Welkom

Particuliere verhuurders van woningen voor toeristisch gebruik moeten de politie op de hoogte brengen van de identiteit van hun gasten

Touroperators en digitale platforms die, in Spanje, diensten verlenen moeten zich registreren in een geautomatiseerd activiteitenregister

Volgens een koninklijk besluit dat onlangs door de ministerraad is goedgekeurd zullen ook particuliere eigenaren van toeristische woningen de staatsveiligheidsdiensten en -instanties informatie moeten geven over de identiteit van de gasten die ze ontvangen.

In het bijzonder strekt het goedgekeurde initiatief zich uit tot touroperators, digitale platforms en niet-professionele personen die de verplichting hebben om hun klanten te identificeren aan wie ze accommodatie of voertuigen verhuren.

Tot de goedkeuring van het koninklijk besluit, vereiste de regelgeving de mededeling van klantgegevens aan bedrijven die zich bezighouden met accommodatie zoals hotels, pensions, campings, bungalows of toeristische appartementen.

Maar door de opkomst in de sector van nieuwe actoren en tussenpersonen zoals touroperators, digitale platforms en niet-professionele personen maakte het voor de overheid noodzakelijk om de norm bij te werken.

Op deze manier moeten touroperators en digitale platforms die diensten verlenen in Spanje zich registreren in een geautomatiseerd activiteitenregister, waaraan ze informatie moeten verstrekken over de activiteiten die ze uitvoeren en de basisgegevens van hun klanten.

In het geval van niet-professionals die een accommodatie of voertuig aan derden verhuren, hoeven ze zich niet in het register te registreren, maar ze moeten wel dezelfde informatie over hun activiteiten en klanten doorgeven.

Om deze redenen komen er twee gecentraliseerde registers die beheerd zullen worden door het Secretaria de Estado de Seguridad: één voor accommodatie en de tweede voor voertuigen, met de gegevens om zo strafbare feiten te kunnen voorkomen, te onderzoeken, op te sporen of te vervolgen, in overeenstemming met de regelgeving inzake gegevens bescherming van toepasselijk persoonlijk karakter.

De Spaanse feestdagen in 2022

Wij geven deze lijst hier omdat het altijd interessant is om weten wanneer de winkels, benzinestations en banken gesloten zijn.

De lijst met de officiële feestdagen wordt elk jaar opnieuw vastgelegd. Er mogen maximum 14 dagen aangewezen worden als feestdag en dat gebeurt door de nationale overheid, de regionale overheden en de gemeenten.

De nationale lijst met feestdagen voor gans Spanje is in 2022:

 • 1 januari = Nieuwjaar
 • 6 januari = Driekoningen
 • 15 april = Goede Vrijdag
 • 15 augustus = Onze Lieve Vrouw Hemelvaart
 • 12 oktober = Nationale feestdag
 • 1 november = Allerheiligen
 • 6 december = Dag van de Spaanse Grondwet
 • 8 december = Onbevlekte Ontvangenis

1 mei, Dag van de Arbeid, en 25 december, Kerstmis, vallen dit jaar op een zondag en worden in de meeste regio’s de dag daarna gevierd maar niet in allemaal.

De lijst van de autonome regio’s

 • Andalusië: 28 februari, 14 april, 2 mei, 26 december
 • Aragón: 14 april, 23 april, 2 mei, 26 december
 • Asturië: 14 april, 2 mei, 8 september, 26 december
 • Balearen: 1 maart, 14 april, 18 april, 26 december
 • Canarische Eilanden: 14 april, 15 april, 30 mei, 26 december
 • Cantabrië: 14 april, 28 juli, 15 september, 26 december
 • Castilla-la-Mancha: 14 april, 31 mei, 18 juni, 26 december
 • Castilla y Léon: 14 april, 23 april, 2 mei, 26 december
 • Catalonë: 18 april, 6 juni, 24 juni, 11 september, 28 december
 • Communiteit Valencia: 19 maart, 14 april, 18 april, 24 juni
 • Extramadura: 14 april, 2 mei, 8 september, 26 december
 • Galicia: 14 april, 17 mei, 24 juni, 25 juli,
 • Madrid: 14 april, 2 mei, 25 juli, 26 december
 • Murcia: 14 april, 2 mei, 9 juni, 26 december
 • Navarra: 14 april, 18 april, 25 juli, 26 december
 • Baskenland: 14 april, 18 april, 25 juli, 6 september
 • La Rioja: 14 april, 18 april, 9 juni, 26 december
 • Ceuta: 14 april, 9 juli, 5 augustus, 2 september
 • Melilla: 14 april, 3 mei, 11 juli, 26 december

Sleutels tot de elektronische tol Via T: hoe werkt het, wat zijn de voordelen en hoeveel kost het?

 1. Overzicht
 2. Hoe worden tolbetalingen gedaan?
 3. Wat zijn de voordelen van elektronische tolheffing?
 4. Hoeveel kost elektronische tolheffing?
 5. Hoe het Vía T-systeem werkt
 6. Waar het Vía-T-systeem gebruiken?
 7. Hoe gebruik je het elektronische tolsysteem?

1.Overzicht

De Spaanse regering heeft een mogelijke vergoeding aangekondigd voor het gebruik van snelwegen en snelwegen vanaf 2024. Tot die tijd wordt Via T gehandhaafd als een elektronische tolheffing op snelwegen waar je moet betalen om er doorheen te rijden.

De regering blijft direct en indirect informatie publiceren met als doel dat automobilisten die op Spaanse snelwegen rijden vanaf 2024 tol betalen, nadat verschillende tolwegen dit tarief hebben geëlimineerd, zoals op de AP-1, AP -2, AP-4 en AP-7.

Als het rijkswegennet ongeveer 26.500 km bevat, zijn 12.100 kilometer wegen met een hoge capaciteit (meerbaanswegen, snelwegen en snelwegen). Na het verdwijnen van de eerder genoemde tolwegen zijn er nog zo’n 1.400 kilometer waarop automobilisten wel een prijs moeten betalen om erop te rijden. De lijst met de huidige tolwegen kan je hier vinden.

Dit type weg wordt gekenmerkt door het feit dat de bestuurder voor het gebruik ervan tolgeld moet betalen aan de concessiehouder die instaat voor het onderhoud en, in sommige gevallen, de aanleg ervan. In Spanje worden tolwegen geïdentificeerd door de AP-nomenclatuur plus de naam van de snelweg of snelweg.

2. Hoe worden tolbetalingen gedaan?

De betaling vindt plaats bij de tolcontroles die zich op de wegen bevinden met de mogelijkheid om handmatig, contant of met creditcard of elektronisch via het elektronische tolsysteem te betalen. De toegang tot de tolstrook met het elektronische tolsysteem bevindt zich meestal rechts of links van de tolcontrole en is te herkennen aan een bord met een ‘T’, ook wel Vía-T genoemd.

Steeds meer automobilisten gebruiken elektronische tolheffing om op deze snelwegen te betalen, omdat dit vooral handig is voor particuliere chauffeurs of bedrijven die regelmatig van dit soort snelwegen gebruikmaken.

3. Wat zijn de voordelen van elektronische tolheffing?

 • Hiermee kunt u betalen zonder te stoppen, met een snelheid tussen 20 en 40 km/u.
 • Veel snelwegen bieden kortingen aan aan gebruikers met een elektronisch tolsysteem.
 • Het is een erg handig systeem omdat het contant geld vermijdt en omdat in sommige tolbetalingen nog niet met creditcards kan worden betaald.
 • Het is een snel systeem dat de files in de handmatige of kaartbetalingsstrook vermijdt die op sommige tolwegen voorkomen. Hierdoor worden vervuiling, brandstofverbruik en het gedoe om te stoppen verminderd.
 • Het laat toe om een periodieke controle uit te voeren op het gebruik en de kosten van de tolwegen door de particuliere gebruiker en ook de facturatie voor freelancers en bedrijven.
 • Het kan ook worden gebruikt om toegang te krijgen tot en te betalen in sommige openbare parkeergarages.

4. Hoeveel kost elektronische tolheffing?

Er zijn verschillende kosten waarmee rekening moet worden gehouden:

 • De prijs van het toestel zelf varieert tussen de 40 en 50 euro.
 • Onderhoudsvergoeding: de bank rekent een jaarlijkse vergoeding aan die varieert van 10 tot 30 euro, hoewel ze, afhankelijk van het loyaliteitsprogramma dat elke gebruiker bij zijn bank heeft, overeenkomsten kunnen sluiten waarin ze die vergoeding vermijden.
 • Kosten voor het gebruik van de tol: u betaalt deze periodiek via uw bank. Het kan per maand, per kwartaal of per jaar zijn, afhankelijk van wat de gebruiker bepaalt. De gebruiker die een elektronisch tolsysteem heeft, betaalt dezelfde prijs voor het gebruik van de tolweg als de rest, maar hij zal kunnen profiteren van kortingen die zijn bank hem zal aanbieden afhankelijk van het gebruik dat hij van het systeem maakt. Het wordt gemakkelijker om de elektronische tolrekeningen te controleren.

5. Hoe het Vía T-systeem werkt

Plaats het Via T-apparaat in het bovenste centrale deel van de binnenkant van de voorruit, ongeveer 5 cm van het bovenste frame. Sommige automodellen hebben standaard een ruimte op de voorruit voor de plaatsing van het elektronische tolapparaat. Op motorfietsen moet het op de kuip, nooit op het jack.

Als het voertuig de rijstrook nadert, identificeert de antenne in de bediening het apparaat in het voertuig via een microgolf gebaseerde signaaluitwisseling op korte afstand.

Het apparaat geeft een acceptatiepiep en de bedieningsbareel wordt omhoog gebracht zodat het voertuig kan passeren zonder het voertuig op enig moment te hoeven te stoppen.

6. Waar het Vía-T-systeem gebruiken?

 • Op Spaanse snelwegen.
 • Op buitenlandse snelwegen in Frankrijk en Portugal.
 • In sommige parkeergarages in Spanje met Vía T-uitlezing.

7. Hoe gebruik je het elektronische tolsysteem?

Het elektronische tolsysteem kan worden verkregen via een grote verscheidenheid aan uitgevende instanties. Over het algemeen wordt dit gedaan via een bank via een systeem dat vergelijkbaar is met het huren van een creditcard. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die hun eigen Via T-kaarten aanbieden, zoals Bip & Drive of Pagatelia.

Normaal gesproken zijn alle Vía T’s geldig voor tolwegen in Spanje en Portugal, en de Bip & Drive kan ook in Frankrijk worden gebruikt. Om de goedkoopste Vía T te krijgen, moet u de aanbiedingen van de verschillende entiteiten vergelijken.

Hoe verloopt een drugstest bij een verkeerscontrole door de Guardia Civil

Vroeg of laat is de kans groot dat u als bestuurder wordt tegen gehouden bij een drugscontrolepost van de Guardia Civil. Veel chauffeurs hebben deze ervaring al meegemaakt, terwijl anderen die ervaring nog niet hebben meegemaakt en bang zijn dat het ooit zal gebeuren.

Niet bang omdat ze iets te verbergen hebben, maar over het algemeen gewoon het feit dat ze worden onderworpen aan de test en niet weten wat het inhoudt. Valse positieven kunnen, zoals bij alle tests, voorkomen, maar als u nooit bent gestopt, is het goed om precies te weten wat deze tests inhouden, voor het geval u op een bepaald moment wordt tegengehouden.

Allereerst moet worden opgemerkt dat een drugstest verplicht is. Zoals aangegeven door de Algemene Directie Verkeer (DGT), staat op weigering van de test een gevangenisstraf van zes maanden tot een jaar. U kunt uw rijbewijs ook twaalf maanden of zelfs maximaal vier jaar kwijtraken.

Een routinecontrole op drugs door een verkeersagent van de Guardia Civil gaat als volgt:

Informatie: Voor aanvang van de test zal de agent u informeren over de verplichting om de genoemde test te ondergaan.

Speeksel: Over het algemeen wordt er eerst een alcoholtest uitgevoerd. Vervolgens wordt met speciale apparaten een speekselmonster genomen. Die heeft tot doel de mogelijke aanwezigheid van recent gebruik van illegale stoffen op te sporen.

Tweede monster: Als de speekseltest positief is voor een bepaalde stof, wordt een tweede speekselmonster genomen. Dit wordt rechtstreeks naar een laboratorium gestuurd voor analyse, ter bevestiging van de eerste positieve speekseltest. Vanaf dat moment mag u niet meer achter het stuur van uw auto.

Bloed: U kunt een bloedonderzoek als contrastonderzoek aanvragen. Het bloedmonster wordt afgenomen door gezondheidspersoneel in een ziekenhuis of gezondheidscentrum. Als het bloedmonster positief blijkt, dan moet u de kosten van deze test betalen.

Resultaat: De resultaten van het toxicologisch laboratorium worden toegevoegd aan het rapport van de agent van de Guardia Civil en de bijbehorende procedure wordt gestart. Dit kan ofwel administratief gebeuren, waarbij de boete € 1.000 is, en het verlies van 6 punten van uw rijbewijs, ofwel gerechtelijk.

In gerechtelijke procedures riskeert men een gevangenisstraf van drie tot twaalf maanden, een boete of een taakstraf van 30 tot 90 dagen, samen met het verlies van uw rijbewijs voor één tot vier jaar.

Nieuwe wijzigingen in 2022 aan de Spaanse verkeerswetten

 1. Overzicht
 2. Er gaan meer punten verloren op het rijbewijs
 3. Radardetectie-apparaten

1.Overzicht

De Spaanse verkeerswetten zijn vanaf donderdag 2 december 2021 gewijzigd nadat er definitief groen licht werd gegeven voor het wetsvoorstel dat de herziene tekst van de wet op het verkeer, het verkeer van motorvoertuigen en de veiligheid wijzigt. Dit komt nadat de Senaat heeft gestemd over de ingediende amendementen. Dit is de 19e dergelijke wijziging van de verkeerswetten in Spanje.

Deze nieuwe wijzigingen treden in werking drie maanden nadat ze in het Staatsblad (BOE) zijn gepubliceerd, hoewel sommige onmiddellijk zullen worden ingevoerd. Dit wijzigt de Verkeerswet van 2015.

De plenaire vergadering van de Senaat keurde het controversiële socialistische amendement goed dat de marge van 20 km/u extra elimineert bij het inhalen op conventionele wegen. Deze actie is afgekeurd door rijverenigingen zoals RACE, die zegden: “Het vergt een verdrievoudiging van de tijd om de manoeuvre uit te voeren, en een bestuurder zal meer dan twee keer de afstand afleggen die nodig is om op de tegemoetkomende rijstrook te reizen”.

Er is groen licht gegeven voor een nieuwe aanvullende bepaling die bepaalt dat “bewustzijns- en sensibiliseringscursussen mogen worden opgezet, die ook online mogen worden gegeven, zolang er maar gezorgd wordt voor interactie via een virtueel klaslokaal”, om een ​​rijbewijs te verkrijgen. De uiteindelijke inhoud en structuur hiervan zal bij verordening worden bepaald na overleg met verkeersveiligheidsdeskundigen en slachtofferverenigingen.

2. Er gaan meer punten verloren op het rijbewijs

De aftrek van licentiepunten werd verhoogd van 4 naar 6 voor het werpen van voorwerpen (vooral sigaretten gooien uit een rijdend voertuig) die brand of ongevallen kunnen veroorzaken, zowel op de openbare weg als in de buurt ervan. Hetzelfde geldt voor het inhalen, in gevaar brengen of hinderen van fietsers, zonder een minimale afstand van 1,5 meter aan te houden.

Er wordt een stijging van de aftrek van 3 naar 6 punten gemaakt voor het simpel vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Ook is er een aftrek van 3 tot 4 punten voorzien voor het niet gebruiken van de veiligheidsgordel en onjuist gebruik van kinderzitjes. Er gaan ook vier punten verloren voor het niet volgen van het verplichte helmgebruik en andere beschermingselementen voor gebruikers van voertuigen voor persoonlijke mobiliteit, zoals scooters.

Nieuw in de wet is dat chauffeurs die een cursus veilig en zuinig rijden volgen en gunstig afsluiten twee punten kunnen terugwinnen op hun rijbewijs. Bij ministeriële regeling worden de noodzakelijke eisen en de voorwaarden waaraan moet worden voldaan vastgesteld.

3. Radardetectie-apparaten

De bestaande ernstige overtreding van het “gebruiken van radar- of andere detectiemechanismen” is nu vervangen door het verlies van drie punten voor het simpelweg “hebben” van deze apparaten in het voertuig.

Vanaf 6 juli 2022 zijn blaastesten verplicht in vrachtauto’s. Er komen strengere controles op het gebruik van alcohol en drugs door chauffeurs. Jongeren zullen ook onderworpen zijn aan een ‘zero alcohol’-beleid terwijl ze de controle over een voertuig hebben.

Er is weer een nieuwe ‘ernstige overtreding’ ingevoerd. Er staat een boete van € 200 op en heeft betrekking op het niet respecteren van de verkeersbeperkingen die voortvloeien uit de toepassing van de protocollen in het geval van vervuilingsperiodes en lage-emissiegebieden.

Motor- en bromfietsrijders mogen gecertificeerde of goedgekeurde draadloze apparaten gebruiken in hun helmen, voor communicatie- of navigatiedoeleinden, zolang deze niet van invloed zijn op veilig rijden.

Er wordt een boete van € 500 ingevoerd voor het gebruik van niet wettelijk toegestane communicatieapparatuur bij tests om rijbewijzen, vergunningen of andere administratieve machtigingen te verkrijgen of terug te krijgen. Verzoekers die hieraan schuldig worden bevonden, zullen zich ook niet binnen een termijn van 6 maanden opnieuw voor genoemde tests kunnen aanbieden.

Contant geld en de wet in Spanje: een gids voor betaalmethoden, limieten en wat legaal is

 1. Mag een winkel weigeren u een brood of een pak melk te verkopen als u probeert te pinnen? En zo ja, waar ligt het afkappunt?
 2. Kosten kaartbetalingen handelaren echt meer dan contant geld?
 3. Maar kan ik elk bedrag contant betalen?
 4. Geldt er een limiet voor stortingen op een bankrekening?
 5. Contant geld op straat dragen: wat is legaal (en veilig)?
 6. Geld onder de matras
 7. Wat als mijn huurders mij contant willen betalen?

Met kaartbetalingen die in Spanje, als gevolg van de pandemie, voor het eerst populairder zijn dan contant geld, accepteren steeds meer bedrijven plastic, mobiele telefoons en Bizum (app voor contante betaling) voor elk bedrag, zelfs een paar cent, maar consumenten voelen zich vaak beschaamd om geen contant geld te gebruiken voor deze bedragen, en een paar handelaren dringen nog steeds aan op bankbiljetten en munten.

1.Mag een winkel weigeren u een brood of een pak melk te verkopen als u probeert te pinnen? En zo ja, waar ligt het afkappunt?

Een van de belangrijkste consumentenorganisaties van Spanje, de OCU, heeft opheldering geboden.

 • Volgens de huidige wetgeving is niemand verplicht om kaartbetalingen te accepteren”, staat er, “maar er zijn uitzonderingen, zoals taxi’s in de meeste steden.
 • In alle gevallen moeten geaccepteerde betaalmethoden prominent worden weergegeven.
 • Elk etablissement is vrij om minimumuitgaven voor kaartbetalingen vast te stellen, maar dit moet duidelijk, aan klanten, worden aangegeven waar ze het kunnen zien voordat ze besluiten een aankoop te doen.

Maar er is een kanttekening: dat minimum mag wettelijk gezien niet hoger zijn dan € 29,99.

Als je € 30 of meer in één transactie uitgeeft, dan kan de verkoper niet aandringen op contant geld.

Lang voor de pandemie zorgde een hard optreden in Spanje tegen alle vormen van witwassen van geld en belastingontduiking, en zelfs de tot nu toe ‘legale’ belastingontwijking, ervoor dat contant geld onder een strenge controle kwam. De wetgeving die bijna precies drie jaar geleden werd aangenomen, maakte de weg vrij voor de nog altijd groeiende groep van mensen die, Lang voor de pandemie zorgde een hard optreden in Spanje tegen alle vormen van witwassen van geld en belastingontduiking, en zelfs de tot nu toe ‘legale’ belastingontwijking, ervoor dat contant geld onder een strenge controle kwam. De wetgeving die bijna precies drie jaar geleden werd aangenomen, maakte de weg vrij voor de nog altijd groeiende groep van mensen die, rondlopen met lege portemonnees tijdens het winkelen, rondlopen met lege portemonnees.

Het Koninklijk Besluit, of wetsontwerp nr. 19/2018, van 23 november betreffende betalingsdiensten en andere dringende maatregelen met betrekking tot financiële zaken, bepaalt dat indien het te betalen bedrag lager is dan € 30, vestigingen het recht hebben om alleen contant geld te eisen bij betalingen.

Maar zodra het bedrag de € 30 bereikt, zijn alle handelaren wettelijk verplicht om naast bankbiljetten en munten ook andere betalingsopties aan te bieden waaronder debet- of creditcards, geldkaarten, toepassingen voor mobiele telefoons of zelfs bankoverschrijvingen, afhankelijk van het type bedrijf.

In feite betekent dit dat winkels klanten niet langer kunnen zeggen dat het ‘contant moet zijn’ omdat ze ‘geen kaartautomaat hebben’, zelfs als de overgrote meerderheid van hun omzet in kleine bedragen is, zoals een winkel op de hoek of een koffiebar. Zij moeten ook faciliteiten beschikbaar hebben voor niet-contante betalingen voor het geval iemand € 30 of meer uitgeeft.

Nog verder teruggaand en in lijn met de waarschuwingen van de consumentenorganisaties voorafgaand aan de solden periode elke januari en zomer, kunnen winkels en andere bedrijven die hun waren tijdens de uitverkoop tegen gereduceerde prijzen aanbieden, wettelijk gezien niet om contante betalingen vragen voor deze waren waar ze dit gewoonlijk niet doen.

Bijvoorbeeld, als dat paar schoenen waar je maanden voordien al je oog had laten op vallen toen ze € 200 kosten, plotseling keldert tot € 40 in de solden verkoop van januari, dan zullen ze naar verwachting van dezelfde kwaliteit zijn als toen ze € 200 kosten en mag de winkelier je niet dwingen om contant te betalen nu ze een ‘80% korting’-tag dragen.

2. Kosten kaartbetalingen handelaren echt meer dan contant geld?

Gelukkig voor kleine bedrijven, die hun best doen om hun winst te maximaliseren, om de eindjes aan elkaar te knopen, maken grote banken het geleidelijk aan gemakkelijker en goedkoper voor handelaren om niet-contante betalingen te accepteren.

Zelfs vóór de Covid-crisis begon een groeiend aantal bars en winkels borden te zetten waarop ze klanten verzekerden dat ook kaarten werden geaccepteerd ‘voor elk bedrag, hoe klein ook’.

Voor veel kleine handelaren is hun weigering om kaartbetalingen te accepteren in verband gebracht met hoge commissiekosten die door hun banken worden aangerekend, maar deze beginnen gemakkelijker en flexibeler te worden naarmate banken met elkaar concurreren om de beste deals aan te bieden om commerciële klanten aan te trekken.

Werknemers en bedrijfseigenaren brengen hun veiligheid in gevaar wanneer ze contant geld naar banken brengen en een overval kan de opbrengst van een dag werk teniet doen.

De dekking van de verzekering tegen inkomensverlies kan tot een bepaald bedrag worden beperkt maar er kunnen kwitanties nodig zijn om te bewijzen dat elke cent die wordt geclaimd ook ontvangen is.

Gespecialiseerde beveiligde koeriersbedrijven die dit risico dragen bij het vervoer van contant geld, brengen een vergoeding in rekening die veel hoger kan zijn dan de commissie die banken in rekening brengen voor kaartbetalingen.

Bij het niet accepteren van kaartbetalingen gaat er passerende handel verloren. Als de inhoud van iemands portemonnee 20 cent te weinig is voordat je iets verkoopt, lopen ze voorbij. Als u kaarten accepteert, is dit geen probleem en maakt men een verkoop.

3. Maar kan ik elk bedrag contant betalen?

Aangezien bankbiljetten en munten een wettig betaalmiddel zijn in de hele eurozone, en de Centrale Europese Bank (BCE) heeft gewaarschuwd dat dit niet zal veranderen, kan geen enkele vestiging weigeren om u iets contant te laten betalen in plaats van met een kaart, Bizum, overschrijving, of mobiele telefoon, tenzij deze het wettelijk vastgestelde maximum overschrijdt.

Met het doel het witwassen van geld en belastingontduiking nog verder aan te scherpen, stelt Wet nr. 11/2021 van 9 juli dat niemand iets mag betalen in bankbiljetten en munten met een prijs van meer dan € 1.000.

Als iemand een product of dienst voor meer dan dit bedrag aanschaft, moet hij dus een andere betaalmethode gebruiken.

Dit cijfer is zelfs van toepassing als het in een andere valuta is en is gebaseerd op de wisselkoers op het moment van de transactie.

De limiet loopt op tot € 10.000 als de partij die de betaling doet kan aantonen dat hij een ‘fysiek persoon’ is en geen zakelijke entiteit of een beroepsbeoefenaar, en dat hij niet fiscaal ingezetene is in Spanje.

De Spaanse belastingdienst houdt in feite alle contante transacties van meer dan € 500 in de gaten, hoewel ze niet noodzakelijkerwijs een van beide partijen zal verplichten om de storting te verantwoorden als ze onder de wettelijke limiet vallen.

4. Geldt er een limiet voor stortingen op een bankrekening?

Betalingen op een bankrekening, via overschrijving, contant geld, PayPal of andere middelen kunnen in theorie elk bedrag bedragen, zelfs miljoenen maar u moet kunnen bewijzen waar ze vandaan komen.

Afhankelijk van wat de reden is, wie het aan u heeft gegeven of waarvoor u het hebt gekregen, en wie u bent, particulier, handelaar, bedrijfseigenaar, enzovoort, kunt u wel of niet worden onderworpen aan belasting over het betreffende bedrag.

Alles wat aan u wordt betaald dat meer dan € 3.000 is, moet op verzoek worden gemotiveerd en de belastingdienst zal dat verzoek inderdaad zeer waarschijnlijk doen.

Meestal is het zeer onwaarschijnlijk dat een betaling die op uw bankrekening verschijnt van een derde partij voor een bedrag € 20, € 50, € 100 of zelfs € 200 de aandacht trekt, tenzij er in korte tijd veel van worden verzameld.

Als dit het geval is, of als er regelmatig vermelde bedragen in contanten op uw rekening worden gestort, is uw bank wettelijk verplicht om de Belastingdienst hiervan op de hoogte te stellen.

We bedoelen natuurlijk niet dat als iemand je € 20 per week betaalt om zijn huis schoon te maken en het op je rekening stort, de bank dat aan de fiscus zal vertellen, maar als je € 20 per dag of € 100 twee of drie keer per week ontvangt en er was geen duidelijke, herleidbare bron, dan gaan er alarmbellen af en uw bank heeft de wettelijke plicht om deze ontvangsten te signaleren.

Banken zijn wettelijk ook verplicht om de belastingdienst op de hoogte te stellen als er een transactie wordt gedaan met een of meerdere biljetten van € 500, zoals bij een poging om dit op een rekening van uzelf of van iemand anders te storten, ongeacht of dit aan de balie aan een medewerker is of via een geldautomaat.

Dit komt omdat biljetten van € 500 tegenwoordig zeer zelden worden gebruikt en eigenlijk best moeilijk zijn om er een betaling mee te doen, aangezien veel etablissementen borden vertonen waarop staat dat ze niet kunnen garanderen dat ze wisselgeld beschikbaar zullen hebben voor biljetten met een hogere coupure dan € 50.

5. Contant geld op straat dragen: wat is legaal (en veilig)?

Het is nooit een goed idee om meer cash geld bij u te hebben als u buitenshuis bent dan u zich kunt veroorloven om in geval van nood afstand van te doen, waar ter wereld u ook bent. Je hele week- of maandpensioen of loon in één klap uit de machine halen en het in je portemonnee steken betekent dat je met geldelijke tekorten wordt geconfronteerd als dit geld uit je tas valt of iemand een mes trekt en al je geld opeist – gehoor geven aan hun verzoek is normaal gesproken een kwestie van leven of dood.

Gelukkig is gewelddadige misdaad statistisch gezien erg laag in Spanje, in feite is het misdaadcijfer in het algemeen in het land een van de laagste ter wereld.

Als u toch liever contant betaalt, neem dan alleen mee wat u nodig heeft en houd uw koffers goed in de gaten wanneer u zich op drukke plaatsen zoals markten, metro’s of luchthavens bevindt. Als er 10.000 mensen in de trein zitten en er zijn 9.999 eerlijke, gezagsgetrouwe burgers, sta je misschien nog steeds naast degene die dat niet is, en één dief is alles wat nodig is om je zuurverdiende geld te verliezen.

Zelfs als je het soort fortuin hebt dat betekent dat je in een donker steegje wordt beroofd en een paar miljoen moet overhandigen om te voorkomen dat je wordt gestoken zou je dat nog steeds niet moeten doen. De Spaanse wetgeving stelt een maximumbedrag in contanten vast dat u op uw persoon mag dragen.

De wet 10/2010 van 28 april stelt dat u op geen enkel moment meer dan € 100.000 in contanten bij u mag hebben.

Als u dit bedrag in bankbiljetten en munten van A naar B moet vervoeren, hetzij van de ene naar de andere straat, hetzij door het hele land, moet u dit formeel aangeven.

Het bedrag wordt nog verder verlaagd bij het overschrijden van internationale grenzen, u mag niet meer dan € 10.000 contant in of uit Spanje meenemen zonder dit aan te geven bij de douane.

Nogmaals, dit is van toepassing op alle valuta, dus als je de wettelijke limiet nadert voordat je op reis gaat, controleer dan de wisselkoersen om er zeker van te zijn dat je eronder zit.

6. Geld onder de matras

Tegenwoordig is het praktisch onmogelijk om te overleven zonder toegang te hebben tot een bankrekening, wat betekent dat commissies en ‘administratiekosten’ doorgaans in uw uitgaven moeten worden opgenomen.

Dat gezegd hebbende, is er geen wet tegen het opbergen van uw spaargeld in fysieke bankbiljetten in uw huis, zolang het allemaal legaal is verkregen en aangegeven bij de belastingen.

Er is ook geen wettelijke limiet op het bedrag dat u in een kluis of onder de matras bewaart.

Maar het is niet verstandig, want als er bij u wordt ingebroken, en inbrekers hebben de onaangename gewoonte om kluisjes te vinden en ze kunnen een beetje boos worden als u weigert om ze te openen. Of u heeft een overstroming, een grote waterlekkage of uw woning vat vuur, dan is uw geld in rook opgegaan of omgezet in papier-maché.

Verzekeringspolissen stellen trouwens automatische limieten aan verlies, beschadiging of diefstal van contant geld, bij u thuis of van uw persoon, vaak slechts € 100, en vereisen normaal gesproken dat u specifiek om deze dekking vraagt in ruil voor een kleine extra premie. Het kan dus op uw polis ‘opgesomd’ of uitdrukkelijk vermeld worden.

En hoewel de rente die een deposito in contanten bij een bank opbrengt tegenwoordig minimaal is, met de Eurozone-rente of Euribor in negatieve cijfers sinds februari 2016 (een goede zaak, omdat het hypotheken, leningen en commerciële financiering veel betaalbaarder maakt), zal het noodzakelijkerwijs meer opbrengen op een bankrekening dan onder het bed.

Er bestaan wel rekeningen met een hogere rente, hoewel het kan zijn dat u uw geld voor een bepaalde periode moet ‘vastzetten’ of de rente moet verbeuren; anders, als u op zoek bent naar een toekomstig rendement op langere termijn, of een doorlopend inkomen, blijft onroerend goed in Spanje een goede investering. De prijzen liggen ver onder die van de ‘woninghausse’ van 2005 tot 2008, maar nadat ze rond 2011 een dieptepunt bereikten, beginnen ze weer te stijgen en het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat ze in de nabije toekomst nog drastisch zullen dalen.

Zelfs als ze dat zouden doen, zouden ze in de loop van de jaren of decennia noodzakelijkerwijs weer stijgen, en je zou gebruik kunnen maken van een pied-à-terre of een inkomen door het tussentijds te verhuren.

7. Wat als mijn huurders mij contant willen betalen?

Volgens artikel 17.3 van de Stedelijke Huurwet (Ley de Arrendamientos Urbanos) moeten de huurbetalingen worden gedaan ‘op de plaats en via de procedures die beide partijen overeenkomen’ of, waar de betaling tussen huurder en verhuurder moet geschieden ‘in contanten en op het terrein van het gehuurde goed’.

Dus ja, uw huurders kunnen u contant betalen, maar als u dat liever niet wilt, kunnen u en zij proberen een alternatief te onderhandelen maar als er geen overeenkomst mogelijk is zijn bankbiljetten en munten de standaard.

Artikel 17.4 van dezelfde wet bepaalt dat de verhuurder of zijn of haar wettelijke vertegenwoordiger, zoals een verhuurkantoor of een vastgoedbeheerder, verplicht is om ‘een betalingsbewijs voor te leggen’, dat duidelijk een stempel of handtekening draagt om erop te wijzen dat het echt is, zodat geen van de partijen de betaling later kan betwisten, ’tenzij beide partijen hebben ingestemd met andere procedures die de nakoming van de betalingsverplichting van de huurder erkennen’.

Dergelijke ‘andere procedures’ zijn per definitie niet genoemd, aangezien het aan de betrokken partijen is om hierover overeenstemming te bereiken, mits zij duidelijk aantonen dat het betreffende bedrag op een bepaalde datum naar behoren is overhandigd.

Het belangrijkste idee, naast het beschermen van beide partijen, is om te voorkomen dat er niet-aangegeven huurinkomsten circuleren.

Huurders, waar ze Spaanse ingezetenen zijn, moeten het inwonersbestand van hun gemeente (padrón) ondertekenen, een document dat bewijst dat ze in de stad wonen en dat hun adres aantoont.

Zonder bewijs van een padrón-registratie (wat een snel en eenvoudig proces is dat wordt uitgevoerd in het gemeentehuis), kan niemand in een stad profiteren van basisvoorzieningen zoals staatsgezondheidszorg, scholen, kortingen voor gepensioneerden of inwoners, indien van toepassing, noch aanvragen voor leningen of financiering indienen, zoals voor het kopen van een auto.

Eigenaar-bewoners tonen gewoon hun aktes van hun woning en een identiteitsbewijs met foto om zich te registreren, maar huurders moeten een huurcontract tonen.

Als er een huurcontract bestaat, bent u belastingplichtig over de huur die u in rekening brengt, en het niet opstellen van een huurcontract betekent – naast illegaal en financieel riskant voor u en de huurder.

U krijgt dus geen huurder zonder het ‘officieel’ te maken, en als u het ‘officieel’ maakt, ontkomt u er niet aan om uw huurinkomsten aan te geven, wat betekent dat een huur met alleen contant geld u geen gemakkelijke weg naar belastingontduiking geeft.

In ieder geval zijn de Spaanse autoriteiten behoorlijk scherp als het gaat om belastingontduiking, aangezien ze alle waarschijnlijke methoden kennen en nog veel meer waar je zelfs nog nooit aan gedacht had. Uiteindelijk word je gepakt en dat is duurder dan je vanaf de eerste dag aan de wet houden.

Normaal gesproken is contant geld echter niet de beste keuze voor het betalen van de huur in Spanje, omdat het in principe niet erg handig is. Dat betekent dat eigenaar en huurder moeten regelen dat ze één keer per maand op dezelfde plek zijn om geld en kwitantie uit te wisselen, wat niet altijd mogelijk is als de eigenaar elders in het land of in het buitenland woont.

Over het algemeen gaat het bij huurovereenkomsten om doorlopende opdrachten voor bankrekeningen, hoewel handmatige overschrijvingen, PayPal en Bizum soms worden gebruikt als de verhuurder en huurder ermee instemmen deze te gebruiken.

Elektronische betaalmiddelen zorgen ook voor een onuitwisbare registratie van de transactie, datum en som, waardoor de kans op geschillen in de toekomst worden geëlimineerd.

Hoe krijg je verloren punten op uw rijbewijs terug?

 1. Overzicht
 2. De stappen die u moet nemen om rijbewijspunten te recupereren
 3. Hoe lang duurt het voordat ik mijn rijbewijspunten terugkrijg?
 4. Hoeveel punten worden er verdiend met de cursus?
 5. Prijs van de cursus wegbewustzijn en heropvoeding

1.Overzicht

Het rijbewijs met punten is in Spanje ingevoerd sinds 2006 en het is mogelijk dat u sindsdien alle of een deel van uw punten bent kwijtgeraakt. Maar er is een mogelijkheid om punten te recupereren, maar eerst moet u een reeks procedures doorlopen die vereist zijn door de Algemene Directie Verkeer (DGT).

Sinds de inwerkingtreding van het rijbewijs met punten op 1 juli 2006 zijn meer dan 200.000 automobilisten in Spanje alle punten kwijtgeraakt, onder meer vanwege het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden, het niet dragen van de veiligheidsgordel en dronken of te hard rijden.

Hieronder vertellen wij u hoe u de punten kunt recupereren, waar de puntenherstelcursus uit bestaat, wat de prijs is van de wegbewustzijns- en heropvoedingscursus en hoeveel punten u met de cursus terugkrijgt.

2. De stappen die u moet nemen om rijbewijspunten te recupereren

Het reglement stelt u in staat om deze punten te recupereren zolang u zich houdt aan de richtlijnen van de Algemene Directie Verkeer, die zij via haar website communiceert in de rubriek “controleer uw punten”.

U heeft twee mogelijkheden om punten te recupereren, als u nog punten op uw rijbewijs heeft:

 • Bega geen overtredingen meer: als je na twee jaar geen punten meer verloren hebt, krijg je de eerste 12 terug (12 worden altijd teruggevorderd, zelfs als je vanaf 8 begon omdat je nieuw was of je vergunning moest terugkrijgen).
 • Volg een cursus verkeersbewustzijn en heropvoeding in een van de door de DGT geaccepteerde centra.

Als je alle punten verliest, verlies je je rijbewijs. Om dat te herstellen moet je:

 • Wacht zes maanden, drie maanden in het geval van beroepschauffeurs, vanaf het moment dat u de melding van het Provinciaal Verkeersbureau ontvangt van het totale puntenverlies om de cursus wegbewustzijn en heropvoeding te volgen.
 • Slaag voor een theoretische test op het bijbehorende Verkeershoofdkwartier. Als je deze met succes doorstaat, krijg je acht punten terug.
 • Om dit theoretische examen af te leggen, moet u het persoonlijk vooraf aanvragen, op elk hoofdkantoor of verkeersbureau, online of door te bellen naar 060.
 • U moet het aanvraagformulier voor recuperatie voor puntenverlies voorleggen.
 • Bewijs uw identiteit met uw ID of paspoort.
 • Breng een certificaat van psychofysische geschiktheid mee en toon het certificaat dat is afgegeven door het centrum waar u de cursus hebt gevolgd.
 • Betaal de bijbehorende vergoeding.
 • Bij al deze documenten dient u een actuele foto van 32 x 26 mm te voegen.

Denk eraan dat rijden zonder punten voor het kwijtraken van uw rijbewijs een misdaad is (art. 384 Wetboek van Strafrecht) en bestraft wordt met een gevangenisstraf van 3 tot 6 maanden of een boete van 12 tot 24 maanden, of met werk ten behoeve van de gemeenschap van 31 tot 90 dagen. De door de rechter opgelegde sanctie hangt af van de omstandigheden van het geval. Een financiële sanctie of een boete in tijd betekend dat de rechter in zijn vonnis bepaald dat er een dagquotum van minimaal 2 en maximaal 400 euro wordt vastgelegd. Een boete van 30 dagen aan €5 is dus een te betalen boete van €150.

3. Hoe lang duurt het voordat ik mijn rijbewijspunten terugkrijg?

De cursus verkeersbewustzijn en heropvoeding kan slechts om de twee jaar worden uitgevoerd (bij beroepschauffeurs elk jaar). Afhankelijk van of je een paar punten of alle punten op het rijbewijs kwijt bent, moet je de ene of de andere cursus volgen:

Cursus gedeeltelijk herstel van punten. Deze duurt 12 uur en is verdeeld in drie delen:

 • 7 uur: bestemd voor algemene vorming over verkeersveiligheidskwesties.
 • 1 uur: groepsdiscussie.
 • 4 uur: individueel gericht op de tekortkomingen van elke chauffeur.

Rijbewijs of vergunning herstel cursus. Duurt 24 uur verdeeld:

 • Een gemeenschappelijk onderdeel: algemene training over verkeersveiligheid en groepsdynamica over de doelstellingen van de cursus.
 • Een specifiek onderdeel: geïndividualiseerd en gericht op de gebieden waarin de bestuurder de grootste behoeften heeft.

4. Hoeveel punten worden er verdiend met de cursus?

Het terughalen van punten kan gedeeltelijk, tot maximaal zes punten, mits de cursus verkeersbewustzijn en heropvoeding is behaald.

Als je in twee jaar tijd geen punten meer verliest, krijg je automatisch de eerste 12 punten terug (zonder de bewustwordingscursus te hoeven doorlopen), behalve als het verlies van punten te wijten is aan zeer ernstige overtredingen (6 punten), in welk geval je drie jaar zal moeten wachten zonder nog meer punten te verliezen om ze terug te krijgen.

5. Prijs van de cursus wegbewustzijn en heropvoeding

Afhankelijk van het soort cursus dat je moet doen, betaal je een andere prijs:

 • Vergunning- of licentieherstelcursus: € 330,95 + btw / IGIC / IPSI
 • Cursus gedeeltelijk herstel: € 175,81 + btw / IGIC / IPSI

Gedwongen onteigening van uw eigendom

 1. Overzicht
 2. Oorzaken van onteigening en verklaring van de noodzaak tot bewoning
 3. Onderwerpen van verplichte onteigening
 4. Wat is de eerlijke prijs?
 5. Hoe wordt de eerlijke prijs bepaald?
 6. Hoe verloopt de onteigening via de noodprocedure?
 7. Wanneer wordt de vertragingsrente betaald?
 8. Samenvatting: stappen van de gewone onteigeningsprocedure
 9. Samenvatting: stappen van de dringende onteigeningsprocedure

1.Overzicht

Het recht op privé-eigendom wordt beschermd door de Spaanse grondwet (CE) in artikel 33.1. Het is echter geen onschendbaar recht, maar onder bepaalde omstandigheden kan een persoon door de overeenkomstige compensatie van zijn eigendom en rechten worden beroofd. Zo bepaalt artikel 33 zelf in punt 3: “Niemand mag van zijn eigendommen en rechten worden beroofd, behalve om gerechtvaardigde redenen van algemeen nut of maatschappelijk belang, door middel van een overeenkomstige vergoeding en in overeenstemming met de bepalingen van de wet.”

Deze ontneming van eigendom en rechten aan een persoon wordt uitgevoerd door middel van onteigening, die wordt gereguleerd door de wet op gedwongen onteigening van 1954, die bij verschillende gelegenheden is gewijzigd om de wet aan de huidige realiteit aan te passen.

De wettelijke definitie van onteigening is te vinden in de wet op gedwongen onteigening zelf, die in artikel 1 bepaalt dat “Elke vorm van enkelvoudige ontneming van privé-eigendom of van legitieme vermogensrechten of belangen, ongeacht de personen of entiteiten waartoe zij behoren, moet worden begrepen als dwingend overeengekomen, of het nu gaat om verkoop, ruil, verhuur, tijdelijke bewoning of louter stoppen met uw oefening.

Op deze manier kan onteigening van eigendommen, rechten en belangen van natuurlijke of rechtspersonen, publiek of privaat, alle bevoegdheden aantasten die de eigenaar heeft over het eigendom of recht of slechts een gedeelte daarvan (bijvoorbeeld tijdelijke bewoning).

2. Oorzaken van onteigening en verklaring van de noodzaak tot bewoning

De oorzaken van de onteigening, in overeenstemming met artikel 33.3 van de Spaanse grondwet, moeten noodzakelijkerwijs het openbaar nut of het maatschappelijk belang zijn.

De verklaring van openbaar nut wordt bij wet gedaan, hoewel het meestal beperkt is tot een generieke verklaring, waarbij de Raad van Ministers verantwoordelijk is voor het specificeren van deze erkenning.

Zodra het openbaar nut of het maatschappelijk belang is aangegeven, stelt de administratie de goederen voor de noodzakelijke bewoning vast en definieert ze afzonderlijk.

In dit proces worden de volgende stappen doorlopen:

 1. De begunstigde van de onteigening stelt een lijst op van activa en rechten om te onteigenen. Deze lijst moet worden gepubliceerd in het Staatsblad, in het Provinciale staatsblad en in een van de kranten met de grootste oplage in de provincie, met mededeling aan de gemeentehuizen waar de te onteigenen zaak wordt gevonden voor publicatie op het prikbord.
 2. De subafgevaardigde van de regering stelt een periode van 15 dagen open voor openbare informatie, waarin eenieder de nodige documenten kan verstrekken voor het rechtzetten van eventuele fouten.
 3. De subgedelegeerde van de regering beslist binnen 20 dagen met het oog op de ingediende opmerkingen.

3. Onderwerpen van verplichte onteigening

De onteigende is de eigenaar van het eigendom of het object van de onteigening.

De administratie beschouwt als eigenaren van de goederen en rechten, in het algemeen, de mensen die:

 1. Verschijnen in openbare registers;
 2. Als dat niet lukt, degenen die in de belastingadministratie voorkomen.

De onteigenende administratie zal een van de administraties zijn waaraan de wet de onteigeningsbevoegdheid toekent (staat, autonome gemeenschappen, provincies en gemeenten).

Hoewel deze entiteiten de enige zijn met de bevoegdheid om te onteigenen, kan de begunstigde ervan een derde entiteit zijn. Tot de verplichtingen van de begunstigde behoren het bevorderen van de procedure, het overleggen van een waarderingsformulier, het accepteren of afwijzen van de door de onteigende persoon voorgestelde taxatie en het betalen of toezenden van de eerlijke prijs voor alle concepten, evenals de vertragingsrente die, in dat geval ermee zullen instemmen in overeenstemming met de wet op gedwongen onteigening.

4. Wat is de eerlijke prijs?

De reële prijs is het definitieve bedrag dat wordt vastgesteld als compensatie voor de onteigening van het goed of recht.

Er is geen enkel criterium om de werkelijke waarde van het onteigende goed te bepalen, waarop de uiteindelijke vergoeding moet vastgesteld worden.

Hoewel de verkoop- of marktwaarde kan worden beschouwd als de werkelijke waarde van het onteigende goed of recht, is dit niet het enige criterium dat in aanmerking wordt genomen om het uiteindelijke bedrag van de reële prijs te bepalen.

De kapitalisatie van het reële inkomen, de fiscale waarde van het actief, de prijs van soortgelijke activa of die van eerdere onteigeningen kunnen andere criteria zijn die worden gebruikt.

5. Hoe wordt de eerlijke prijs bepaald?

De bepaling van de reële waarde van het onteigende goed of recht kan worden bereikt in onderling overleg tussen de partijen of bij besluit van de overeenkomstige Provinciale Onteigeningsjury.

1. In onderling overleg.

De prijs van de boerderij of het onroerend goed wordt vastgesteld in overeenstemming tussen de partijen.

Deze billijke prijs omvat alle zaken die vatbaar zijn voor vergoeding door de begunstigde tot de datum van ondertekening van de onderlinge overeenkomst.

De overeenkomst dient binnen 15 dagen tot stand te komen. Anders begint de behandeling van het dossier voor de Provinciale Onteigeningsjury, onverminderd het feit dat op elk moment een definitief akkoord kan worden bereikt dat een einde zou maken aan deze procedure.

2. Bij besluit van de Provinciale Onteigeningsjury.

Indien er geen overeenstemming wordt bereikt tussen de onteigende partij en de begunstigde, zal de bepaling van de eerlijke prijs van de onteigende boerderij of eigendom de verantwoordelijkheid zijn van de Provinciale Onteigeningsjury.

De procedure begint met de voorlegging van het zogenaamde taxatieblad voor de onteigende binnen 20 dagen na het verstrijken van de termijn om tot wederzijdse overeenstemming te komen.

Dit blad zal de pluspunten verzamelen, evenals het aantal minpunten die de onteigenden passend achten om op te nemen op het blad. Deze beoordeling moet gemotiveerd zijn en kan worden onderschreven door deskundigen.

De begunstigde entiteit beschikt over een termijn van twintig dagen om het door de onteigende ingediende blad te aanvaarden of te weigeren. Indien geaccepteerd, wordt de eerlijke prijs als vast beschouwd. In het geval dat het wordt afgewezen, zal de begunstigde entiteit zijn eigen taxatieblad indienen, die op zijn beurt binnen vijftien dagen door de onteigende moet worden geaccepteerd of afgewezen.

Indien geen van beide partijen het taxatieblad van de ander aanvaardt, wordt het dossier naar de Provinciale Onteigeningsjury gestuurd zodat deze binnen acht dagen kan beslissen over de billijke prijs in het licht van de opgestelde taxatiebladen.

De beslissingen van de jury worden gemotiveerd en meegedeeld aan de onteigenden en de administratie.

6. Hoe verloopt de onteigening via de noodprocedure?

De onteigeningsprocedure kan worden afgehandeld via de gewone manier of via de noodprocedure, de meest voorkomende van de twee.

De eerste volgt de stappen die we hierboven hebben beschreven.

De tweede, de noodprocedure, heeft een reeks eigenaardigheden met betrekking tot de gewone procedure, waaronder een zeer belangrijk verschil: de eigenaar wordt van het onroerend goed beroofd zonder vooraf overeenstemming te hebben bereikt over de prijs of langs de Provinciale Onteigeningsjury te zijn geweest.

De noodprocedure begint met de verklaring van dringende inbezitneming van de getroffen goederen door de bevoegde instantie (de Raad van Ministers), en dat impliceert de noodzaak om de goederen die aan onteigening onderworpen zijn, in gebruik te nemen.

Na afronding van alle procedures die de bewoningsbehoefte met zich meebrengt, wordt de Verklaring van dringende bezitneming opgesteld, die minimaal acht dagen van tevoren aan de eigenaar wordt medegedeeld.

Deze verklaring wordt opgesteld in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het onteigenende bestuur, een deskundige, de burgemeester van de gemeente waar het onroerend goed is gelegen, of de wethouder die hij afvaardigt, en de onteigende, die zich kan laten bijstaan door zijn deskundigen en een notaris.

In de Akte voorafgaand aan de bezitneming staat het volgende:

 • Naam, identiteitsbewijs en adres van de eigenaar
 • Beschrijving van het onteigende goed of recht
 • Een van de verklaringen van een van de partijen
 • Datum

Conform de gegevens van de Akte voorafgaand aan de bezitneming en overige in haar bezit zijnde documentatie stelt de Administratie voorafgaand aan de ingebruikname het stortingsformulier op.

Deze waarborgsom is een bedrag vanwege de toekomstige reële prijs, waarvan de berekening meestal gebaseerd is op de fiscale waarde van het actief of het recht tot onteigening.

Daarnaast heeft de eigenaar het recht om schade veroorzaakt door de snelle ingebruikname van het onteigende goed te innen, zoals verlies van oogsten, overdrachtskosten, teruggave van schuttingen en hekken, etc.

De betaling of consignatie van deze bedragen en de daaropvolgende opheffing van de bezettingsakte, geeft de rechthebbende de bevoegdheid om de onteigende zaak in bezit te nemen zonder dat de werkelijke waarde is betaald en zonder overeenkomst.

7. Wanneer wordt de vertragingsrente betaald?

De vertragingsrente die ontstaat bij een onteigening kan twee oorzaken hebben:

1. Vertraging bij het bepalen van de eerlijke prijs

Rente bij laattijdige betaling wordt gegenereerd wanneer meer dan zes maanden zijn verstreken sinds het akkoord over de noodzaak tot bewoning of sinds de bewoning van het onroerend goed zonder dat de billijke prijs is vastgesteld.

Deze vertragingsrente wordt in het algemeen berekend vanaf de dag na de ingebruikname van het pand tot de dag waarop de billijke prijs wordt vastgesteld.

In die zin moet eraan worden herinnerd, en de jurisprudentie heeft het zo begrepen, dat het bedrag van de onderlinge overeenkomst alle concepten omvat, inclusief rente op betalingsachterstand die tot die datum is gegenereerd, en daarom groeit deze rente alleen in het geval van eerlijke prijzen vastgesteld bij besluit van de Provinciale Jury.

2. Vertraging bij het betalen van de eerlijke prijs

Deze rente wordt gegenereerd in het geval dat de betaling van de billijke prijs niet is gedaan zes maanden na de vaststelling ervan, hetzij in onderling overleg, hetzij bij besluit van de Provinciale Onteigeningsjury.

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen onteigeningen volgens de gewone procedure en onteigeningen volgens de noodprocedure.

Gewone werkwijze. Het algemene criterium is dat vertragingsrente wordt opgebouwd vanaf de dag volgende op die waarin de door de wet gestelde zes maanden verstrijken vanaf de vaststelling van de billijke prijs en tot de betaling ervan.

Noodprocedure. Aangezien bij de noodprocedure de ingebruikname van het onroerend goed plaatsvindt voordat de billijke prijs is vastgesteld, en dat de eigenaar adequaat moet worden vergoed voor het verlies van de onteigende zaak, worden deze rentes aangerekend wanneer er meer dan zes maanden zijn verstreken vanaf de ingebruikname zonder dat de betaling heeft plaatsgevonden, waarbij de startdatum voor de berekening de dag na de bezetting is.

In het geval van onderlinge overeenstemming omvat het bedrag alle posten, inclusief de tot die datum gegenereerde vertragingsinterest. Op deze manier zullen deze interesten moeten worden berekend vanaf de vaststelling van de reële prijs tot de datum van betaling.

In elk geval zijn interesten voor betalingsachterstand bij het bepalen van de billijke prijs en rente voor betalingsachterstand wanneer deze in dezelfde periode wordt gegenereerd, niet cumulatief, maar het recht om de laatstgenoemde te ontvangen ontstaat wanneer de periode van aanmaak van de eerstgenoemde eindigt.

8. Samenvatting: stappen van de gewoneonteigeningsprocedure

 1. Oorzaak van onteigening
 2. Behoefteverklaring van de goederen
 3. Waarderingsblad
 4. Bepaling van de billijke prijs (onderling akkoord of beslissing van de jury)
 5. Bezetting onteigend goed
 6. Betaling of verzending van de eerlijke prijs
 7. Betaling van rente bij te late betaling (indien van toepassing)

9. Samenvatting: stappen van de dringendeonteigeningprocedure

 1. Oorzaak van onteigening
 2. Verklaring van dringende bezetting
 3. Verklaring van dringende bezitneming
 4. Betaling of verzending van een eerdere aanbetaling en schadevergoeding voor snelle bezetting
 5. Opheffing van de bezettingswet
 6. Bezetting onteigend goed
 7. Waarderingsblad
 8. Bepaling van de billijke prijs (onderling akkoord of beslissing van de jury)
 9. Betaling of verzending van de eerlijke prijs
 10. Betaling van rente bij te late betaling, indien van toepassing

Een duplicaat van uw Spaans rijbewijs aanvragen

 1. Handleiding voor het aanvragen van een duplicaat rijbewijs
 2. De documenten die gevraagd worden bij het duplicaat van het rijbewijs
 3. De boete voor rijden zonder rijbewijs

Uw portefeuille kan verloren of gestolen zijn en dat betekent dat u belangrijke documenten zoals uw rijbewijs kwijt bent. In dit artikel leggen we uit wat je moet doen om een duplicaat aan te vragen.

1.Handleiding voor het aanvragen van een duplicaat rijbewijs

 1. Ga bij diefstal eerst aangifte doen bij een politiebureau. Als u uw rijbewijs bent kwijtgeraakt of het is beschadigd geraakt, hoeft u dit proces niet te doorlopen.
 2. De Algemene Directie Verkeer is de instantie die u het duplicaat geeft. U kunt deze op drie manieren aanvragen:
  1. Internet: via de DGT-website.
  2. Telefoon: bel 060.
  3. Persoonlijk: een afspraak vraagt u aan via 060 of online.
 3. Vul het aanvraagformulier in. Uw rijbewijs moet geldig zijn. Zo niet, dan moet u een verlenging van de vergunning aanvragen. U moet uw identiteit wel kunnen bewijzen door middel van e-identificatie of door het gebruik maken van Cl@ve.
 4. In geval van verlies, beschadiging of diefstal moet u de vergoeding van punt 4.4 betalen, momenteel €20,60, en het tariefnummer opgeven dat u op de aankoopbon vindt. Het is gratis als u de gegevenswijziging aanvraagt.
 5. Na het traject ontvang je na anderhalve maand je rijbewijs thuis. Tot die tijd geven ze je een tijdelijk rijbewijs van drie maanden om alleen in Spanje te mogen rijden. De geldigheidsduur van het duplicaat is dezelfde als op uw vorige rijbewijs.

2. De documenten die gevraagd worden bij het duplicaat van het rijbewijs

 • Aanvraagformulier voor het duplicaat rijbewijs.
 • Uw rijbewijs, tenzij deze gestolen of verloren is.
 • Uw ID, paspoort of digitaal certificaat als u deze online aanvraagt.
 • Huidige originele foto van 32 × 26 mm in kleur en met een effen achtergrond.
 • De ontvangst van de betaling van de vergoeding 4.4. (20,60 euro) in geval van diefstal, verlies of beschadiging. Als u het document opvraagt vanwege een wijziging in uw gegevens, is de wijziging gratis.

3. De boete voor rijden zonder rijbewijs

Het is verplicht om uw rijbewijs bij u te hebben wanneer u met uw auto of motor de weg opgaat. Als je het niet bij je hebt, kan de boete oplopen tot 100 euro, hoewel het in de praktijk meestal 10 euro is (onthoud dat je het in de miDGT mobiele applicatie kunt dragen als je het niet fysiek in je portemonnee wilt hebben). Als uw rijbewijs verlopen is is de boete 200 euro.

Iets anders is rijden zonder rijbewijs, ofwel omdat je alle punten mist, omdat een rechter het heeft geoordeeld, of omdat je het nooit rechtstreeks hebt behaald.

Rijden zonder rijbewijs is een ernstige overtreding die is vastgelegd in artikel 384 van het Wetboek van Strafrecht. Het is een misdaad waarop straffen staan van 3 tot 6 maanden gevangenisstraf, een financiële sanctie van 12 tot 24 maanden, of het werken voor een periode van 31 tot 90 dagen aan taken ten behoeve van de gemeenschap.

Een financiële sanctie of een boete in tijd betekend dat de rechter in zijn vonnis bepaald dat er een dag quotum van minimaal 2 en maximaal 400 euro wordt vastgelegd. Een boete van 30 dagen aan €5 is dus een te betalen boete van €150.

De Spaanse siesta

 1. Overzicht
 2. Broodjes voor de lunch is een heel modern concept
 3. Waarom gekookte lunchmaaltijden nog steeds een ‘ding’ zijn in Spanje
 4. Is een siesta noodzakelijk?
 5. Alleen in het weekend, of als je met pensioen bent
 6. De schooluren veranderen al
 7. Covid dwingt aanpassing af
 8. De wetenschap over siësta’s: onderzoek onthult de genetische basis voor dutjes

1.Overzicht

Een van de woorden die altijd direct worden geassocieerd met Spanje, en dat zelfs door mensen die geen Spaans begrijpen is ‘siësta’, en veel nationaliteiten, waaronder mensen uit Spanje zelf, hebben zich vaak afgevraagd waarom de siesta bestaat en hoe komt het dat Spanje het enige land lijkt te zijn waar de inwoners een siësta houden?

“Heel weinig stereotypen die verband houden met onze cultuur hebben de tand des tijds doorstaan zoals de siësta dat heeft gedaan”, zegt de Spaanse Slaapvereniging (SES).

Maar het is niet alleen een ‘Spanje’-ding, siësta’s maken deel uit van de traditie waar het Romeinse rijk aanwezig was, ook al beoefenen maar weinig mensen het nog, en in feite houdt slechts een kleine minderheid van de Spanjaarden nog een siesta.

“De Romeinen stopten om te lunchen en te rusten op het zesde uur van de dag”, legt Juan José Ortega van de SES uit.

“En als we er rekening mee houden dat er ongeveer 12 uur daglicht is en afhankelijk van waar je bent in de wereld, dan zou in Spanje het zesde uur in de winter rond 13.00 uur zijn en rond 15.00 uur in de zomer.”

De Romeinen noemden deze tijd van de dag de zesde, of ‘sexto’, maar toen het Italiaans zich als taal ontwikkelde vanuit het Latijn, veranderde dit in sesto.

Gezien het feit dat in de meeste culturen waar een persoon een ganse dag werkt, ze er middenin een pauze nemen, zou men kunnen stellen dat de “zesde” wereldwijd springlevend is, zelfs als er geen slaap bij komt kijken en het lijkt erop dat de oude Romeinen verantwoordelijk zijn voor het inbrengen van deze werktijdstructuur in de 21e-eeuwse samenleving.

2. Broodjes voor de lunch is een heel modern concept

De belangrijkste maaltijd van de dag voor de Romeinen was het middagmaal maar de verplaatsing van deze maaltijd naar de avond, zoals het geval is in het grootste deel van Europa en in ieder geval in de Angelsaksische landen, is een vrij moderne uitvinding. Zelfs in de jaren zestig aten de meeste Noord-Europeanen nog hun gekookte maaltijd tijdens de middag.

Dingen veranderden toen mensen in de meeste landen langere afstanden moesten afleggen om naar hun werk te gaan en zij dus geen tijd hadden om over huis te gaan voor een gekookte lunch. Tot op zekere hoogte slaat dit ook aan in Spanje en dan vooral in de grotere steden waar het te lang duurt om naar huis te gaan en terug te komen en waar de openingstijden van kantoren en winkels vaak langer open blijven. De winkels blijven vaak de ganse dag open, waardoor de middagpauzes in ploegendienst worden genomen. De middagpauzes kunnen daarom om deze reden niet meer dan een uur of twee duren.

In deze regio’s nemen werknemers eerder een maaltijd in een tupperwaredoos mee naar het werk en warmen zij deze op in de magnetron op kantoor, of zij eten in een café, vandaar de goedkope menu del día-traditie, gericht op het verstrekken van betaalbare lunches voor het personeel.

3. Waarom gekookte lunchmaaltijden nog steeds een ‘ding’ zijn in Spanje

De Spaanse economie was van oudsher gebaseerd op de landbouw, met meer dan een derde van de beroepsbevolking. Later werd de bouw een van de grootste werkgevers in het ganse land, met andere woorden, handenarbeid buitenshuis.

Zelfs bij temperaturen waarbij je het koud zou hebben als je op een terrasje zit, word je van handenarbeid bezweet, dus het begint al vroeg in het jaar te warm te worden om midden op de dag te werken.

Logischerwijs betekent dit dat gedurende een groot deel van de Spaanse geschiedenis, vanaf het Romeinse Rijk tot ongeveer 40 of 50 jaar geleden en voor een groot deel zelfs tot ongeveer 15 of 20 jaar geleden, het grootste deel van de beroepsbevolking niet veilig of comfortabel veel kon doen gedurende een aantal uren midden op de dag, maar zodra de temperatuur in de vroege avond daalde, konden ze de verloren tijd inhalen.

Deze trend ging over naar kantoren en winkels, vooral in de tijd dat airconditioning voor de meeste bedrijven nog een luxe in plaats van een noodzaak was.

Het eindresultaat is dat de typische werkdag in Spanje laat op de avond eindigt. Afhankelijk van de branche, het bedrijf of het soort werk, variëren de ‘kantooruren’ van een begintijd van ongeveer 08.00 uur tot 10.00 uur, maar dan ligt het einde van de werkdag tussen de 19.00 uur en 21.00 uur.

Aangezien men een groot deel van de dag weg van huis is, helpt een dutje na de lunch u om uw batterijen op te laden voordat u weer aan het werk gaat voor de tweede shift van de dag.

In grotere steden en in gebieden met veel toeristen is de sluiting ’s middags misschien slechts van 14.00 tot 16.00 uur, of helemaal niet, maar in kleinere steden kan het van 13.00 tot 17.30 uur zijn, ongeacht of er een praktische noodzaak is om een siesta te houden.

4. Is een siesta noodzakelijk?

Al geruime tijd pleiten verschillende economen, gezondheidsexperts, sociologen en politici voor een meer Noord-Europees werkschema, aangezien het pas tegen de avond thuiskomen de balans tussen werk en privé bijzonder moeilijk maakt. Dat is vooral zo voor gezinnen, en zelfs met een lange pauze midden op de dag is het vermoeiend voor medewerkers om rond 09.00 uur te beginnen en pas om 20.30 uur klaar te zijn.

Deze deskundigen stellen dat, behalve voor handenarbeid, het feit dat kantoren en winkels tegenwoordig voorzien zijn van airconditioning, betekent dat het praktisch niet nodig is om midden op de dag te stoppen, en dat de productiviteit wel eens dramatisch kan toenemen als ze in een kortere periode wordt geconcentreerd, met kortere pauzes en een groter deel van de middag en avond om uit te rusten.

Dit is natuurlijk ook bevorderlijk voor het nemen van een siësta; op dezelfde manier dat de meeste Noord-Europeanen die standaard kantooruren hebben, hun avondmaaltijd beginnen te koken zodra ze om 18.00 of 19.00 uur thuiskomen, zullen Spanjaarden in banken en de publieke sector doorgaans hun hoofdmaaltijd van de dag koken wanneer ze rond 15.00 uur thuiskomen of 16.00 uur, om dan misschien een dutje te doen.

Diëtisten hebben de Spaanse gewoonte lang afgekeurd om ’s avonds om 21.00 of 22.00 uur te eten, wat natuurlijk onvermijdelijk is voor degenen die om 20.30 uur klaar met werken zijn, maar deze maaltijd is normaal gesproken veel lichter. Diezelfde diëtisten prijzen sterk de traditie om de grootste maaltijd tijdens de lunch te eten.

5. Alleen in het weekend, of als je met pensioen bent

Ondanks vooropgezette ideeën over hoe Spanjaarden zich een weg banen door een vijfgangenmenu met een fles wijn voordat ze de rest van de middag gaan slapen, duurt de siësta normaal gesproken maximaal 20-30 minuten. Langer dan dat, en je lichaam glijdt in de volledige slaap-waakcyclus, die elk ongeveer 45 minuten duurt, en als je er eenmaal in bent, is het moeilijker om jezelf wakker te maken.

Uit anekdotisch bewijs blijkt dat het vooral de gepensioneerde bevolking is die na de lunch een dutje doet, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken dat ze weer aan het werk moeten en hun siesta te lang heeft geduurt.

Tegenwoordig storen weinig mensen zich nog aan de siësta en dan vooral degenen die dat niet kunnen, omdat het pendelaars zijn. Voor hen is het niet praktisch om thuis te komen voor hun middagmaal en om daarna een dutje te doen.

Een klein aantal zegt echter nog steeds een dutje te doen na de lunch, ook al is dit alleen in het weekend.

De voormalige leider van de politieke partij Ciudadanos op nationaal niveau, Albert Rivera, was altijd een groot voorstander van het beëindigen van de werkdag uiterlijk om 18.00 uur en het verkorten van de lunchtijd tot 40 minuten tot een uur. Hoewel dit idee brede steun kreeg, was een gelijk percentage van de bevolking er fel tegen.

6. De schooluren veranderen al

Dit gezegd hebbende, hebben sommige delen van Spanje de schooluren gewijzigd om gezinnen meer keuze te geven om een betere balans tussen werk en privé voor ouders te creëren.

Traditioneel zijn de openingstijden van de basisschool van 09.00 uur tot 12.00 uur en vervolgens van 14.00 uur tot 17.00 uur, wat betekent dat kantines de kinderen in twee ploegen kunnen bedienen en ze tijd krijgen om te spelen en te eten, en ouders die dat willen, kunnen besparen op het schoollunchgeld. Zij kunnen hun kinderen ophalen en thuis te eten geven.

Maar het is niet praktisch wanneer uw kind stopt voor de lunch terwijl u nog twee uur op kantoor bent, terug naar school gaat net op het moment wanneer u stopt voor de lunch en dan meteen klaar is met school wanneer u voor nog eens drie uur naar kantoor terugkeert.

In de Comunidad Valenciana werden de schooluren ter stemming gebracht en de overgrote meerderheid van de PTA’s koos voor een ononderbroken lesdag van 09.00-14.00 uur, met een paar korte pauzes. De centra die ze beheren, organiseren ook naschoolse lessen, leuke activiteiten of academische versterkingssessies, tot ongeveer 18.00 uur gratis, daarna betalend tot 20.00 uur of zelfs later, om ouders te helpen die de hele middag geen kinderopvang konden bieden vanwege hun eigen werkuren.

De meeste leraren op scholen die met dit nieuwe rooster werken, zeiden dat de prestaties van hun leerlingen drastisch verbeterden en dat ze minder moe waren en minder concentratieproblemen hadden.

7. Covid dwingt aanpassing af

Hoewel vaak wordt beweerd dat de lange lunchpauze en de siësta een ‘Spaanse traditie’ zijn, zijn ze meer een gewoonte dan onderdeel van een cultuur. Het is even waarschijnlijk dat toekomstige generaties zich zullen aanpassen aan een lichte lunch en een vroege afsluiting van het werk op dezelfde manier als andere landen hebben gedaan, omdat praktische overwegingen, zoals een grotere afstand moeten reizen om op hun werk te komen, hen dwongen hun routine te veranderen.

De pandemie en de openingsbeperkingen dwongen Spanje tot soortgelijke veranderingen, afhankelijk van de regio moesten winkels en bars vaak al om 18.00 uur sluiten en kantoorpersoneel moest thuiswerken, dus een structurele verandering in de nationale dienstregeling heeft al een generale repetitie gehad.

Dit gezegd hebbende, met name in kleinere steden, sloten winkels die om 18.00 uur ’s avonds sloten, nog steeds tussen 14.00 en 16.00 uur.

Terwijl het voor sommigen een kwestie van gewoonte was, was het voor anderen, omdat ze praktisch geen klanten hadden die tussen die uren binnenkwamen en het niet kosteneffectief was om open te blijven, eerder een kwestie van de gewoonten van hun klant in plaats van die van henzelf.

Veel mensen genieten van het gemak om tot 20.30 uur te kunnen winkelen of tot 21.00 of 22.00 uur naar de supermarkt te kunnen gaan, maar als een ononderbroken werkdag met een korte lunchpauze de norm zou worden, zouden waarschijnlijk alleen grote ketens het aanbod kunnen voortzetten tot deze late uren. Zij hebben het budget dat nodig is om voldoende personeel in dienst te hebben om alle diensten binnen deze periode te dekken, maar kleine familiebedrijven zouden minder snel over de financiële middelen beschikken om extra werknemers aan te nemen.

Deze zouden vroeg in de avond moeten sluiten om midden op de dag open te blijven, aangezien het personeel in Spanje wettelijk niet meer dan acht uur per dag mag werken, tenzij ze overuren krijgen uitbetaald.

Het is aannemelijk dat het open blijven tot deze latere uren, het niet sluiten tot de typische 20.30 uur maar ook de hele lunchtijd open blijven, meer klanten en meer verkopen zou kunnen betekenen, wat de lonen van extra personeel zou dekken en dus meer werkgelegenheid zou creëren.

Maar dit is een enorme gok, vooral als de eigen voorgeprogrammeerde winkelroosters van klanten niet op korte termijn veranderen, en geen enkel bedrijf iemand een baan wil geven als het risico bestaat dat ze ze kort na hun start misschien moeten ontslaan.

Ten slotte, en omgekeerd, is het woord ‘siësta’ in het dagelijkse taalgebruik buiten Spanje terechtgekomen en wordt het in feite over de hele wereld beoefend, op vrije dagen, of onder de gepensioneerde bevolking of degenen die heel laat werken, maar er wordt nooit iets over gezegd tenzij het in Spanje gebeurt, aangezien het normaal gesproken geen specifieke omschrijving in andere talen heeft.

Het volgende hoofdstuk is enkel geschikt voor lezers die interesse hebben in de wetenschappelijke aanpak van de siesta.

8. De wetenschap over siësta’s: onderzoek onthult de genetische basis voor dutjes

Onderzoekers identificeerden 123 regio’s in het menselijk genoom die verband houden met dutjes overdag in siësta-stijl en drie verschillende mechanismen die dutjes bevorderen. Veel dutjes-gerelateerde genen reguleren ook andere aspecten van de menselijke slaap.

Volgens onderzoek onder leiding van onderzoekers van het Massachusetts General Hospital (MGH)wordt er aangetoond dat hoe vaak een persoon overdag dutjes doet, of helemaal niet, gedeeltelijk wordt gereguleerd door hun genen. In de studie, de grootste in zijn soort die ooit is uitgevoerd, werkte het MGH-team samen met collega’s van de Universiteit van Murcia in Spanje en verschillende andere instellingen om tientallen genregio’s te identificeren die de neiging bepalen om overdag dutjes te doen. Ze ontdekten ook voorlopig bewijs dat slaapgewoonten koppelt aan cardiometabolische gezondheid.

“Dutten is enigszins controversieel”, zegt Hassan Saeed Dashti, van het MGH Center for Genomic Medicine, co-hoofdauteur van het rapport met Iyas Daghlas, een medische student aan de Harvard Medical School (HMS). Dashti merkt op dat sommige landen waar dutjes overdag al lang deel uitmaken van de cultuur, zoals Spanje, de gewoonte nu ontmoedigen. Ondertussen promoten sommige bedrijven in de Verenigde Staten dutjes nu als een manier om de productiviteit te verhogen. “Het was belangrijk om te proberen de biologische paden te ontrafelen die bijdragen aan waarom we dutten”, zei Dashti.

Eerder gebruikten co-senior auteur Richa Saxena, hoofdonderzoeker bij het Saxena Lab bij MGH, en haar collega’s enorme databases met genetische en levensstijlinformatie om andere aspecten van slaap te bestuderen. Het team heeft met name genen geïdentificeerd die verband houden met slaapduur, slapeloosheid en de neiging om vroeg op te staan of ‘nachtbraker’ te zijn. Om een beter begrip te krijgen van de genetica van dutjes, hebben Saxena’s team en co-senior auteur Marta Garaulet, van de afdeling Fysiologie aan de Universiteit van Murcia, een genoombrede associatiestudie (GWAS) uitgevoerd, waarbij snel complete sets worden gescand. van DNA, afgenomen, bij een groot aantal mensen. Het doel van een GWAS is om genetische variaties te identificeren die geassocieerd zijn met een specifieke ziekte of, in dit geval, gewoonte.

Voor deze studie gebruikten de MGH-onderzoekers en hun collega’s gegevens van de UK Biobank, waaronder genetische informatie van 452.633 mensen. Alle deelnemers werd gevraagd of ze overdag ‘nooit/zelden’, ‘soms’ of ‘meestal’ dutten. De GWAS identificeerde 123 regio’s in het menselijk genoom die verband houden met dutjes overdag. Een subset van deelnemers droeg activiteitsmonitoren, versnellingsmeters genaamd, die gegevens verstrekken over sedentair gedrag overdag, wat een indicator kan zijn van een dutje. Deze objectieve gegevens gaven aan dat de zelfrapportages over dutjes juist waren. “Dat gaf een extra vertrouwen dat wat we vonden echt is en geen vergissing”, zei Dashti.

Verschillende andere kenmerken van het onderzoek versterken de resultaten. De onderzoekers repliceerden bijvoorbeeld onafhankelijk hun bevindingen in een analyse van de genen van 541.333 mensen verzameld door 23andMe, het bedrijf voor genetische tests voor consumenten. Ook is al bekend dat een aanzienlijk aantal van de genen in de buurt van of in regio’s die door de GWAS zijn geïdentificeerd een rol spelen bij de slaap. Een voorbeeld is KSR2, een gen waarvan het MGH-team en medewerkers eerder hadden ontdekt dat het een rol speelt bij de slaapregulatie.

Door dieper in de gegevens te graven, identificeerde het team ten minste drie mogelijke mechanismen die dutjes bevorderen:

 • Slaapneiging: Sommige mensen hebben meer behoefte aan een gesloten oog dan anderen.
 • Verstoorde slaap: Een dutje overdag kan helpen om de slechte nachtrust van de avond ervoor te compenseren.
 • Vroeg in de ochtend wakker worden: mensen die vroeg opstaan, kunnen de slaap “inhalen” door een dutje te doen.

“Dit vertelt ons dat dutten overdag biologisch wordt aangedreven en niet alleen een omgevings- of gedragskeuze is”, zei Dashti. Sommige van deze subtypes waren gekoppeld aan cardiometabolische gezondheidsproblemen, zoals een grote middelomtrek en verhoogde bloeddruk, hoewel meer onderzoek naar die associaties nodig is. “Toekomstig werk kan helpen om gepersonaliseerde aanbevelingen voor een siësta te ontwikkelen,” zei Garaulet.

Bovendien waren verschillende genvarianten die verband houden met dutjes al geassocieerd met signalering door een neuropeptide genaamd orexine, dat een rol speelt bij het wakker zijn. “Het is bekend dat dit pad betrokken is bij zeldzame slaapstoornissen zoals narcolepsie, maar onze bevindingen tonen aan dat kleinere verstoringen in het pad kunnen verklaren waarom sommige mensen meer dutten dan anderen,” voegde Daghlas eraan toe.