs, moet u het A2-rijbewijsproces doorlopen, een soort rijbewijs dat niet voor de leeftijd van 18 jaar kan worden aangevraagd.

Met het A2-motorrijbewijs kunt u motorfietsen (inclusief zijspan) besturen met een maximaal vermogen van 35 kW (47,2 pk) en een vermogen / gewichtsverhouding van 0,2 kW / kg en niet afgeleid van een voertuig met meer dan dubbel zijn kracht. Dit betekent dat bijvoorbeeld een motor die een vermogen heeft van 94 pk we hem kunnen beperken om toch met het A2-rijbewijs te rijden. Veel merken bieden zelfs modellen aan die dicht bij deze kracht liggen om zo een groter aantal klanten te bereiken.

Integendeel, als we een motorfiets met 120 pk hebben, kunnen we die niet besturen met het A2-rijbewijs. Dit heeft niets te maken met verplaatsing van motorfietsen: er is een valse overtuiging dat motorfietsen van meer dan 500 cc niet met het A2-rijbewijs kunnen bestuurd worden, maar dit is een vergissing, het kan wel. Op de markt zijn er verschillende modellen van bijna 900 cc die met deze licentie kunnen worden bestuurd.

Om het A2-rijbewijs te behalen, is het proces dat u moet doorlopen hetzelfde als voor het A1 rijbewijs. Maar personen met een autorijbewijs, klasse B, zullen het algemene theoretische examen kunnen valideren, wat tijd en geld bespaart. Ze zullen echter de specifieke theorie, circuitpraktijk en circulatiepraktijk moeten uitvoeren.

Het verschil met het A1-rijbewijs is dat motorfietsen sinds eind 2019 een minimale cilinderinhoud van 395 cc moeten hebben, volgens deel B van bijlage VII van het Reglamento General de Conductores. Aangezien de grootte van de motoren met de A1- en A2-licentie variëren, zullen ook de lengtes van de tests op het gesloten circuit veranderen.

Wat de prijs van het A2- rijbewijs betreft, deze lijkt sterk op die van het A1-rijbewijs, hoewel het vanwege de grotere complicatie normaal is dat de uiteindelijke prijs op meer dan 500 euro uitkomt. Alles hangt af van de vaardigheid die je hebt met de moto en hoe je zenuwen je beïnvloeden op de dag van het examen.

4. Rijbewijs A: je kan alle motorfietsen besturen

Hoe ironisch het ook mag lijken, het motorrijbewijs A is een van de goedkoopste (het kan rond de 300 euro zijn) ondanks het feit dat je hiermee elk type model kunt besturen, ongeacht het vermogen of de verplaatsing. Het is misschien zelfs het gemakkelijkste van allemaal, omdat je niet het saaie proces van theoretische en praktische examens hoeft te doorlopen.

Eigenlijk is het een truc, want voordat je het kan behalen, moet je het rijbewijs A2 behalen. Er is geen andere manier om het A rijbewijs te behalen Onder de vereisten om het te behalen zijn: minstens 20 jaar oud zijn en minstens twee jaar ervaring hebben met het rijbewijs A2. Uiteraard nemen we met deze toestemming ook de AM en de A1 op. Ten slotte hebben we met het A rijbewijs ook het recht om met driewielers te rijden met een maximumvermogen van meer dan 15 kW (20 HP), hoewel het hiervoor noodzakelijk is dat men 21 jaar of ouder is.

Naast het hebben van het A2 rijbewijs is het voor het behalen van het A rijbewijs noodzakelijk om een theoretisch-praktische cursus van 9 uur te doorlopen en opnieuw de psychotechnische test te doen (kostprijs is rond de 20 à 30 euro).

Parkeren met een motor: dit zijn uw parkeerregels

Motorfietsen hebben een aantal voordelen want zo zijn ze kleiner en lichter dan auto’s. Dit maakt ze erg praktisch bij uw verplaatsingen in de stad maar zij leveren ook tijdwinst op bij het parkeren.

Maar er zijn ook parkeerregels speciaal voor motoren die moeten worden gerespecteerd en die kunnen variëren, afhankelijk van de stad waarin we zijn.

De motorsector in Spanje verhoogde zijn verkoop in 2019 met, in vergelijking met het jaar ervoor, met 12% tot meer dan 200.000 stuks. Daarnaast waren de tien best verkochte motorfietsen van het jaar scooters (waaronder een elektrische), een transport dat vooral gericht is op stedelijke mobiliteit.

Motorfietsen zijn voertuigen die in het algemeen weinig brandstof verbruiken, minder ruimte innemen om door de stad te bewegen, licht zijn en die bovendien gemakkelijker te parkeren zijn.

Het parkeren van een motorfiets is normaal gesproken gemakkelijker en kost het minder tijd dan een auto. Het is echter belangrijk om duidelijk te maken dat ze niet overal kunnen parkeren. Afhankelijk van de stad waar je woont, heb je min of meer de mogelijkheid om je motor op de stoep te parkeren, maar alle steden hebben andere parkeerregels waaraan je moet voldoen.

Raadpleeg de wet op het verkeer van motorvoertuigen en verkeersveiligheid om de voorschriften voor het parkeren van voertuigen in Spanje te kennen. Artikel 40 legt de verboden uit bij het parkeren van een voertuig. In een van de secties is gespecificeerd dat u, met een moto, niet mag parkeren op trottoirs, promenades en andere gebieden die bedoeld zijn voor voetgangers.

Tot dusver is het dus duidelijk dat motorfietsen aan dezelfde parkeerregels moeten voldoen als auto’s. Even later in de regeling wordt echter gespecificeerd dat “de gemeenten door een gemeentelijke verordening het stilstaan en het parkeren van tweewielige voertuigen op de trottoirs mogen regelen, mits het voetgangersverkeer niet wordt belemmerd. Zo blijft de deur openstaan voor de gemeenten zodat zij kunnen beslissen waar motoren mogen parkeren.

Als we naar het specifieke geval van Madrid kijken laat artikel 48 van de gemeentelijke verordening toe dat motorfietsen op de stoep mogen parkeren met een breedte van meer dan drie meter. Er zijn ook andere voorschriften, zoals dat ze een minimumafstand van 2 meter moeten hebben met betrekking tot tastbare visuele trottoirs (essentieel voor blinden) en de moto moet op minstens vijf meter van een oversteekplaats worden geplaatst.

Deze regels kunnen ook van toepassing zijn in Barcelona, waar het parkeren van motorfietsen is geregeld in de voertuigen- en voetgangersverordening.

In Valencia is het voor moto’s sinds de inwerkingtreding van de nieuwe mobiliteitsverordening van juni 2019 moeilijker geworden om op de stoep te parkeren. Volgens artikel 80.3 “zal de gemeente via wijkplannen geleidelijk aan een toereikend aantal parkeerplaatsen voor motoren, op de rijbaan en op openbare parkeerplaatsen mogelijk maken”. Als het plan eenmaal in een wijk is uitgevoerd, is het niet toegestaan dat moto’s parkeren op trottoirs en op voetgangersplaatsen, behalve op de uitdrukkelijk aangegeven plaatsen.

Andere steden waar je met bepaalde regels op de stoep kunt parkeren zijn oa Zaragoza, Sevilla of Vigo. Onder degenen die deze actie niet toestaan, zijn Bilbao, Alicante, Granada, Malaga, Oviedo, San Sebastián, Santander of Valladolid.

Afgezien van het overwegen om motorfietsen op de stoep achter te laten, moet er prioriteit gegeven worden aan plaatsen die speciaal zijn uitgerust om onze tweewielige voertuigen te parkeren. De gemeenteraden creëren meestal specifieke plaatsen voor motorfietsen, hoewel een van de klachten van de gebruikers is dat die niet voor iedereen zijn weggelegd. Maar we kunnen motoren ook gratis parkeren in de blauwe en groene gebieden van de steden.

Gebruik uw gezond verstand en laat uw moto niet staan waar u ziet dat deze voetgangers kan storen: smalle trottoirs (meestal minder dan drie meter), nabij zebrapaden, naast bushaltes of bevestigd aan de gevels van gebouwen, zelfs niet als het regent.

Beveilig uw motorfiets ook niet met kettingen aan openbare elementen zoals bomen, banken of andere soorten objecten, aangezien dit niet is toegestaan en u een boete kunt krijgen tot 200 euro.

EHBO bij een vergiftiging

  1. Inleiding
  2. Algemeen
  3. Vergiftiging via de spijsvertering
  4. Vergiftiging via de ademhaling
  5. Koolmonoxidevergiftiging
  6. Drugs
  7. Vergiftiging via de gave huid
  8. Preventie

1.Inleiding

Vergiftigingen gebeuren meestal door onvrijwillige ongevallen. Bij dit soort ongevallen is de grootste groep slachtoffers onder de 15 jaar. De meeste vergiftigingen gebeuren door geneesmiddelen en huishoudproducten.

De wijzen waarop een vergiftiging kan gebeuren zijn:

  • langs de spijsvertering
  • langs de ademhaling
  • langs de huid

2. Algemeen

  • Bescherm jezelf: nergens ondoordacht binnengaan (gas), beschermende kledij dragen (handschoenen)
  • Controleer of de persoon nog bij bewustzijn is, of er een ademhaling is en een hartslag
  • Verwijder of verdun de giftige stof
  • Verzamel informatie: bewaar de verpakking, raadpleeg de bijsluiter en neem mee naar de arts
  • Medische controle: ga steeds met het slachtoffer naar de dokter

3. Vergiftiging via de spijsvertering

3.1 Vergiftiging met een bijtend product

Het betreft zuren, basen, petroleumproducten …. Zij veroorzaken een scheikundige verbranding van de mondholte en slokdarm. Bovendien kunnen zij, nadat ze via de spijsvertering in de bloedbaan zijn gekomen algemene stoornissen veroorzaken.

3.1.1 Kenmerken

  • Brandwonden op lippen, mond en keelholte
  • Pijn ter hoogte van de slokdarm en die erger wordt bij het slikken
  • Gezwollen pijnlijke buik
  • Spontaan, bloederig braken

3.1.2 Wat te doen?

Bescherm jezelf, gebruik waterdichte handschoenen, voer geen mond-op-mond beademing uit en vermijd rechtstreeks contact met het product.

Controleer bewustzijn, ademhaling en hartslag.

Verwijder of verdun:

  • indien het slachtoffer bij bewustzijn is, verdun het product door het slachtoffer één glas water te geven.. Het drinken van melk is verboden.
  • in dit water kan je medicinale houtskool (Norit®) doen. Deze gaat de giftige stoffen aan zich binden, zodat ze minder door de darmwand kunnen opgenomen worden.
  • het slachtoffer niet laten braken: de bijtende stof zou nogmaals langs de slokdarm komen de alles verergeren
  • probeer de verpakking van het product te vinden en neem het mee naar de dokter
  • -raadpleeg een arts

3.2 Vergiftiging met een niet bijtend product

Dit gaat voornamelijk over een verkeerd gebruik van medicijnen. Een ander voorbeeld is bedorven voedsel. Deze vergiftigingen kunnen accidenteel zijn of moedwillig.

3.1.2 Kenmerken

  • hartritme (versneld, vertraagd, onregelmatig)
  • bewustzijn (slaperig, opgejaagd)
  • ademhaling (onderdrukt, snelle diepe ademhaling)
  • stoornissen van de spijsvertering (krampen, braken, diarree)

3.2.2 Wat te doen?

Bescherm jezelf, vermijd contact met het gif

Controleer bewustzijn, ademhaling en hartslag

Verwijder of verdun:

  • bij inname van niet bijtende producten mag men een persoon die bewust is laten braken. Daartoe verwijderen we een gebeurlijk kunstgebit en we laten het slachtoffer zo veel mogelijk water drinken. Hier kunnen we lauw zout water voor gebruiken (een soeplepel per glas). Daarna prikkelen we de huig met een vinger omwikkeld met zuiver linnen. We moeten het braaksel bewaren.
  • Na het braken laten we opnieuw één glas water zonder zout drinken om de restanten te verdunnen. Voeg aan dit water medicinale houtskool (Norit®) toe.
  • Verzamel informatie, probeer te weten te komen wat het slachtoffer heeft ingenomen en of er alcohol gedronken is. Verzamel bijsluiters en verpakkingen.
  • Raadpleeg een arts

4 Vergiftiging via de ademhaling

Dit kan gebeuren door gas maar ook door verstoven stoffen zoals verdelgingsmiddelen.

4.1 Kenmerken

In de lucht zit 21 % zuurstof, dat is ruim voldoende voor onze ademhaling. Indien er een vreemde stof aanwezig is in de lucht dan zorgt dit ervoor dat er minder zuurstof in de lucht aanwezig is en ontstaan er ademhalingsproblemen. Bovendien zijn sommige gassen prikkelend voor de ademhaling.

  • Gevoel van geen lucht te krijgen
  • snelle ademhaling, snelle pols
  • blauwe verkleuring van de lichaamsuiteinden
  • soms hoesten en prikkeling van de ogen
  • onwel zijn

4.2 Wat te doen?

  • Bescherm jezelf, verlucht de ruimte, draag een masker en ga niet ondoordacht de ruimte binnen en verwittig de brandweer. Breng het slachtoffer in een zuurstofrijke omgeving en kijk uit dat de omstanders geen vuurtje maken.
  • Controleer bewustzijn, ademhaling en hartslag.
  • Verwijder of verdun door slachtoffer in open lucht te brengen
  • Verzamel informatie
  • Raadpleeg een arts

5. Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide is een kleurloos, smaakloos en reukloos ontplofbaar gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding. Er zijn enkele typische omstandigheden waarin we een CO vergiftiging kunnen aantreffen.

  • badkamer met gasgeiser (onvoldoende verluchting)
  • draaiende motor met gesloten garage (uitlaatgassen)
  • slecht trekkende kachel (verstopte schouw, mist)

Koolmonoxide neemt niet alleen de plaats van zuurstof in in de lucht maar dit gas wordt ook in het bloed opgenomen en bindt zich hier ongeveer 200 maal sneller aan de rode bloedcellen dan zuurstof. Bovendien bindt het zich steviger zodat de CO langer in het bloed blijft. Daardoor is koolstofmonoxide zo gevaarlijk.

5.1 Kenmerken

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • gevoel van dronkenschap
  • kortademigheid
  • misselijkheid
  • braken
  • hartkloppingen
  • lichtroze huidskleur bij een ernstige vergiftiging
  • bewustzijnsverlies, diepe coma en ademhalingsstilstand
  • vaak meerdere slachtoffers in dezelfde ruimte met gelijkaardige kenmerken

Het slachtoffer wil hierop reageren maar door deze extra inspanning verbruikt het meer zuurstof en geraakt daardoor vaak niet bij het gewenste doel. Men vindt deze slachtoffers vaak naast het bad, of kort bij een venster of een deur.

5.2 Wat te doen?

  • Bescherm jezelf door de ruimte te verluchten
  • Controleer bewustzijn, ademhaling en hartslag
  • Verwijder of verdun door het slachtoffer in een zuurstofrijke omgeving te brengen
  • Verzamel informatie en kijk of er een typische CO situatie is
  • Raadpleeg een arts

6. Drugs

6.1 Wat te doen?

  • Vraag de aard van drug na
  • Zorg voer beschermende middelen
  • Laat de lidmaat stilhouden
  • Roep medische hulp
  • Een bewusteloos wordt in zijlig gelegd.

7. Vergiftiging via de gave huid

Voornamelijk een aantal chemische stoffen die gebruikt worden als verdelgingsmiddelen kunnen via de gave huid ons lichaam binnendringen. Dit gebeurt meestal bij personen die de beschermingsmaatregelen niet gevolgd hebben. Sommige van deze producten geven pas na enkele dagen klachten of na meerdere kleine vergiftigingen.

7.1 Kenmerken

Afhankelijk van de stof kunnen plaatselijke roodheid, pijn, zwelling of blaarvorming voorkomen. De meeste gevaarlijke producten hebben een zeer onaangename geur.

7.2 Wat te doen?

  • Bescherm jezelf, draag beschermende kledij, handschoenen,…
  • Controleer bewustzijn, ademhaling en hartslag
  • Verwijder en verdun spoel het slachtoffer overvloedig met water (liefst onder een douche voor minimum 10 minuten.
  • Kleed het slachtoffer tijdens dit spoelen uit
  • Niet te hard op de huid wrijven
  • Geen producten aanbrengen
  • Verzamel informatie: bewaar de verpakking
  • Raadpleeg een arts

4. Preventie

Dit is het belangrijkste punt in dit ganse artikel, de preventie.

  • Geneesmiddelen of verdelgingsmiddelen steeds bewaren in een hoger geplaatste , gesloten kast en er nooit voedingsmiddelen bijplaatsen
  • Laat deze producten in hun oorspronkelijke verpakking
  • Gevaarlijke vloeistoffen nooit in drankflessen bewaren, een kind kent het verschil niet
  • De specifieke beveiligingsmaatregelen volgen voor elk product
  • Mini kwikbatterijtjes worden nogal eens ingeslikt door kinderen
  • Ook afwasproducten, poeders voor afwasmachines, reinigingsmiddelen zijn gevaarlijke producten voor kinderen.

Een snelheidslimiet van 30 km/h in een aantal Spaanse steden

Binnenkort zullen er hervormingen komen die van invloed zijn op de verkeersregels en een van de nieuwe regels zal de invoering zijn van een algemene limiet van 30 km /u, alleen in de stad en op eenbaanswegen in eender welke rijrichting.

De Algemene Directie van Verkeer (DGT) heeft twee hervormingen klaar staan voor goedkeuring.

De eerste is van invloed op de verkeersregels en verwijst naar de vaststelling van een snelheidslimiet van 30 km/u in de stad, maar die niet het hele stedelijke gebied bestrijkt, maar specifiek gericht is op de eenbaanswegen in elke rijrichting.

Het vaststellen van deze beperking, zoals gepubliceerd door de DGT is niet willekeurig. Een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2011 naar het verband tussen aanrijding en snelheid, die vaststelde dat het sterfterisico als gevolg van een aanrijding minstens vijf keer wordt verlaagd als de snelheid van het aanrijdend voertuig 30 km/u bedraagt in de plaats van 50 km/u zoals momenteel is toegelaten.

De maatregel beantwoordt aan de verhouding 80/20. Dit betekent dat slechts 20% van de straten 80% van het verkeer verwerkt, het zijn de hoofdaders met twee of meer rijstroken of ringwegen. Deze laatste wegen kunnen een beperking van 50 km/u hebben, de resterende 80% verwerkt amper 20% van het totale verkeer.

De tweede hervorming verwijst naar de voertuigverordening en zal persoonlijke mobiliteitsvoertuigen (Vehículos de Movilidad Personal – VMP) reguleren. Deze zullen geen gebruik meer kunnen maken van voetpaden noch van interstedelijke wegen. Ze hebben een snelheidslimiet van 25 km/u en worden beschouwd als voertuigen en als zodanig zullen hun chauffeurs worden gestraft voor het gebruik van alcohol en drugs of voor het dragen van een koptelefoon.

In het algemeen geldt voor elke straat met slechts één rijstrook per rijrichting een maximumsnelheid van 30 km/u. Alle soorten voertuigen, inclusief VMP’s en scooters, kunnen op deze wegen circuleren. Voetgangers en voertuigen met beperkte mobiliteit moeten op het voetpad rijden.

Aan de andere kant kan de gemeenteraad een limiet van 50 km/u vaststellen op straten met meer dan één rijstrook per rijrichting mits zij een grote verkeersstroom concentreren of een verbinding hebben op het grondgebied van de stad. De gemeente kan dus uitzonderingen vaststellen die zij passend acht.

Fietsen met of zonder trapondersteuning die op de fietsstrook moeten circuleren. VMP’s zijn ook toegestaan, indien zij toegelaten worden door de gemeente.

Als we eerder zegden dat de DGT een ontwerp heeft opgesteld van de verkeersregeling die de circulatie van fietsen en scooters op de voetpaden en het parkeren ervan zal verbieden, hebben we ook geweten dat de maximumsnelheid zal worden beperkt tot 30 km/u op alle rijstroken met één rijstrook in elke richting.

Dat de DGT een grote fan van deze maatregel is bewijzen de regelmatige acties op Twitter:

  • Het risico op het overlijden van een voetganger bij een aanrijding bij 30 km / u is 5 maal kleiner dan bij 50.
  • Vermindert het lawaai, vervuiling en files.
  • Het verbetert het naast elkaar leven en de duurzame mobiliteit.

De maatregel, die in Barcelona en Madrid tot grote controverse heeft geleid, maar al jaren wordt toegepast in andere Spaanse steden, zoals Pontevedra, heeft tot doel het aantal dodelijke slachtoffers in de steden terug te dringen.

De invoering van deze maatregel is afhankelijk van de politieke situatie, Spanje kent een minderheidsregering, en een meerderheid voor de invoering moet in het parlement gevonden worden.

Spaanse steden met een maximum limiet van 30 km/u

  • Pontevedra
  • Oviedo
  • Bilbao
  • Burgos
  • Pamplona
  • Soria
  • Zaragoza
  • Barcelona
  • Palma
  • Salamanca
  • Madrid
  • Cuenca
  • Valencia
  • Cordoba
  • Sevilla
  • Murcia
  • Malaga
  • Cadiz
  • Las Palmas

De Spaanse keuken met sauzen

In Spaanse kookboeken kan men zelden een hoofdstuk vinden over sauzen. De oorzaak ligt in het feit dat een saus meestal een integraal deel uitmaakt van het gerecht. Natuurlijk zijn er enkele uitzonderingen, zoals mayonaise, maar de meerderheid van de sauzen hoort bij het gerecht.

  1. Gebakken tomaat – Sofrito
  2. Tomatensaus – Salsa de tomate
  3. Catalaanse gehakte saus – Picada Catalana
  4. Rode saus van de Canarische Eilanden – Mojo colorado
  5. Groene saus van de Canarische Eilanden – Mojo verde
  6. Saus met olijven – Salsa de aceitunas
  7. Andalusische pompoen saus – Salsa Andaluza
  8. Amandelsaus – Salsa de almendras
  9. Saus van pijnboompitten – Salsa de piñones
  10. Andalusische mayonaise – Mayonesa a la andaluza
  11. Vinaigrette – Salsa vinagreta
  12. Galicische saus – Salsa gallega


1. Gebakken tomaat – Sofrito

Dit is het begin van vele Spaanse recepten. In principe is sofrito geen saus, het is een werkwijze.  De ingrediënten worden gebakken in olijfolie en dan verwerkt in een recept voor vlees, vis, groenten en eieren. Na het bakken kan de saus gezeefd worden of men kan er een puree van maken in een mixer.

  • 50 ml olijfolie
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 1 teentje look, fijngehakt
  • 1 groene peper, fijngehakt
  • 50 gram ham, in blokjes (niet noodzakelijk)
  • 1 kg tomaten, gepeld, ontpit en fijn gesneden
  • zout
  • 1 mespunt paprika, komijn, peper
  • laurier
  • peterselie

Verhit de olie in een bakpan en sauteer de ui, de look en de groene peper tot ze zacht zijn. Voeg er nu de ham bij en de tomaten. Bak de tomaten op een hoog vuur gedurende enkele minuten. Breng vervolgens op smaak met zout en kruiden en laat verder bakken tot de tomaten hun vocht voor een deel verloren zijn.

Plet de tomaten met de achterzijde van een vork terwijl ze bakken. Deze bereiding duurt ongeveer 12 minuten. Als alles klaar is kan men de tomaten door een zeef doen of men kan de sofrito gebruiken om verder in een ander gerecht te gebruiken. Met deze ingrediënten heeft men ongeveer 300 ml saus.

2. Tomatensaus – Salsa de tomate

  • 100 ml witte wijn, bouillon of water
  • 50 ml olijfolie
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 1 teentje look, fijngehakt
  • 2 kilo tomaten, gepeld, ontpit en fijn gesneden
  • zout
  • 1 mespunt suiker
  • 1 mespunt komijn
  • 1 mespunt peper
  • laurierblad
  • peterselie

Verhit de olijfolie in een pot en sauteer de uien en de look tot ze zacht zijn. Voeg er dan de tomaten bij en bak de tomaten op een hoog vuur gedurende enkele minuten. Voeg er dan het zout, de suiker, de komijn, de peper, de laurier, de peterselie en de witte wijn aan toe.

Leg een deksel op de pot en laat alles doorsudderen voor ongeveer 45 minuten. Doe dan het mengsel door een zeef of giet het mengsel in een mixer en maak er een puree van. Met deze ingrediënten krijgt men ongeveer 750 ml saus.

3. Catalaanse gehakte saus – Picada Catalana

Deze saus is een bereiding die gebruikt wordt om smaken aan een gerecht toe te voegen tijdens het koken.

  • 40 ontvelde hazelnoten
  • 100 ml water
  • 100 ml Sherry of witte wijn
  • 25 gram chocolade
  • 2 koekjes
  • 2 teentjes look
  • 1 mespunt saffraan
  • 1 takje peterselie
  • 1 mespunt kaneel
  • zout
  • enkele pijnboompitten

Doe de hazelnoten in een vijzel en plet ze samen met saffraan, look, koekjes, peterselie, kaneel, zout, Sherry en water. Doe er de chocolade en de pijnboompitten bij indien gewenst. Deze saus gebruikt men met gekookte kip en vis.

4. Rode saus van de Canarische Eilanden – Mojo colorado

  • 100 ml water
  • 3 soeplepels azijn
  • 3 soeplepels olijfolie
  • 2 teentje look
  • 1 chili peper
  • 1 mespunt paprika
  • 1 mespunt komijn
  • 1 mespunt oregano
  • zout
  • peper

Doe de look en de chili peper in een vijzel samen met de paprika, komijn, oregano, olijfolie en de azijn. Voeg water toe om het mengsel op te lossen en breng op smaak met peper en zout.

Gebrek deze saus met vis of besprenkel er gekookte aardappelen en gekookte groenten mee.

5. Groene saus van de Canarische Eilanden – Mojo verde

  • 100 ml water
  • 3 soeplepels azijn
  • 3 soeplepels olijfolie
  • 2 teentje look
  • 1 chili peper
  • 1 mespunt komijn
  • 1 mespunt oregano
  • koriander, fijngehakt
  • peterselie, fijngehakt
  • zout
  • peper

De de look en de chili peper in de vijzel samen met de komijn, koriander, peterselie, oregano, olijfolie en de azijn. Voeg water toe om het mengsel op te lossen en breng op smaak met peper en zout.

Gebrek deze saus met vis of besprenkel er gekookte aardappelen en gekookte groenten mee.

6. Saus met olijven – Salsa de aceitunas

  • 100 ml water of bouillon
  • 50 ml witte wijn of Sherry
  • 3 soeplepels olijfolie
  • 1 soeplepel citroensap
  • 100 gram ontpitte olijven
  • 2 tomaten, gepeld, ontpit en fijn gesneden
  • 2 teentjes look
  • ½ kleine ui
  • 1 mespunt bloem
  • zout
  • peper

Doe de olijven, de ui, de look, de tomaten, de wijn en het citroensap in een foodprocessor en maak er een fijn gesneden mengeling van. Voeg er het zout, peper, olijfolie en de bloem bij.

Doe nu dit ganse mengsel in een sauspan samen met het water en laat zachtjes doorkoken voor ongeveer 10 minuten. Dien deze saus op met gebakken vis of vlees, met groenten of op pasta.

7. Andalusische pompoen saus – Salsa Andaluza

  • 500 gram pompoen
  • 1 tomaat
  • 1 teentje look
  • 2 soeplepels azijn
  • zout
  • peper
  • gemalen nootmuskaat

Pel de pompoen, snij hem in stukken en stoom de stukken gaar in zeer weinig water. Laat uitlekken maar hou een beetje kookvocht apart. Ondertussen kan je de tomaat grillen tot de schil barst en de tomaat gaar is.

Pel de tomaat en verwijder de zaadjes. Doe de tomaat en de pompoen in de mixer samen met de azijn, look, zout, peper en nootmuskaat. Pureer het pompoen mengsel en voeg indien nodig wat kookvocht toe als het mengsel te dik is.

8. Amandelsaus – Salsa de almendras

  • 15 amandelen, ontveld
  • 1 snede brood
  • 2 teentjes look
  • 100 ml witte wijn
  • 250 ml water of bouillon
  • 50 ml olijfolie
  • 5 peperkorrels
  • 1 mespunt saffraan
  • 1 kruidnagel
  • zout

Bak de amandelen, het brood en de look in de olie tot ze bruin zijn en verwijder ze dan uit de olijfolie. Doe de peperkorrels, de saffraan, de kruidnagel en het zout in de vijzel.

Doe er de amandelen, het brood en de look bij en plet alles tot men een pasta verkrijgt. Voeg nu de wijn toe en giet alles bij de olie in de pan.

Bak een minuut en giet er de bouillon of het water bij. Kook 10 minuten. Geef deze saus bij hard gekookte eieren, gehaktballen, gekookte kip en gesauteerde lever. Men kan nog wat citroensap bijvoegen of wat peterselie.

9. Saus van pijnboompitten – Salsa de piñones

  • 200 gram pijnboompitten
  • 1 teentje look
  • 1 citroen
  • 100 ml olijfolie
  • 50 ml water
  • 2 soeplepels peterselie
  • zout
  • peper

Doe de pijnboompitten en de look in de mixer. Roer er de olie, het citroensap en het water bij. Breng op smaak met zout en peper en roer er de peterselie door. Dien op met vis, groenten en pasta.

10. Andalusische mayonaise – Mayonesa a la andaluza

Doe 1 soeplepel tomatenpuree of 2 soeplepels tomatensaus bij 150 ml mayonaise met 25 gram zeer fijn gesneden paprika, 1 teentje look zeer fijn gesneden en 2 soeplepels fijngehakte peterselie.

Breng op smaak met peper en gebeurlijk het citroensap. Dien deze saus op met schaaldieren, koude gerechten en koud vlees.

11. Vinaigrette – Salsa vinagreta

  • 2 hard gekookte eigelen
  • 1 teentje look
  • 150 ml olijfolie
  • 50 ml wijnazijn
  • vers gemalen peper
  • look

Neem een vijzel en plet de eigelen met de look en het zout. Voeg er de peper bij en dan de azijn, roer verder tot men een romig geheel krijgt. Doe er nu de olijfolie bij, druppel voor druppel en blijf roeren tot alles een geheel is. Geef deze saus bij groente salades, of besprenkel er vis mee.

12. Galicische saus – Salsa gallega

  • 100 ml olijfolie
  • 3 soeplepels azijn
  • 1 teentje look, geplet
  • 1 snuifje witte peper
  • 1 snuifje cayenne peper
  • 1 mespunt paprika
  • zout

Doe de look, paprika, cayenne, zout, peper en de azijn in een glazen schaal. Giet de olijfolie in de schaal en roer alles goed dooreen tot alles gemengd is.

Deze saus kan gegeven worden bij gekookte aardappelen, gegrilde inktvis, garnalen, vis, vlees en salade.

De Spaanse keuken met vegetarische gerechten

  1. Algemeen
  2. Alternatieve salade dressing (uit Madrid)
  3. Antipasta-Stijl Witte Bonen Salade
  4. Zomersalade van de Canarische Eilanden
  5. Salade van Groene Bonen
  6. Salada San Andres
  7. Zomer Salade
  8. Valenciaanse Mais Salade
  9. Andalusische Gazpacho
  10. Gemakkelijke Gazpacho
  11. Spaanse Zwarte Bonen Soep
  12. Koriander Soep van de Canarische Eilanden
  13. Porrusalda (Baskenland)
  14. Champignons met Look
  15. Aubergine en Paprika Dip
  16. Spinazie op zijn Catalaans (Espinaca a La Catalan)
  17. Spaanse Champignons, Tapas-Stijl
  18. Zoete Uien Salade
  19. Spaanse Pizza (zonder kaas)
  20. Pa Amb Tomaquet (Toast met Tomaten)
  21. Salmorejo
  22. Spaanse Omelet
  23. Spaanse Omelet (Tortilla De Patatas)
  24. Andalusische Wilde Asperges
  25. Baskische Aardappelen
  26. Catalaanse Bloemkool
  27. Snelle Spaanse Rijst
  28. Spaanse Rijst
  29. Aardappelen met Oesterzwammen (Patatas con setas)
  30. Vis van het Land (Pez de tierra)
  31. Moorse kebabs (Pinchitos morunos)
  32. Pisto met courgette
  33. Vegetarische Paella
  34. Snelle Vegetarische Paella

1.Algemeen

Vegetarisme kan wat moeilijk liggen in het vlees/vis vriendelijke Spanje. Het land heeft dab ook een lange, trotse liefdesaffaire met vlees/vis van zolang men zich kan herinneren.

Zoals het ook in je thuisland is is er op elke markt en in elke supermarkt een plaatsje voor het alledaagse winkelen maar je moet je ogen open houden en de ingrediëntenlijst op de verpakking goed lezen. Maar als je op zoek bent naar tofoe, soja, tarwegluten in al zijn vormen, melk alternatieven en ander vegetarisch voedsel zul je toch op weg moeten naar een natuurwinkel of een herbolario.

Daarom volgen hierna een aantal recepten om zelf mee te beginnen.  De ingrediënten zullen niet moeilijk te vinden zijn.

Wil je meer weten over vegetariërs in Spanje, kijk dan hier.

2. Alternatieve salade dressing (uit Madrid).

  • een derde niet geraffineerde sesamolie
  • een derde niet geraffineerde maisolie
  • een derde niet geraffineerde appelazijn
  • een halve theelepel gemalen kaneel
  • een theelepel mosterd met zaadjes

Dit alles goed door elkaar mengen en deze dressing smaakt goed bij avocado, komkommer, tomaat, sla, appel, mango, papaya enz.

3. Antipasta-Stijl Witte Bonen Salade

Deze Mediterrane groentesalade is gezond, licht en hij past goed bij de zomermaanden

  • 570 gram bonen, gekookt en uitgelekt
  • 80 gram rode paprika, in blokjes (vers, geroosterd of uit een blik)
  • 225 gram artisjok harten, uitgelekt en in 4 gesneden
  • 50 gram rode ui, fijn gehakt
  • 150 gram zwarte olijven, fijn gehakt
  • 50 gram verse peterselie, zeer fijn gehakt
  • 1-2 theelepels munt, gehakt
  • 1 soeplepel basilicum, gehakt
  • 4 eetlepels extra-virgin olijfolie
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • peper en zout

Doe alle groenten en kruiden in een kom en meng alles goed door elkaar. Sprenkel de wijnazijn en de olijfolie over het mengsel samen met de peper en het zout. Zet enkele uren in de ijskast en meng voor het opdienen alles goed door elkaar. Dit gerecht is voor 4 personen.

4. Zomersalade van de Canarische Eilanden

  • 1 rijpe ananas
  • 3 appels (bijvoorbeeld golden)
  • 250 gram komkommer
  • 100 gram olijven
  • 2 harten van sla
  • 1 avocado
  • 100 gram vegetarische mayonaise
  • het sap van een limoen
  • zout
  • 1/4 rode paprika
  • 1/4 gele of groene paprika
  • 1/2 papaya
  • 1 kleine mango
  • 7 open geprikte walnoten
  • 50 gram gierst of mais uit blik

Snij de ananas, de appelen en de komkommers in blokjes en doe ze in een kom. Snij de sla fijn en doe hem bij de rest in de kom. Snij de olijven in stukjes en verwijder de stenen en doe ze bij in de kom.

Stamp de avocado fijn en voeg hem bij de vegetarische mayonaise en vermeng dit met het citroensap en het zout. Giet deze saus over het mengsel in de kom.

Snij de paprika’s, de papaya en de mango in reepjes en garneer de sla in de kom. Voeg er nu de mais en de walnoten aan toe. Dien op koud.

5. Salade van Groene Bonen

Salade

  • 200 gram verse groene bonen
  • 50 gram rode ui, in halve maantjes gesneden
  • 5-6 kerstomaatjes, in twee gesneden
  • 300 gram andijvie krulandijvie
  • 2 partjes citroen

Vinaigrette

  • 3 soeptepels extra virgin olijfolie
  • 1 soeplepel sherry azijn
  • 1 look teentje, fijn gesneden
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper

Maak de vinaigrette door alle ingrediënten door elkaar te mengen in een kom. De vinaigrette kan het best enkele uren vooraf gemaakt geworden, roer nog even door voor het opdienen.

Blancheer de bonen lichtjes gedurende ongeveer 3-4 minuten. Dompel ze direct onder in een kom met ijswater om de kleur te behouden. Giet vervolgens goed af.

Verdeel de krulandijvie over twee borden en leg de helft van de boontjes op elk bord. Vervolg met de rode ui en de tomaten.

Besprenkel de salade met de sherry vinaigrette. Garneer met het citroenpartje en vergeet het knapperig brood niet. Recept voor 2 personen.

6. Salada San Andres

Salade

  • 450 gram groene kool, fijn gesneden
  • 16 palmharten, in sneden van ongeveer 6 mm
  • 2 sneden van ananas uit blik, in kleine partjes gesneden
  • 8 sneden tomaat, in dunne sneden
  • 8 dunne groene paprika ringen
  • 8 zeer dunne uiringen
  • 100 gram gekookte mais
  • 150 gram versnipperde wortel

Dressing

  • 6 soeplepels extra virgin olijfolie
  • 2 soeplepels citroensap
  • 1 teentje look, geplet tot een pasta
  • 1/4 theelepel gemalen komijn
  • 2 soeplepels fijn gesneden peterselie
  • vers gemalen peper, naar smaak

Roer in een kleine kom alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.

Leg een bedje van kool op een plat bord en daarover strooi je de palmharten, de ananas, de tomaat, de paprika en de ui ringen.

Strooi er vervolgens de mais en de wortel over, sprenkel de dressing er over en op het laatste werkt men af met de vers gemalen peper. Het recept is voor 6 personen.

7. Zomer Salade

  • 3 groene tomaten, fijn gehakt (rode tomaten kunnen ook)
  • 2 groene paprika’s, ontpit en in blokjes
  • 1 appel, geschild en in blokjes
  • 1 peer, geschild en in blokjes
  • 1 kleine rode ui, fijn gehakt
  • 2 kopjes raketsla of postelein, fijn gehakt (spinazie is ook een mogelijkheid)
  • 2 soeplepels kappertjes
  • 3 soeplepels extra virgin olijfolie
  • 1 soeplepel rode wijn azijn
  • zout
  • peper

Doe de tomaten, paprika’s, appel, peer, ui, raketsla of postelein en de kappertjes in een kom

Maak een dressing met de olie en de azijn en breng hem op smaak met peper en zout. Giet over de salade en dien op. Het recept is voor 4 personen.

8. Valenciaanse Mais Salade

Salade

  • 500 gram mais (diepvries of vers)
  • 50 gram kleine rode peper uit een potje, uitgelekt
  • 100 gram zwarte olijven, uitgelekt
  • 50 gram rode ui, fijn gesneden
  • 2 soeplepels verse peterselie, fijngesneden

Vinaigrette

  • 120 gram vers geperst sinaasappelsap
  • 3 soeplepels appel cider azijn
  • 2 soeplepels extra virgin olijfolie
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper

Opgelet: als men diepvries mais gebruikt laat men de erwtjes best eerst ontdooien.

Voeg alle ingrediënten voor de vinaigrette samen en klop alles goed dooreen. Doe de ingrediënten voor de salade in een kom en giet er de vinaigrette over, voeg alles goed door elkaar. Bedek en plaats op een koele plaats tot men kan opdienen. Maak het enkele uren op voorhand zodat alle smaken zich goed kunnen vermengen. Het recept is voor 6 personen

9. Andalusische Gazpacho

  • 1 middelgrote komkommer
  • 1 middelgrote groene paprika
  • 5 sjalotten
  • 2 teentje look, fijngesneden
  • 3 middelgrote tomaten
  • 2 stengels selder
  • 1 bosje peterselie
  • 13 blaadjes verse basilicum
  • 1 takje verse oregano
  • 300 gram gekookte kleine witte bonen
  • 2 soeplepels olijfolie
  • 6 soeplepels rode wijnazijn
  • 1 middelgrote rijpe avocado
  • 1 theelepel komijn
  • 130-180 gram tomatensap
  • zout

Pel de komkommer en verwijder de schil. Verwijder de zaadjes en snij hem in blokjes van 1 cm. Verwijder de stelen en zaadjes van de paprika en snij hem dan in blokjes. Pel de sjalotjes en snij ze kruisgewijs in. Snij de tomaten in blokjes van een halve cm dikte. Snij de selder en de avocado in blokjes van 0,5 cm dikte.

Foto: Gazpacho
Bocadorada

Hou 10 kleine takjes peterselie apart voor garnering en snij de rest klein tot men 1/3 kopje gevuld heeft. Snij de basilicum fijn tot ongeveer 1/3 kopje. Snij de oregano fijn tot ongeveer 1 theelepel.

Doe nu alles, behalve de 10 takjes peterselie, in een grote plastiek kom. Mix alles fijn en plaats het 4 tot 12 uur op een koele plaats. Dien op in een soepkom en garneer met een takje peterselie. Dit gerecht is voor 10 personen.

10. Gemakkelijke Gazpacho

  • 400 gram kleine tomaten in blokjes uit blik
  • 120 gram fijngehakte groene pepertjes
  • 2 teentjes look, fijngehakt
  • 300 gram komkommer in blokjes, gepeld en en de zaadjes verwijderd
  • 150 gram selder in blokjes
  • 150 gram groene ui in blokjes
  • 1 soeplepel paprika poeder
  • 2 soeplepels rode wijnazijn
  • ¼ kop extra virgin olijfolie

Doe alle ingrediënten in een blender en maak een mengsel met de vereiste vastheid. Zet alles in de koelkast en dien koel op. Dit gerecht is voor 6 personen.

11. Spaanse Zwarte Bonen Soep

  • 450 zwarte bonen uit blik
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 4-5 teentjes look, fijngehakt
  • 2 soeplepels gemalen komijn
  • 1 soeplepel chilipoeder
  • 2 blaadjes laurier
  • 30 gram koriander, fijngehakt
  • droge sherry
  • zout, peper

Doe de helft van de zwarte bonen in een blender en mix, zet ze even opzij. Op een middelhoog vuur laat men dan de ui en de look in een middelgrote pot glazig worden. Voeg er het zout, de peper en de sherry aan toe.

Vervolgens voegt men de zwarte bonen (mengsel en de mix), de komijn, de chilipoeder, de laurier, de koriander en zout en peper aan toe.

Verlaag het vuur en laat verder sudderen gedurende ongeveer 10 minuten. Dien op. Dit gerecht is voor 6 personen.

12. Koriander Soep van de Canarische Eilanden

  • 1 middelgrote ui, zeer fijngesneden
  • 1 rijpe tomaat, gepeld en ontpit, fijngesneden
  • 2 teentjes look, geplet
  • 3 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 50 gram rijst
  • 1 bussel verse koriander, verdeeld
  • 1 groene peper, in de helft gesneden
  • 2 groentebouillon blokjes
  • 1 snuifje zeezout
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 2 soeplepels olijfolie
  • 1 1/2 kwart liter water, genoeg om de groenten onder te zetten

In een middelgrote soep pot verhit men de olijfolie. Voeg de ui, de look, de tomaten, de aardappelen en het paprikapoeder toe en verhit op een middelhoog vuur tot de ui glazig is.

Voeg er de blokjes groentebouillon, de helft van de groene peper in een stuk, 2/3 van de koriander dat samengebonden is en het zout toe. Voeg genoeg water toe zodat de groenten volledig onder water staan. Breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat verder sudderen gedurende ongeveer 20-30 minuten.

Na 10-15 minuten voegt men de rijst en indien nodig nog wat zout toe, verwijder nu ook de groene peper en de bussel koriander.

Snij nu de overgebleven groene peper en koriander fijn, leg wat groene peper in een bord, voeg de soep toe en bestrooi met de koriander. Dit gerecht is voor 4-6 personen.

13. Porrusalda (Baskenland)

  • 8 middelgrote aardappelen
  • 8 dikke preien
  • 1 kilo pompoen
  • olijfolie
  • zout

Was de prei en snij hem in stukjes. Verhit water in een pot en doe er de prei in wanneer het water begint te koken. Laat verder koken gedurende 10 minuten en voeg dan de fijngesneden pompoen en de geschilde in stukjes gesneden aardappelen toe.

Laat nu verder koken gedurende ongeveer 10 minuten, voeg zout en de olijfolie toe. Kook verder gedurende 10 tot 15 minuten en dien heet op.

14. Champignons met Look

  • 60 ml olijfolie
  • 250 gram champignons, schoongemaakt en in kwartjes gesneden
  • 6 look teentjes, fijngehakt
  • 3 soeplepels droge sherry
  • 2 soeplepels citroensap
  • 1/2 theelepel droge rode peper, ontpit en fijngesneden
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • zout en peper, naar smaak
  • 2 soeplepels fijngehakte peterselie

Verhit de olijfolie en sauteer de champignons op een hoog vuur gedurende 2 minuten, blijf wel constant roeren.

Verlaag het vuur tot middelhoog en voeg de look, de sherry, het citroensap, de gedroogde rode peper, het paprikapoeder,zout en peper toe.

Kook verder gedurende ongeveer 5 minuten of tot de look en de champignons zacht geworden zijn. Dien op. Dit gerecht is voor 4 personen.

15. Aubergine en Paprika Dip

  • 2 grote aubergines
  • 2 rode paprika’s
  • 4 soeplepels olijfolie
  • 2 look teentjes, fijngehakt
  • ½ sap en citroenschil
  • 1 soeplepel fijngehakte verse koriander
  • 1/2-1 theelepel paprikapoeder

Prik met een vork in de aubergines en de paprika’s, borstel 1 soeplepel olijfolie over de groenten, leg ze op een bakplaat en bak ze 45 minuten tot de schil zwart wordt in een voorverwarmde oven op 190 graden.

Doe de groenten in een kom en bedek ze met een reine, vochtige doek, laat ze 15 minuten staan tot ze afgekoeld zijn zodat men verder kan werken.

Snij de aubergines door in de lengte en lepel het vruchtvlees uit, verwijder de schil en snij het vruchtvlees in grote stukken.

Verwijder de steel en de schil van de paprika’s en snij het vruchtvlees in grote stukken.

Doe de overgebleven olijfolie in een steelpan, voeg de groenten toe en stoof ze gedurende 5 minuten, voeg de look toe en laat verder stoven gedurende een halve minuut.

Doe daarna de inhoud van de steelpan op huishoudpapier om ze te laten uitlekken, als ze voldoende uitgelekt zijn doet men ze in een blender. Voeg nu de overgebleven ingrediënten toe samen met het zout en de peper. Laat de blender zijn werk doen tot men een puree bekomen heeft.

Doe het mengsel in een kom en dien het op op kamertemperatuur of dien het koud op. Daartoe plaatst men het mengsel gedurende minimum 1 uur in de koelkast. Geef er dikke sneden baguette of toast bij.

16. Spinazie op zijn Catalaans (Espinaca a La Catalana)

  • 2 soeplepels extra virgin olijfolie
  • 1 golden delicious appel, geschild en het klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden
  • 35 gram pijnboompitten
  • 35 gram donkere rozijnen zonder pitten
  • 1/2 theelepel zout
  • 300 gram verse baby spinazie, gewassen en droog gedept

Verhit de olijfolie in een grote pan op een middelhoog vuur. Als de olijfolie zeer heet is voegt men er de appelblokjes bij en men bakt ze gedurende 1 à 2 minuten tot ze licht bruin zijn.

Voeg er nu de pijnboompitten bij en bak ze gedurende 20 à 30 seconden maar pas op, de pitten verbranden gemakkelijk. Blijf dus constant roeren.

Voeg de rozijnen en een halve theelepel zout toe. Vervolgens voegt men de spinazie toe, sauteer hem zeer snel gedurende 20 à 30 seconden.

Haal de pan van het vuur, voeg indien nodig extra zout toe en dien op. Dit gerecht is voor 4 personen.

17. Spaanse Champignons, Tapas-Stijl

  • 3 soeplepels extra virgin Spaanse olijfolie
  • 250 gram middelgrote champignons in kwartjes gesneden en de stengels verwijderd
  • 4 teentjes look, gepeld en zeer dun gesneden
  • 2 theelepels vers citroensap
  • 2 soeplepels droge sherry
  • 60 ml groente bouillon
  • 1/2 theelepel Spaanse peper
  • 1/4 theelepel geplette rode peper
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper

Garnering

  • 1 soeplepel peterselie
  • 2 citroen partjes

In een pan verhit men de olijfolie maar ze mag NIET roken. Sauteer er de look in tot hij glazig is. Voeg de champignons toe en bak verder gedurende 1 minuut. Voeg de overgebleven ingrediënten toe, behalve de peterselie en de citroenkwartjes, en laat verder sudderen gedurende 2 minuten. Garneer met de verse peterselie en dien onmiddellijk met de citroen partjes op. Geef er toast brood bij. Dit gerecht is voor 4 personen.

18. Zoete Uien Salade

  • 2-4 grote Spaanse uien
  • 2 soeplepels verse peterselie, fijngehakt
  • 120 gram zwarte olijven, ontpit
  • 2 soeplepels rode wijnazijn
  • 80 ml olijfolie
  • 1/2 theelepel mosterd van Dijon
  • zout en peper

In kokend gezouten water kookt men de uien gedurende ongeveer 20 minuten zacht, giet af, laat uitlekken en afkoelen.

Snij de uien in dikke sneden en leg ze op een schaal, leg de olijven en de peterselie op de uien. Meng de overgebleven ingrediënten en giet ze over de uien. Dien op op kamertemperatuur. Dit gerecht is voor 6 personen.

19. Spaanse Pizza (zonder kaas)

Pizzabodem

  • 7 gram droge gist
  • 1 theelepel suiker
  • 300 gram bloem
  • 240 ml warm water
  • 1 soeplepel olijfolie

Vulling

  • 20 spinazie blaren
  • 1 soeplepel olijfolie
  • 2 teentjes look, geplet
  • 2 middelgrote uien, fijngesneden
  • 2 (400 gram) blikjes tomaten in stukken, uitgelekt
  • 1/4 theelepel gemalen peper
  • 12 zwarte olijven, ontpit en fijngehakt

Borstel de pizza pan in met gesmolten boter of olijfolie. Maak het deeg, doe de gist, de suiker en de helft van de bloem in een grote kom, voeg dan warm water en olijfolie toe. Meng goed gedurende 3 minuten en voeg dan de rest van de bloem toe. Kneed het deeg op een bebloemde ondergrond tot het zacht en elastisch is. Doe het deeg in een ingevette kom, bedek en laat het deeg rusten gedurende 45 minuten of tot het deeg verdubbeld is in omvang.

De vulling maken: Spoel de spinazie goed af maar dep hem niet droog, scheur de spinazie in stukken. Doe de spinazie in een pan, zet een deksel op de pan en kook op een middelhoog vuur gedurende 10 minuten. Giet af, laat afkoelen en wring de spinazie uit om overbodig vocht te verwijderen.

Verhit een oven voor op 200 graden.

Verhit de olijfolie in een middelgrote pan en voeg er de look en de uien aan toe. Bak verder gedurende 10 minuten op een middelhoog vuur. Voeg nu de tomaten en de peper bij het mengsel en laat verder sudderen gedurende 5 minuten. Laat uitlekken.

Neem het deeg en kneed verder gedurende 2-3 minuten op een bebloemd oppervlak. Rol het deeg uit in de pan. Beleg het deeg met de spinazie, leg hier het tomatenmengsel over en bestrooi met de olijven. Bak gedurende 25-30 minuten.

Snij in spieën en dien warm of koud op. Dit gerecht is voor 4-6 personen.

20. Pa Amb Tomaquet (Toast met Tomaten)

  • 4 sneden dik knapperig Italiaans of Frans brood
  • 1 tomaat, in half
  • 1 teentje look, in half
  • olijfolie, naar smaak
  • zeezout

Gril of toast de sneden brood en wrijf de look over het brood, daarna neemt men de tomaat en men wrijft deze ook over het brood. De tomaat mag tot moes gewreven worden omdat het sap van de tomaat in het brood moet dringen. Verwijder de tomaat en besprenkel het brood met de olijfolie en daarna met het zout. Dien warm op. Dit gerecht is voor 2-4 personen.

21. Salmorejo

  • 3 tomaten, in kwartjes gesneden
  • 2 soeplepels extra virgin olijfolie
  • 1 teentje look
  • 3-4 dunne sneden wit brood
  • 1/2 theelepel zout

Doe de tomaten in een blender op een hoge snelheid, voeg er de olijfolie, de look en het zout bij. Voeg er nu het brood bij tot men een mengsel krijgt met de dikte van een dip. Het moet een zalmkleurige kleur hebben. Dien koud op. Dit gerecht is voor 4-6 personen.

22. Spaanse Omelet

  • 1 kilo aardappelen
  • 150 gram groene pepers
  • 150 gram uien
  • rijst melk
  • olijfolie
  • zout

Schil en snij de aardappelen en kook ze tot ze zeer zacht zijn. Ondertussen snijdt men de pepers en de uien in vierkante stukje en doe ze dan in een pan en bak ze glazig. Als de aardappelen gekookt zijn dan maakt men er een puree van, voeg er de pepers, het uimengsel en de rijstmelk bij tot men een dicht mengsel krijgt.

Doe nu een soeplepel in een pan en als ze heet is giet men het mengsel in de pan. Na twee minuten moet men de omelet draaien, daartoe legt men een bord op de pan en men draait de pan om, de omelet ligt nu op het bord. Vervolgens schuift men de omelet van het bord terug in de pan waar men eerst een soeplepel olijfolie gedaan heeft. Dien warm op.

23. Spaanse Omelet (Tortilla De Patatas)

  • 7-8 middelgrote aardappelen
  • 1 courgette
  • 1 tomaat, in acht stukken gesneden
  • 8 soeplepels kikkererwtenbloem
  • 5 soeplepels sojamelk
  • 3 soeplepels azijn
  • 1 ui, fijngehakt
  • zout en peper
  • 1 snuifje cayennepeper
  • olijfolie

Schil de aardappelen, de ui en de courgette en snij ze in hapklare stukken. Neem een goed bakpan, doe er de olijfolie in en verhit de olie op een middelhoog vuur. Doe de ui in de pan en voeg er de aardappelen bij. Kook ze tot ze zacht worden. Als ze zacht zijn haal ze van het vuur en doe ze in een kom.

Meng het meel van kikkererwten met de sojamelk, de azijn en het zout. Snij een tomaat in stukken en meng met het bloem-melk mengsel. Doe er er dan ½ kop water bij en doe alles in een blender. Giet dit mengsel over de aardappelen en meng alles goed door elkaar.

Verhit de bakpan met de olijfolie en giet het mengsel in de pan en maak er een glad oppervlak van. Bak de omelet gedurende 5 minuten met een deksel op de pan. Als de pan geen deksel heeft leg er dan een bord op.

Een deksel op de pan betekend dat je de omelet niet moet omdraaien om de andere zijde te bakken.

Leg je geen deksel of bord op de pan dan moet men de omelet omdraaien om de tweede zijde te bakken gedurende een paar minuten. Dit is een gerecht voor 4 personen

24. Andalusische Wilde Asperges

  • 2 bussels wilde asperges
  • 1 soeplepel witte bloem
  • 1 snee wit brood
  • 2 teentjes look
  • witte wijn
  • saffraan
  • witte peper
  • komijn
  • olijfolie
  • zout

Kook de asperges. Tijdens het koken van de asperges bakt men de teentjes look en de snede brood in olijfolie tot ze een kleurtje hebben. Laat uitlekken en doe het brood en de look in een mortier met de saffraan, komijn, olijfolie en een beetje water en plet alles.

Laat de bloem bruin worden in een bakpan waaraan je traag wat water, de witte wijn en de mengeling uit het mortier bijvoegt. Breng op smaak met peper en zout en laat gedurende een paar minuten koken.

Als de asperges gaar zijn laat men ze uitdruipen, leg ze op een schotel en giet er de saus over. Dien op.

25. Baskische Aardappelen

  • 1,5 kg kleine witte of rode aardappelen
  • 6 soeplepels margarine
  • 3 soeplepels olijfolie
  • 3 grote teentjes look, geplet
  • 1/2 kop peterselie, fijngehakt
  • 1 theelepel verse tijm of 1/2 soeplepel droge tijm
  • 1-1/2 soeplepels verse of geplette rozemarijn
  • 1-1/2 theelepel paprikapoeder
  • snuifje cayenne peper
  • zout
  • gemalen zwarte peper

Verwarm een oven voor op 190 graden. Schrob de aardappelen en dep ze droog. Indien het grote aardappelen zijn snij ze in kwartjes of in half.

In een grote braadpan smelt men de margarine in de olijfolie op een middelhoog vuur. Voeg er de look, peterselie, tijm, rozemarijn, paprikapoeder en cayennepeper aan toe. Voeg nu de aardappelen toe en rol ze door de op smaak gebrachte margarine.

Bak de aardappelen en overgiet ze nu en dan met de margarine gedurende 40 minuten of tot ze zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout. Dien op. Dit is een gerecht voor 8-10 personen (als voorgerecht)

26. Catalaanse Bloemkool

  • 500 gram aardappelen, geschild
  • 1 kleine bloemkool
  • 3 soeplepels extra virgin olijfolie
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • zout
  • witte peper

Snij de aardappelen in dezelfde grote als de stukken bloemkool. Doe de aardappelen en de bloemkool in een pot, overgiet met water en doe er zout bij. Breng aan de kook voor ongeveer 20 minuten. Giet af en leg ze op een schotel.

Meng de olie,de wijnazijn, het zout en peper bij elkaar, giet over de aardappelen en de bloemkool en dien onmiddellijk op. Dit is een gerecht voor 4 personen.

27. Snelle Spaanse Rijst

  • 1 ui, fijngehakt
  • 3 teentjes look, fijngehakt
  • 200 gram groene paprika, in stukjes
  • 2 soeplepels olijfolie
  • 500 gram gekookte rijst
  • 480 gram tomatensaus
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper
  • snuifje cayennepeper

Neem een grote steelpan en doe daar de olijfolie in. Daarna doet men de ui, de look en de groene paprika in de olijfolie en op een laag vuur laat men de ui, look en paprika glazig worden. Doe de rijst bij in de pan en daarna roert men er de tomatensaus en de kruiden door. Laat doorkoken en dien op. Dit is een gerecht voor 6 personen.

28. Spaanse Rijst

  • 2 tot 3 vegetarische bouillonblokjes of olie naar smaak
  • 400 gram bruine rijst
  • 6 groene uien, fijngehakt
  • 3 teentjes look, fijngehakt
  • 1 blik (250 gram) tomatensaus
  • 1 liter vegetarische bouillon
  • 1 soeplepel sojasaus
  • 1 stengel selder met bladeren, fijngesneden
  • 2 wortelen, in stukjes
  • 1/2 theelepel gemalen rode peper
  • 1 theelepel zout of andere smaakmaker naar keuze
  • 1 blad laurier
  • 1 groene peper, in blokjes

Smelt de bouillonblokjes of de olie in een anti kleefpan. Voeg er de rijst, de uien en de look bij. Roer op een medium hoog vuur tot de rijst lichtjes kleurt.

Voeg nu de tomatensaus, de bouillon, de sojasaus, de selder, de wortelen, de gemalen rode peper, het zout en het laurierblad toe. Roer en breng aan de kook, verlaag het vuur en laat verder sudderen gedurende ongeveer 30 minuten, zet een deksel op de pan.

Voeg nu de groene peper toe, zet het deksel terug op de pan en laat verder sudderen gedurende 15 à 20 minuten of tot de rijst zacht is en niet te vochtig. Is de rijst te vochtig laat het deksel dan weg.

Opgelet: gebruik je witte rijst dan verlaagt men de bouillon of de kooktijd. Dit is een gerecht voor 6 personen.

29. Aardappelen met Oesterzwammen (Patatas con setas)

  • 500 gram aardappelen
  • 250 gram oesterzwammen
  • twee teentjes look
  • olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 1 ui, fijngehakt
  • Cubaanse rum
  • groentebouillon
  • Zout en peper

Was de aardappelen en snij hen in 4 deeltjes. Borstel de aardappelstukjes met olijfolie, strooi er het zout en de kruiden over en plaats ze in het bovenste deel van een warme oven gedurende 13 uur.

Bak de uien in olijfolie met de look en het laurierblad. Wanneer de uien glazig worden voegt men er de oesterzwammen bij. Giet er nu de bouillon bij tot alles onder staat. Laat verder sudderen gedurende 15 tot 20 minuten en voeg dan de aardappelen toe en flambeer met de Cubaanse rum. Dien op.

30. Vis van het Land (Pez de tierra)

  • aubergine
  • look
  • olijfolie
  • komijn
  • peper en zout

Hak alle ingrediënten fijn en bak in de olijfolie tot de aubergine van kleur veranderd. Plet alles met een vork of doe het mengsel in een blender. Eet warm als paté, met brood.

31. Moorse kebabs (Pinchitos morunos)

  • 200 gram seitan
  • 200 gram tofoe
  • 200 gram tempeh
  • oen glas olijfolie
  • ½ theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel tijm
  • 1 theelepel peterselie, fijngehakt
  • peper en zout
  • brood
  • vleespen

Doe alle kruiden in de olijfolie en voeg er de tofoe, de seitan, de tempeh en de rest van de ingrediënten aan toe. Laat een nachtje marineren. Steek de tofoe, de seitan en de tempeh aan de vleespen en leg ze op de barbecue. Men kan ook ui, tomaat, champignon en courgette afwisselend op de vleespen steken. Dit is een gerecht voor 8 tot 10 personen.

32. Pisto met courgette

  • 2 courgettes
  • 2 rode paprikas
  • 1 kilo tomaten
  • 1/2 kilo uien
  • 1/2 kilo aubergines
  • zoet paprikapoeder
  • zachte olijfolie of zonnebloemolie
  • zout

Rooster de paprikas in de oven (dit kan even duren). Stoof de fijngehakte uien in de olijfolie in een grote pan. Als de uien glazig zijn voegt men er de in blokjes gesneden aubergine en de courgette aan toe. Breng op smaak met de paprikapoeder en bak verder tot alle groenten zacht zijn.

Ondertussen pelt men de tomaten, maak een kruisje in de tomaat en leg ze even in kokend water en snij de tomaat in stukjes. Voeg de tomaten toe bij de groenten in de pan. Daarna voegt men er de gepelde en in stukjes gesneden paprika’s aan toe. Breng op smaak met het zout.

Laat alles verder sudderen tot alle groenten gaar zijn en dien op.

Dit recept gaat goed samen met pasta.

33. Vegetarische Paella

  • 2 theelepels olijfolie
  • 300 gram soja worstjes, in stukjes van 2 cm
  • 2 teentjes look, fijngehakt
  • 1 blik gemarineerde artisjok harten, in kwartjes
  • 200 gram gele kalebas, in schijfjes
  • 200 gram courgette, in schijfjes
  • 200 gram wortelen, in schijfjes
  • 1 bussel asperges, eindjes afgesneden in twee gesneden
  • 100 gram diepvries erwtjes
  • 400 gram tomaten in blik
  • 6-8 saffraan draadjes
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 2 laurier blaadjes
  • 2 kopjes gekookte rijst
  • 1/2 kop ingekookte groentebouillon
  • 1/4 kop verse blaadjes peterselie, fijngehakt
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper

Verhit de olijfolie in een grote paella pan op een medium hoog vuur. Voeg er de soja worstjes en de look aan toe en bak gedurende twee minuten. Voeg er dan de groenten bij samen met de saffraan, het paprikapoeder en de laurier aan toe. Laat gedurende 5 minuten verder sudderen.

Voeg er dan de rijst en de bouillon aan toe en laat verder koken gedurende 5 minuten of tot alle vocht is opgenomen.

Haal van het vuur en verwijder de blaadjes laurier. Voeg er nu de peterselie aan toe en breng op smaak met het zout en de vers gemalen zwarte peper. Dien op. Dit is een gerecht voor 4 personen.

34. Snelle Vegetarische Paella

  • 2 soeplepels olijfolie
  • 200 gram ui. gehakt
  • 200 gram groene paprikas in stukjes van 2 cm
  • 190 gram champignons in schijfjes
  • 2 teentjes look, fijngehakt
  • 600 gram ongekookte snelkook bruine rijst
  • 480 ml groentebouillon
  • 240 ml water
  • 1 theelepel saffraan draadjes
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 300 gram tomaten, in stukjes
  • 200 gram erwten
  • 100 gram gevulde olijven, fijngehakt
  • 2 soeplepels verse peterselie, fijngehakt
  • zwarte peper, vers gemalen
  • 1 blik (400 gram) artisjok harten, uitgelekt en fijngehakt

Verhit de olijfolie op een medium hoog vuur. Voeg er de uien, paprika, champignons en look aan toe en laat 5 minuten sudderen.

Roer er de rijst, de groentebouillon, het water, de saffraan en de tijm bij en breng aan de kook. Leg een deksel op de pot, zet het vuur lager en laat verder sudderen gedurende 10 minuten.

Roer er de tomaten, de erwten, de olijven, de peterselie, de peper en de artisjok harten bij. Laat nog 3 minuten verder koken of tot de rijst zacht is . Dien op. Dit is een gerecht voor 5 personen.

De Spaanse bevolking in cijfers

  1. Algemeen
  2. De evolutie van de bevolking
  3. De ouderdom van de Spaanse bevolking
  4. Verdeling van de bevolking boven de 65 in Spanje (2005).
  5. Bevolking naar geslacht
  6. Buitenlandse bevolking

1.Algemeen

De bevolking in Spanje, volgens de norm van 2011, bereikte zijn maximum met 47.190.493 inwoners op 1 januari 2011. Volgens het Spaans Instituut voor de Statistiek (INE) waren er in 2012 46.818.216 inwoners en daarvan waren er 5.236. 030 buitenlandse inwoners.

Spanje is het op vier na dichtstbevolkte land in de Europese Unie, maar de bevolkingsdichtheid (92,33 inwoners / km² in 2018) is lager dan die van de meeste West-Europese landen.

2. De evolutie van de bevolking

In Spanje staat het vruchtbaarheidscijfer, sinds de jaren 90 van de vorige eeuw, op 1,3 kinderen per vrouw wat een natuurlijke aangroei van de bevolking bemoeilijkt.

In 2016, voor het tweede opeenvolgende jaar overtrof het aantal sterfgevallen dat van de geboorten. Een daling waaraan de economische crisis van 2008 aanzienlijk heeft bijgedragen.

In 2017 werden er 391.930 kinderen geboren in Spanje, 18.653 kinderen minder dan in 2016, waardoor het aantal geboorten met 4,54% daalde.

Tussen 2015 en 2017 was de groei van de Spaanse bevolking negatief. In 2017 was het negatieve verschil 32.000 mensen tussen de geboortes en de overlijdens.

3. De ouderdom van de Spaanse bevolking

De gemiddelde leeftijd van de inwoners in Spanje in 2018 is 43,14 jaar: 41,82 jaar voor mannen en 44,41 jaar voor vrouwen. De Spaanse samenleving wordt bedreigd door een onomkeerbare vergrijzing van de bevolking al heeft de komst van immigranten sinds de jaren 1990 dit proces vertraagd: de gemiddelde leeftijd van de buitenlandse bevolking die in Spanje woont was in 2016 35,76 jaar.

4. Verdeling van de bevolking boven de 65 in Spanje (2005).

De autonome gemeenschappen die een hoger percentage van de bevolking boven de 65 presenteerden zijn volgens INE in 2006 Castilla y León (22,60%), Asturië (21,96%), Galicië (21,48%) en Aragón (20, 47%).

Aan de andere kant waren de regio’s waar deze leeftijdsgroep een lager aantal had Melilla en Ceuta, de Canarische eilanden (12,35%), de regio Murcia (13,80%), de Balearen(13,84%), Madrid (14,48%) en Andalusië (14,70%).

Volgens het INE was de levensverwachting in Spanje in 2016 gemiddeld 83,16 jaar: 80,37 voor mannen en 85,88 voor vrouwen.

5. Bevolking naar geslacht

In 2015 waren er 23.733.999 vrouwen in Spanje (50,9% van de totale bevolking) en 22.890.383 mannen (49,1%). Het aantal vrouwen is groter dan dat van mannen in alle autonome gemeenschappen, behalve op de Balearen, Canarische Eilanden, Murcia, Castilla-La Mancha en de autonome steden Ceuta en Melilla.

Mannen maken het merendeel van de bevolking uit in de groep jonger dan 49 jaar, terwijl vrouwen vanaf 50 jaar in de meerderheid zijn.

Het is een universeel fenomeen dat bij de geboorte het aantal mannen groter is dan het aantal vrouwen, en het meest gebruikelijk in alle ontwikkelde landen is dat vrouwen een lager sterftecijfer hebben dan mannen op alle leeftijden.

6. Buitenlandse bevolking

Volgens de volkstelling van INE 2006 heeft 9,27% van de Spaanse bevolking de buitenlandse nationaliteit. Grootschalige immigratie begon in het midden van de jaren negentig. Tegen het jaar 2000 ontving Spanje het op één na grootste aantal immigranten wereldwijd in absolute termen (na de Verenigde Staten).

Op dit moment bereikt het netto immigratiepercentage echter slechts 0,99% en bezet Spanje de 15 positie in de Europese Unie en nummer 53 wereldwijd. Het is ook het 9e land met het hoogste percentage immigranten binnen de EU, na landen als Luxemburg, Ierland, Oostenrijk of Duitsland.

De meerderheid van de immigranten die in Spanje aankomen, zijn afkomstig uit Latijns-Amerika (36,21%), gevolgd door West-Europa (21,06%), Oost-Europa (17,75%) en de Maghreb (14,76%).

De geografische spreiding van buitenlanders is zeer onregelmatig en concentreert zich vooral langs de Middellandse Zee, de Canarische kust en in Madrid en de omliggende gebieden, waardoor de toch al grote regionale verschillen in de bevolking van het land verder worden benadrukt.

De jury in het Spaanse rechtssysteem

  1. Overzicht
  2. Wettelijke vereisten om jurylid te worden
  3. Wie kan vrijgesteld worden als jurylid?
  4. Welke misdrijven komen voor een volksjury?
  5. Het aanwijzen van de juryleden
  6. Het proces
  7. Beroep

1. Overzicht

De rechtspraak met een jury is sinds 1995 in Spanje in voege gekomen om bepaalde criminele feiten te bestraffen.

Een jury bestaat uit negen leden en een voorzitter. Juryleden ontvangen een vergoeding.

Indien men wordt verkozen om deel uit te maken van een jury is het een verplichting om deel uit te maken van deze jury. Juryleden worden vrijgesteld van hun werk tijdens het proces.

2. Wettelijke vereisten om jurylid te worden

Om jurylid te worden moet men:

  • De Spaanse nationaliteit hebben en ouder dan 18.
  • Kunnen lezen en schrijven.
  • Uw politieke rechten hebben.
  • Ingeschreven zijn in een van de gemeentes van de provincie waar het misdrijf gepleegd is.
  • De geestelijke en lichamelijke kwaliteit hebben om de taak uit te voeren.

Veroordeeld zijn voor misdrijven en personen die opgesloten zijn komen niet in aanmerking voor de taak.

3. Wie kan vrijgesteld worden als jurylid?

Sommige personen kunnen vrijgesteld worden van deze dienst als zij aan de volgende voorwaarden voldoen::

  • Ouder zijn dan 65 jaar
  • Reeds jurylid geweest zijn tijdens de laatste 4 jaar
  • In het buitenland wonen.
  • Beroepsmilitair zijn
  • Wegens familiale redenen: indien er grote moeilijkheden in het gezin kunnen optreden
  • Indien men een belangrijk werk uitvoert voor het algemeen welzijn.

4. Welke misdrijven komen voor een volksjury?

In Spanje komen enkel de volgende zaken voor een volksjury:

  • Strafbare feiten die gepleegd werden door ambtenaren in functie.
  • Strafbare feiten tegen het milieu.
  • Misdrijven tegen personen: moord, vadermoord…
  • Fraude met publieke gelden

De misdrijven komen niet voor een jury wanneer het Audiencia Nacional (een uitzonderlijk hoog gerechtshof in Spanje) het proces behandeld.

5. Het aanwijzen van de juryleden

Een lijst met kandidaten voor een jury wordt alle twee jaar opgemaakt. Elke kandidaat wordt hiervan op de hoogte gebracht en daarna heeft iedereen het recht om binnen de eerste 15 dagen van november geschrapt te worden.

Alle personen op de lijst kunnen opgeroepen worden om als jurylid in een gerechtshof te zitten vanaf de eerste januari van het volgend jaar.

30 dagen voor de rechtszaak worden de juryleden gekozen door middel van een loterij. Zij krijgen informatie over hun rechten en plichten als jurylid. Ook op dit moment kan men een vrijstelling vragen om niet te zetelen als jurylid.

6. Het proces

Een jury behandeld specifieke misdrijven, afhankelijk van de voorziene strafmaat.

De beklaagde moet verdedigd worden door een advocaat.

Een groep van 20 mogelijke juryleden wordt gekozen en van deze groep worden er 9 juryleden en 2 vervangers gekozen. Zowel de aanklager als de verdediging mogen een kandidaat weigeren.

Vervolgens hoort de rechter de verklaringen van beide kanten. De Openbare Aanklager en de advocaat voor de klager komen eerst aan bod en zij worden gevolgd door de advocaat van de verdediging. Deze laatste advocaat kan vragen om de zaak te seponeren.

Juryleden worden beboet indien zij hun taak als jurylid niet opnemen.

Alle bewijsstukken in de rechtszaak staan ter beschikking van de juryleden.

De jury beraadslaagd in het geheim en geen enkel jurylid mag ontbreken tijdens de stemming.

De jury zegt enkel of de beklaagde schuldig of onschuldig is en de rechter spreekt de straf uit.

7. Beroep

De aangeklaagde kan in beroep gaan bij het Regionale Hoog Gerechtshof. Is de aangeklaagde nog niet tevreden over de uitspraak dan kan hij nog in beroep gaan bij het Hoog Gerechtshof.

Wat gebeurt er als ik mijn verkeersboete niet betaal?

  1. Levenscyclus van een verkeersboete
  2. Wat is de uitvoerende- en embargoprocedure? Hoe en wanneer?
  3. In welke volgorde worden mijn bezittingen in beslag genomen?
  4. Wat als ik de verkeersboete niet kan betalen? Zou mijn auto worden in beslag genomen?
  5. Kan de betaling van een verkeersboete worden gesplitst?

In dit artikel ga ik proberen om meer informatie te geven over de levenscyclus van een verkeersboete. Dat gaat vanaf de kennisgeving van de boete in de vrijwillige periode tot aan de gedwongen inning door de belastingdienst.

Zoals we weten, neemt het aanvankelijke bedrag van een sanctie toe als u niet aan uw betaling voldoet. De meeste chauffeurs betalen als eens een verkeersboete en velen doen dit binnen de bonusperiode, maar de waarheid is dat er mensen zijn die de boetes niet betalen door onvoorzichtigheid, onwetendheid of door hun eigen beslissing.

1.Levenscyclus van een verkeersboete

Daarom gaan we hierna de levenscyclus van een verkeersboete bekijken zodat we toekomstige gevolgen vermijden of oplossen als ze al zijn gebeurd. Ik geef de stappen aan die de administratie zal volgen om de openstaande schuld te innen.

  1. Vanaf wanneer de verkeersboete wordt gemeld (ter plaatse of bij u thuis), heeft u 20 dagen de tijd om deze, met 50 % korting, vrijwillig te betalen.
  2. De zogenaamde uitvoeringsperiode voor het innen van boetes begint en over het boetebedrag wordt een toeslag van 5% berekend.
  3. Kennisgeving van executoriale titel met een nieuwe termijn en dat gebeurt nu via de belastingdienst met een nieuwe toeslag van 10%.
  4. Er wordt deze keer een nieuwe toeslag toegepast van 20% plus vertragingsrente (vanaf einde vrijwillige periode).
  5. Zodra de, in het tenuitvoerleggingsbevel, gestelde termijn verstreken is zal er een nieuwe order worden uitgegeven voor de inbeslagname van uw bankrekeningen (en andere activa) totdat de schuld is voldaan.

2. Wat is de uitvoerende- en embargoprocedure? Hoe en wanneer?

Het is het proces waarbij de belastingdienst zelf verantwoordelijk is voor het innen van schulden, het in beslag nemen van lopende rekeningen of activa van de schuldenaar indien nodig en het toepassen van de juiste toeslagen. Het begint met het melden van de woonplaats, waar de uitstaande schuld wordt geïdentificeerd, de toeslagen van de uitvoerende periode worden verrekend en de verschillende betaalmiddelen worden aangeboden. Zodra de termijn voor de vrijwillige betaling is verstreken, begint de uitvoeringsperiode automatisch de volgende dag. Zodra de uitvoerende periode is begonnen, kan de administratie de inbeslagnemingsprocedure inleiden.

Zodra het dwangbevel is aangemeld, is er een nieuwe periode van betalen beschikbaar voor de betaling van de verkeersboete. Het verschil tussen de betaling van de schuld vóór de kennisgeving van de executoriale titel of na het verstrijken van de daarin vermelde termijn, is het betalen van de toeslagen voor de gewone betaling, de vertragingsrente voor het verschuldigde bedrag en de bijbehorende kosten.

Na de in het dwangbevel vermelde betalingstermijn (zonder deze te hebben geliquideerd), kan de Belastingdienst haar bevoegdheid tot het in behandeling nemen van schulden uitoefenen door middel van embargo’s.

De staat van dwang heeft dezelfde uitvoerende kracht als een gerechtelijke straf om in te grijpen tegen de activa van de belastingbetaler.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat, tegen kennisgeving van het tenuitvoerleggingsbevel, alleen de volgende gronden ontvankelijk zijn:

  • Betaling of kwijtschelding van de schuld.
  • Gebrek aan kennisgeving van de vereffening of schorsing van de kennisgeving.
  • Fractionering of met uitstel.
  • Manifeste inschrijvingsfout.
  • Verkoop of vernietiging van het voertuig vóór de datum van de overtreding (motivering van de documenten).
  • Overlijden van de overtreder.
  • Fout in de voor- of achternaam.
  • Verstrijken van de sanctieprocedure.
  • Feitelijke of manifeste rekenfout (fout in het type inbreuk, documenten waaruit de fout in de aangevochten oplossing blijkt …)

3. In welke volgorde worden mijn bezittingen in beslag genomen?

Het embargo voor verkeersboetes die voortvloeien uit schulden bij overheidsdiensten, heeft een wettelijk privilege. Ze hebben het recht om pandrechten af te dwingen op schulden die zijn gemaakt zonder naar de rechtbank te gaan.

De goederen zullen in beslag worden genomen, rekening houdend met het grotere gemak van hun vereffening:

  1. Contant of gestort bij banken en kredietinstellingen.
  2. Op korte termijn realiseerbare rechten en waarden.
  3. Salarissen, lonen en pensioenen.
  4. Onroerend goed.
  5. Belangen, fruit en inkomen.

Voorbeeld: Men krijgt een boete van €500 en de verkeersovertreder heeft een maandelijks salaris van €2.000.

  • De eerste 900 euro: inhouding van 0%
  • Volgende 900 euro: inhouding van 30% = 270 euro
  • Volgende 200 euro: inhouding van 50% = 100 euro
  • Totaal salaris 2.000 euros: in beslag genomen = 370 euro

De inbeslagnemingsacties worden uitgevoerd via de melding van inbeslagname. Deze melding wordt eerst verzonden naar de entiteit die betrekking heeft op het onroerend goed dat in beslag wordt genomen, naar de belastingbetaler en ten slotte naar mede-eigenaren of de echtgenoot als deze eigendom in gemeenschap zijn. In geen geval zullen de activa of rekeningen van de eigenaar van het gesanctioneerde voertuig in beslag worden genomen als deze afwijkt van die geïdentificeerd als de bestuurder.

Tegen de procedure van beslag zijn alleen de volgende bezwaren ontvankelijk:

  • Verval van de schuld of verjaring van het recht om betaling te vorderen.
  • Verzuim om het handhavingsbevel te melden.
  • Het niet naleven van de embargo-voorschriften van de algemene belastingwet.
  • Opschorting van de incassoprocedure.

4. Wat als ik de verkeersboete niet kan betalen? Zou mijn auto in beslag worden genomen?

Als de bekende activa slechts een deel van de schuld dekken, wordt deze beschouwd als een gedeeltelijke tekortkoming, terwijl de rest in behandeling is totdat deze vervalt of er nieuwe activa beschikbaar zijn.

Het is de administratie zelf die het embargo instelt en de auto staat onderaan de lijst.

In 2006 keurden Madrid en Barcelona een speciale wet goed volgens welke het voertuigembargo naar de tweede plaats op de lijst is gegaan. Deze wet is in de praktijk niet van toepassing, omdat dit type embargo ingewikkelder is dan dat van andere vermogensbestanddelen.

5. Kan de betaling van een verkeersboete worden gesplitst?

Zoals u kunt zien, zet de boete zijn cyclus voort en wordt hij een schuld bij de Spaanse schatkist. In het geval dat u de boete niet betaalt en de termijn voor het claimen van de betaling onder druk bereikt, kunt u uitstel of betaling in stukken aanvragen bij de belastingdienst.

Het nadeel dat als het hiertoe zou komen, zou zijn dat er geen mogelijkheid bestaat om te profiteren van de korting van 50% voor snelle betaling en afgezien daarvan zal het bedrag van de boete worden verhoogd met de rente en toeslagen die we eerder zagen.

Via deze link kunt u echter alle informatie, in het Spaans, met betrekking tot deze procedure raadplegen.

Jaarlijks verlof, omstandig-heidsverlof of klein verlet in Spanje

  1. Hoeveel vakantie hebben we in Spanje?
  2. Wanneer nemen we onze vakantie?
  3. Het vakantiegeld
  4. Omstandigheidsverlof of klein verlet

1. Hoeveel vakantie hebben we in Spanje?

De duur van het jaarlijks verlof kan worden vastgelegd in een overeenkomst tussen de twee partijen, werknemer en werkgever, of in een collectieve overeenkomst, zonder dat deze periode in geen geval minder dan 30 kalenderdagen kan zijn (in de berekening zijn ze inclusief zon- en feestdagen).

2. Wanneer nemen we onze vakantie?

Een jaarlijkse verlof moet door de werknemer worden genomen binnen het kalenderjaar waarin het verlof is opgebouwd (van 1 januari tot 31 december)

Het jaarlijkse verlof kan niet vervangen worden door een economische, geldelijke compensatie of tot het laten oplopen van een aantal jaren om alle verloven dan in eenmaal op te nemen. Neemt een werknemer zijn verlof niet in het jaar waarin ze zijn gegenereerd, dan verliest hij zijn recht om het nog op te nemen.

De kalender van de vakanties moet door het bedrijf worden vastgesteld, zodat de werknemer ten minste 2 maanden van tevoren weet wanneer het verlof kan genomen worden.

Als de vakantieperiode samenvalt met een tijdelijke handicap als gevolg van zwangerschap, bevalling of borstvoeding, of met de opschorting van de arbeidsovereenkomst om economische redenen, dan wordt het recht op vakantie op een andere datum verleend, zelfs als het jaar is afgelopen waarmee ze overeenkomen.

Als de vakantieperiode samenvalt met een tijdelijke handicap vanwege andere onvoorziene omstandigheden dan aangegeven in de vorige paragraaf waardoor het voor de werknemer onmogelijk is om zijn verlof, geheel of gedeeltelijk, tijdens het kalenderjaar waarmee ze overeenkomen te nemen, dan kan de werknemer dit doen zodra zijn handicap eindigt en op voorwaarde dat er uiterlijk 18 maanden verstreken zijn
jaar waarin het verlof is ontstaan.

In overleg tussen de werkgever en de werknemer kan het genot van vakanties worden onderverdeeld in perioden, mits ten minste één van hen een ononderbroken duur van 2 weken heeft.

3. Het vakantiegeld

De jaarlijkse vakanties worden betaald en het bedrag van hun vergoeding valt samen met het bedrag dat de werknemer normaal op zijn gebruikelijke werkdag ontvangt.

4. Omstandigheidsverlof of klein verlet

Wanneer bepaalde omstandigheden zich voordoen, biedt de wet werknemers de mogelijkheid om afwezig te zijn op het werk, zonder dat dit een verlaging van hun salaris impliceert: dit wordt omstandigheidsverlof of klein verlet genoemd.

De duur en de kenmerken ervan zijn wettelijk geregeld, met hun algemene typen en kenmerken als volgt:

  • Huwelijk: de werknemer kan gedurende 15 kalenderdagen afwezig zijn op het werk.
  • Zwangerschap: de werkneemster kan de essentiële tijd voor prenatale onderzoeken en voorbereidingstechnieken voor de bevalling verletten als deze zich binnen de werkdag ontwikkelen.
  • Zwangerschap: dit is niet echt een omstandigheidsverlof maar een oorzaak van tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Het geeft de werknemer recht op een verlof van 16 weken in gevallen van enkelvoudige geboorte, die voor elk kind vanaf het tweede met 2 weken kan worden verlengd in geval van meervoudige geboorten.
  • Adoptie en pleegzorg: de vergunning kan door de moeder of vader door elkaar worden genomen en de duur ervan hangt af van de leeftijd van het kind: 16 weken in het geval van kinderen jonger dan 9 maanden of 6 weken in het geval dat het kind ouder is dan 9 maanden en jonger dan 5 jaar.
  • Geboorte of overlijden van een kind, ernstige ziekte of overlijden van de echtgenoot of familie tot de tweede graad van bloedverwantschap of affiniteit. De werknemer kan 2 of 4 dagen afwezig zijn in gevallen waarin hij moest reizen. De familieleden in dit geval zijn de kinderen, kleinkinderen, ouders, grootouders en broers en zussen van zowel de werknemer als zijn echtgenoot.
  • Borstvoeding van een kind jonger dan 9 maanden: zij heeft recht op één uur afwezigheid van werk dat kan worden verdeeld in twee fracties van een half uur. Deze tijd kan worden opgebouwd in hele dagen zoals voorzien in de overeenkomst of overeengekomen met de werkgever.
  • Wettelijke voogdij over een kind jonger dan 6 jaar of fysiek gehandicapt: de werkdag kan worden verminderd tussen een achtste en een half en zal resulteren in een evenredige vermindering van het salaris.
  • Voor de vervulling van een plicht van openbare en persoonlijke aard (zoals het stemrecht), heeft de werknemer de onmisbare minimumtijd die hem in staat stelt om aan deze verplichting te voldoen, tenzij een specifieke periode is vastgelegd in een overeenkomst.
  • Voor de uitoefening van vakbondsfuncties heeft de werknemer de wettelijk voorgeschreven tijd.
  • Voor training of professionele ontwikkeling onder voorbehoud van het werk. Werknemers met ten minste een jaar anciënniteit in het bedrijf hebben recht op een betaald verlof van 20 uur per jaar opleiding gekoppeld aan de cumulatieve baan voor een periode van maximaal 3 jaar. Van zijn kant heeft de werknemer het recht op de nodige training om zich aan te passen aan de aanpassingen die op de werkplek worden uitgevoerd en deze training valt onder de verantwoordelijkheid van het bedrijf.
  • Voor het realiseren van academische examens, de nodige tijd. Werknemers die studeren hebben de voorkeur om een verschuiving binnen het bedrijf te kiezen.
  • Voor de realisatie van hun eigen zaken worden ze meestal opgenomen in de collectieve overeenkomst of overeengekomen door de werkgever en de werknemer. Ze hebben meestal geen vergoeding.

Er moet rekening mee worden gehouden dat deze verloven kunnen worden verlengd in onderling overleg tussen de partijen en bij collectieve overeenkomst.