Wespen in Spanje

  1. Allerlei
  2. Hoe kan je wespen weg houden?
  3. Enkele afweermiddelen
  4. Enkele andere manieren
  5. Maar wat is dan het doel van wespen?
Foto: PiccoloNamek

1.Allerlei

De steek van een van bovenstaande insecten kan zeer pijnlijk zijn. Probeer de angel onmiddellijk te verwijderen maar gebruik geen pincet. Drukken op de angel kan nog meer gif in de huid brengen.

Het is aan te raden dat je de angel probeert te verwijderen door hem weg te schrapen met een vingernagel, een mes of een bankkaart. Normaal zal een steek pijnlijk zijn, jeuk geven en zal er een zwelling verschijnen op de huid.

Men kan de wonde best reinigen met koud water.

Opgelet: sommige mensen zijn extreem gevoelig aan het gif van insecten en krijgen ademhaling- of hart problemen.

Als een persoon ademhalingsproblemen, een zwelling in het aangezicht of een versnelde pols heeft dan is het tijd om een dokter te bezoeken. Een allergie aan een dergelijk steek is levensbedreigend.

2. Hoe kan je wespen weg houden?

Het wordt weer zomer en dan krijgen we ook te maken met allerhande kruipende of vliegende beestjes en een van hen is de wesp. Van de meeste zomerse beestjes is de wesp een van die diertjes die het meeste schrik inboezemen. Het is dan ook niet abnormaal dat men plots iemand op een terrasje ziet recht springen en wild om zich heen gaat slagen. Daar komt nog bij dat tal van mensen allergisch reageren op een steek en dat ze daardoor het best een dokter kunnen raadplegen.

Vermijd daarom het contact met deze insecten door onderstaande tips.

3. Enkele afweermiddelen

Wierook: Wespen hebben een hekel aan sterke geuren én rook. Terwijl je van je dessert geniet, steek je één of meer stokjes wierook aan. Even wachten er er is geen wesp meer te zien.

De tak van de tomaat: Volgens onze grootouders zou een tak van een tomatenplant voor veiligheid zorgen. De geur die de tak verspreidt, zou de wespen wegjagen maar hetzelfde geldt voor een takje munt. Plaats zo’n takje op je tafel én de wespen blijven op afstand!

Gemalen koffie: Doe wat gemalen koffiebonen in een kopje dat bestand is tegen hitte en steek de koffie aan. De geur die vrijkomt doordat je de koffie verbrandt, stoot wespen af. Er is geen brandgevaar want de koffie brandt zonder vlam. Het geeft wel een minder aangename geur af.

Geurkaarsen: Een geurkaars heeft door zijn sterke geur hetzelfde effect als wierook.

Kruidnagel: Plaats een schotel met koud water en enkele kruidnagels op je tuintafel of steek kruidnagels in een schijfje sinaasappel of citroen. Het resultaat is verbluffend, er zijn geen wespen meer te zien.

Etherische oliën: Lavendel- of citronella olie stoten wespen af. Verdamp de olie in een kommetje met water op de plaatsen waar de wespen het meeste komen. Het zijn ideale, natuurlijke middelen tegen insecten.

Bevroren water: Het effect is tijdelijk, maar wél effectief als jij wespen wil weghouden van je terras? Hang dan zeker zakken met bevroren water op. De reflecties van de zon op deze zakken gaan het zicht van de wespen belemmeren, waardoor ze weg zullen vliegen.

4. Enkele andere manieren

De vorige middelen waren er op gericht om de wespen of te verjagen of om ze weg te houden. Met de volgende manieren gaan we ze eerder lokken om ze daarna te doden.

Een omgedraaid glas: Ben je er in geslaagd om een wesp te vangen onder een glas? De wesp gaat dan een geluid uitzenden naar andere wespen om hulp in te schakelen of om hen te waarschuwen voor gevaar. Hef het glas een beetje op met behulp van een tandenstoker. De andere wespen zullen naar het glas vliegen en door de kleine opening kruipen om de ‘gevangen’ wesp te helpen. Hierdoor gaan ze zelf vastzitten. Let wel op: plaats het glas niet op je tafel!

Een plastic fles: Knip een plastic fles in twee delen. In het onderste gedeelte kun je een beetje jam of honing, gemengd met bier, gieten. Zet het andere deel van de fles op zijn kop, met de dop naar beneden. Haal eerst de dop van de fles. Plaats deze op het onderste gedeelte. De wesp zal door de kleine opening gaan, op zoek naar al de zoetigheden, en zal niet meer kunnen ontsnappen.

Verdrinken: Giet een beetje meloensap in een kom. Ze houden van deze smaak, waardoor ze ernaar toe zullen gaan. Ze gaan uiteindelijk verdrinken en sterven. Wel is het belangrijk dat je het kommetje op een veilige afstand plaatst van je terras, aangezien je de wespen lokt.

5. Maar wat is dan het doel van wespen?

Wespen zijn essentieel voor het ecosysteem. Wespen beperken de verspreiding van insecten en rupsen en steken daarnaast een handje toe aan de bestuiving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.