Zelfstandigen in Spanje: zes websites die je moet bezoeken om subsidies en uitkeringen aan te vragen

  1. Overzicht
  2. Ipyme
  3. Sepe
  4. Het nationale publicatiesysteem voor subsidies van Spanje
  5. ICO
  6. Spaanse Kamer van Koophandel
  7. Spaanse Confederatie van Jonge Ondernemers

1.Overzicht

Zelfstandig zijn in Spanje is altijd al een zware klus geweest, maar de pandemie heeft de schroef voor veel meer zelfstandigen aangedraaid. Hier zijn zes websites waarmee KMO’s en zelfstandigen financiering en overheidssteun kunnen krijgen.

Zelfstandigen in Spanje betalen een van de hoogste maandelijkse premies in Europa, krijgen doorgaans later bescherming door de staat dan werknemers in loondienst en hebben gedurende hun hele loopbaan te maken met complexe bureaucratische processen.

Maar of het nu uit voorkeur of uit noodzaak is, ongeveer 3,2 miljoen mensen in Spanje staan als zelfstandige geregistreerd.

De gevolgen van de pandemie, stijgende energiekosten en een hogere consumentenprijsindex hebben ertoe bijgedragen dat dit jaar voor veel zelfstandigen bijzonder moeilijk is geworden.

Gelukkig zijn de voordelen waar zelfstandigen tijdens de pandemie toegang toe hadden, verlengd tot februari 2022, en Spanje zal begin volgend jaar ook € 3 miljard aan EU middelen ontvangen voor de digitalisering van bedrijven.

Het is nu dus een bijzonder goed moment voor zelfstandigen in Spanje om zich vertrouwd te maken met waar ze aanspraak kunnen maken op subsidies en andere hulp van de Spaanse overheid en andere instellingen.

Hier zijn zes openbare organisaties die subsidies en andere financiële stimulansen bieden aan zelfstandigen in Spanje, waarvan sommige buitenlandse zlefstandigen misschien nog nooit eerder hebben gehoord.

Als je een gestor in Spanje hebt, wil je deze opties misschien met hen doornemen voor het geval ze je kunnen adviseren over het aanvraagproces.

2. Ipyme

Deze website van het Spaanse Ministerie van Industrie biedt kleine en middelgrote ondernemingen informatie over de meest recente subsidies die voor hen beschikbaar zijn.

Klik op de categorie Financiación, scrol omlaag en klik op Ayudas e incentivos nacionales, waar u naar een zoekbalk wordt geleid waarin u uw werkterrein moet typen om beschikbare subsidies te vinden. De site is enkel Spaanstalig.

3. SEPE

De Spaanse openbare dienst voor arbeidsvoorziening (SEPE) is de overheidsinstantie die belast is met het afhandelen van de verlofregeling van het land tijdens de pandemie.

Sinds 2014 staat Spanje mensen die een werkloosheidsuitkering aanvragen toe om dit te blijven doen terwijl ze zich registreren als zelfstandige en een eigen bedrijf starten.

Er zijn ook voordelen en subsidies gepubliceerd op hun website. De site is beschikbaar in het Spaans, Catalaans, Euskera, Gallego, Engels en Frans.

4. Het nationale publicatiesysteem voor subsidies van Spanje

Een ander portaal waar u overheidssteun en subsidies voor zelfstandigen in Spanje kunt vinden, is de website van El Sistema Nacional de Publicidad de Subvenciones. De site is beschikbaar in het Spaans, Catalaans, Gallego, Euskera en Engels.

Hier vindt u de laatste convocatoria, de aankondiging dat er voor een bepaalde periode overheidssteun beschikbaar is gesteld.

Zoals vaak het geval is met websites van de Spaanse overheid, is het niet de meest gebruiksvriendelijke, maar, voor mensen die beter Engels dan Spaans kennen, is er gelukkig een Engelstalige zoekmachine die niet perfect is vertaald, maar die sommigen van jullie misschien kan helpen.

5. ICO

Het officiële kredietinstituut van Spanje, El Instituto de Crédito Oficial (ICO), is een organisatie waarmee zelfstandigen garanties, leningen en sociale obligaties kunnen aanvragen om hun bedrijf een boost te geven.

ICO-leningen kunnen worden gebruikt om lonen, energierekeningen, huurkosten te betalen, circulerend kapitaal te hebben of belastingen te betalen en aan andere betalingsverplichtingen te voldoen.

Om een van deze leningen aan te vragen, moeten zelfstandigen een schriftelijk document overleggen waarin de redenen voor hun verzoek worden uitgelegd bij een van de banken die bij ICO zijn aangesloten, waarover u hier meer kunt lezen. De site is beschikbaar in het Spaans, Catalaans, Gallego, Euskera en Engels.

Buitenlandse bedrijven kunnen ook ICO-leningen en andere diensten aanvragen.

6. Spaanse Kamer van Koophandel

De Cámara de Comercio biedt nieuwe ondernemers en zelfstandigen in Spanje de kans om subsidies te vinden waarmee ze een bedrijf kunnen starten, hun bedrijf kunnen moderniseren en cursussen kunnen volgen voor henzelf of hun werknemers. De kamer heeft een eigen website en men kan kiezen tussen Spaans en Engels.

U dient ook de website van de kamer van koophandel in uw regio te raadplegen, aangezien deze andere stimulansen kan bieden voor bedrijven en zelfstandigen.

7. Spaanse Confederatie van Jonge Ondernemers

De website van La Confederación Española de Jóvenes Empresarios (CEAJE) is, zoals de naam al doet vermoeden, gericht op zelfstandigen in het land onder de 41 jaar.

CEAJE biedt haar leden gratis financiële adviesdiensten en een handige vergelijking van alle subsidies en incentives die beschikbaar zijn voor jongere zelfstandigen. Hun site is enkel beschikbaar in het Spaans, hun website bevat veel nuttige informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.