- Leishmaniosis
- Zonnebrand bij honden
- Zorg dragen voor uw paard in de zomer
- Vlooien
- Dirofilariasis canina of hartworm
- Lyme Borreliosis bij honden
1.Leishmaniosis
Leishmaniosis is een van de gevaarlijkste ziektes voor uw huisdier, in sommige uitzonderlijke gevallen kunnen zelfs kleine kinderen leishmaniosis krijgen.
De veroorzaker is een parasiet die overgebracht wordt door de zandvlieg. Deze zandvlieg is een klein mugje (2 – 3 mm) dat onhoorbaar is. Enkel de volwassen vrouwtjes brengen de ziekte over.
De zandvlieg leeft bij voorkeur in een landelijk gebied op een hoogte van 100-800 m en zij wordt actief bij valavond.
Het is vooral vanaf de tweede helft van april tot eind oktober dat de zandvlieg aktief is. Er is een kleine piek in juni en grote piek is september.
Als een besmette zandvlieg en huisdier steekt dan kan de parasiet in de huid terecht komen. Hij blijft daar onopgemerkt tot 3 jaar. Via het bloed en de lymfeklieren gaat de parasiet naar de lymfeklieren, huid, lever, milt, nieren en beenmerg en in steeds groter wordende getallen.
De symptomen
- Huidveranderingen: kale, schilferachtige huid, vooral op de kop,snuit en de oren.
- Vermagering: de eetlust neemt af.
- De lymfeklieren zijn soms vergroot
- Doorgroeide nagels en/of onregelmatige voetkussentjes.
Diarree, pijnlijke gewrichten, bloedneuzen en oogbolontstekingen behoren tot de minder voorkomende verschijnselen.
Diagnose
Enkel door een bloedonderzoek is vast te stellen of het huisdier besmet is. Als het dier besmet is moet men zo vlug mogelijk de lever en nieren onderzoeken.
Behandeling
Als de organen nog niet beschadigd zijn is een behandeling goed mogelijk. Dit gebeurt uiteraard door een dierenarts.
Preventie
De ziekte is nog niet te voorkomen. Dieren die ’s avonds en ’s nachts worden binnen gehouden lopen uiteraard veel minder risico.
Verder kan men een Scalibor halsband gebruiken, Advantix en Exspotdruppel. Deze middelen werken ook tegen vlooien en teken. De site over de exspotdruppels is eentalig Duits.
Tegenwoordig is het wel mogelijk honden/katten preventief te beschermen via injecties. Het dier wordt eerst getest op afwezigheid van Leichmaniosis.
CaniLeish is een vaccin voor de actieve immunisatie van Leishmania-negatieve honden vanaf een leeftijd van 6 maanden. Het is dan ook van groot belang dat honden die al eens in endemisch gebied (waar de ziekte voorkomt) geweest zijn, getest worden op het voorkomen van de ziekte canine leishmaniasis. Door het vaccin wordt het risico op het ontwikkelen van een actieve infectie en klinische ziekte na contact met Leishmania infantum gereduceerd.
De eerste vaccinatie kan worden toegediend op een leeftijd van zes maanden of ouder. De tweede en derde vaccinatie worden toegediend met elke keer een interval van drie weken. Vanaf 4 weken na de laatste vaccinatie is de hond beschermd. Vervolgens kan volstaan worden met één hervaccinatie per jaar.
Niet echt goedkoop, maar in Spanje een stuk minder kostbaar dan in NL
2. Zonnebrand bij honden
De zomermaanden zijn ook voor uw hond zwaar, zij kunnen ook aan zonnebrand, uitputting en uitdroging leiden, juist zoals wij. Gelukkig zijn er een paar richtlijnen om uw hond door de zomer te helpen.
Het eerste doel is om uw hond zo fris mogelijk te houden. De beste manier is er voor te zorgen dat hij voldoende drinkwater ter beschikking heeft. Ga je op verplaatsing, te voet of met de wagen en de hond gaat mee, neem dan ook drinkwater met u mee.
Uw hond gaat misschien graag in een ondiepe vijver of hij loopt graag onder een sprinkler of hij drinkt misschien graag van de tuinslang. Zwemmen is ook een goede oefening, zolang hij graag zwemt.
Ga je buitenhuis, denk er aan dat honden ook een zonnesteek kunnen krijgen, vooral honden met een donkere vacht, een dikke vacht of een hond met overgewicht. Ook honden met een korte neus zoals de Franse bulldog, Boxers en Boston Terriers zijn hier onderhevig aan.
Hoge temperaturen kunnen het deze rassen extra zwaar maken. Zware oefeningen in de zomer zijn niet het slimste wat men kan doen. Wil men toch oefeningen doen in de zomer, maak ze niet zo zwaar en doe ze bij voorkeur in de ochtend of de avond, wanneer de temperatuur lager ligt.
Controleer tevens het voetpad om er zeker van te zijn dat het asfalt of beton niet te warm is voor de poten van uw hond.
Hoe weet je nu of je hond een zonnesteek heeft en dringend veterinaire hulp nodig heeft?
Wanneer je aan het wandelen bent en uw hond moet braken, gaat liggen en niet meer wil opstaan dan is hij duidelijk oververhit met alle risico’s op een zonnesteek. Kijk ook naar zwakte, extreme kortademigheid, zeveren of diarree.
Zonnebrand kan een probleem zijn voor licht gekleurde honden, het kan noodzakelijk zijn zonnebrandolie te gebruiken op hun oren en neus. Het scheren van uw hond helpt om hem koel te houden, het maakt hem wel gevoeliger voor zonnebrand.
Voorkom zoveel mogelijk het autogebruik met uw hond. Enkel met airco is het doenbaar, maar bedenk dat als je uw wagen op een parking zet de temperatuur in een paar minuten kan oplopen tot ongeveer 50° Celsius.
U en uw hond kunnen dan van de zomer genieten zolang u hem fris zet en eerst denkt aan de veiligheid.
3. Zorg dragen voor uw paard in de zomer
Ik weet het, een paard is geen huisdier en toch staat dit artikel hier maar dat is gebeurt onder druk van mijn echtgenote die dat wel denkt. Een tweede reden is dat de temperaturen in het noorden van Europa stilletjes aan verder gaan oplopen en dan is het ook interessant voor paarden liefhebbers in het noorden.
Algemeen
Als het op zorg dragen voor uw paard in de zomer aankomt dan is water een van de belangrijkste punten waarop men moet letten. 70 % van een paard bestaat uit water.
Paarden hebben daarom altijd toegang nodig tot fris, helder water en dat is zeker zo in de zomer. Water is belangrijk voor de waterhuishouding in het paard, het helpt de spijsvertering en het versterkt de inschikkelijkheid tegenover oefeningen met het paard.
Studies hebben uitgewezen dat als een paard gedurende twee uur geen toegang heeft tot water, de kansen op koliek enorm toenemen. Paarden drinken ongeveer 45 liter water per dag maar dit kan oplopen met 40 % gedurende warm weer.
De knijptest
Er bestaat een simpele test om te kijken of een paard al dan niet uitgedroogd is en dat is de volgende:
- knijp het vel van het paard in het midden van zijn nek tussen twee vingers (duim en wijsvinger) en trek het vel zachtjes naar u toe en lat dan los
- is het paard in orde, dan zal het vel direct terug in de oorspronkelijke vorm staan
- als het 2-5 seconden duurt voor het vel terug in zijn oorspronkelijke vorm is dan heeft het paard een begin van uitdroging
- als het 10-15 seconden duurt voor het vel terug in zijn oorspronkelijke vorm is dan heeft het paard een ernstige uitdroging.
Andere tekenen van uitdroging of van stress door de hitte zijn: ingevallen ogen, versnelde hartslag en een zware ademhaling.
De voeding van het paard speelt ook een rol bij het nodige water, bestaat de voeding van het paard vooral uit hooi dan zal het meer water nodig hebben dan als de voeding uit graan of uit gras bestaat.
Als men op reis gaat, neem dan water van thuis mee, sommige paarden lusten geen vreemd water.
Schaduw
Schaduw is in de zomer het tweede belangrijkste punt om uw paard een goede verzorging te geven. Soms zie je paarden in de volle zon staan maar kunnen zij beschutting zoeken tegen de zon? Staan er bomen op of rond de weide. Als er geen bomen staan dan moeten ze zelf zorgen voor een aangepaste bescherming.
Als men zelf een beschutting zet denk er dan aan dat hoe hoger het dak, hoe beter de luchtcirculatie zal zijn. De beschutting kan zelfs enkel een dak hebben en geen muren om een optimale luchtcirculatie te hebben.
Mest
Verwijder regelmatig de mest onder de bomen of rond de beschutting om het aantal vliegen te verminderen. Vliegen en andere hinderlijke insecten zijn hier een nooit eindigende strijd. Al wat men kan doen is om te pogen dat er zo weinig mogelijk van zijn. Vliegen worden aangetrokken tot vocht en dat wil dus zeggen dat zij vooral hinderlijk zijn op uw paard zijn ogen, neus, mond en achterste.
Er bestaan vliegen netjes of vliegen maskers voor paarden op de markt, misschien is dit een goed idee om de hinder te beperken.
Vochtverlies door zweten
Als paarden (en mensen) zweten dan zal het vocht op het vel verdampen en dat helpt de afkoeling van het vel, alhoewel dit effect sterk verminderd is in een vochtige omgeving. Zweet bevat water en zouten maar bij een paard is dat 10 keer meer kalium, chloride, magnesium en calcium. Een groot verlies van deze zouten kan dus leiden tot een een slechtere gezondheid en prestaties van uw paard.
Het uithoudingsvermogen van een paard kan met 25 % verminderen tijdens warm weer en zelfs met 50 % in vochtig weer.
Leer hoe je de tekenen kan herkennen dat je paard een hitteslag heeft en dat is niet alleen bij paarden de hebben gewerkt maar ook bij paarden die op stal staan die niet voldoende geventileerd is. Deze tekenen zijn: zwakte, niet eten, snel ademen, snelle hartslag en in sommige ernstige gevallen in elkaar zakken van het paard. Doe daarom de knijp test zoals hierboven beschreven staat
Afkoelen
Om een oververhit paard snel af te koelen brengt men het paard snel naar een plek in de schaduw en wrijf het continu af met een spons gedrenkt in koud water, dit water zal verdampen waardoor het paard zal afkoelen en zijn lichaamstemperatuur zal dalen. Een bijkomend hulpmiddel is het gebruik van ventilators.
Geef ondertussen drinken aan het paard in kleine hoeveelheden tot het voldoende afgekoeld is en het tekenen van herstel vertoond. Bij twijfel haalt men er het best een dierenarts bij die intraveneus vocht zal toedienen. Als je ijs ter beschikking hebt gebruik dit dan, leg ijs op de benen, het hoofd en de nek.
Vroeger dacht men dat men alleen warm water hiervoor kon gebruiken maar die tijd is voorbij. Onderzoek tijdens de Olympische Spelen in Atlanta, waar het warm en vochtig is, toonde aan dat het gebruik van koud water en ijs veilig en efficiënt was.
Zwemmen
Zwemmen met uw paard? Sommige paarden houden ervan en andere paarden moeten er niets van hebben. Als je met het paard gaat zwemmen dan is de eerste regel dat men niet gaat zwemmen in onbekend water, men weet dan niet wat er op de bodem aanwezig is. Als je gaat zwemmen in zee moet men oppassen voor sterke stromingen. Neem daarom altijd iemand mee en dat is bij voorkeur een volwassene.
Zwemmen en langs het strand wandelen is zware arbeid voor een paard en daarom kan men best niet overdrijven. Hou het kort en las korte rustpauzes in.
Zonnebrand
Zonnebrand kan een groot probleem zijn voor paarden, speciaal voor de licht gekleurde paarden en overal waar de huid roze is onder witte vlekken. Plaatsen die zeer onderhevig zijn aan zonnebrand zijn de neusspiegel, de ogen, de oren,
Men kan zonnebrand melk gebruiken die geschikt is voor mensen, maar dan moet het SPF30+50 zijn en moet het tijdens de dag regelmatig aanbrengen.
Nog enkele tips
- Als je tijdens een warmte periode gaat rijden, doe dit dan vroeg in de ochtend of laat in de avond.
- Laat het paard geen galop doen als het niet strikt noodzakelijk is
- Wees voorzichtig met tuig van metaal, dit kan heter worden dan men denkt
- Besproei uzelf en uw paard met een middel tegen vliegen
- Na de rit kan men best zijn paard goed afspoelen, het water koelt het dier extra af
- Als laatste punt, ga zelf niet rijden zonder hoed omdat het warm is maar bescherm uzelf tegen de zon
4. Vlooien
Algemeen
Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten die op huisdieren gevonden worden. In het milde mediterrane klimaat vinden deze beestjes een ideaal klimaat en dus ideale omstandigheden om zich voort te planten. Vlooien zijn hierdoor het ganse jaar actief.
Huisdieren moeten dus het ganse jaar door beschermd worden tegen de vlooien met producten die men eenmaal per maand geeft.
Vlooien planten zich zeer snel voort en dat kan tot een probleem leiden om ze onder controle te houden. Heeft uw huisdier vlooien denk er dan aan dat een vrouwtjesvlo 100 eieren per dag legt en haar levens duur is ongeveer 100 dagen. Dat geeft voor deze periode dus 10.000 nieuwe vlooien.
Deze eitjes gaan door een periode van ontwikkeling, ze worden volwassen vlooien en voor men het weet zit men met een vlooienplaag.
Heeft uw huisdier vlooien, denk er dan aan dat men maar ongeveer 10% van het totale aantal vlooien kan zien. De andere 90 % zitten in de omgeving van het dier waar zij onverdroten verder gaan met de productie van nieuwe vlooien.
Vlooien kunnen ook bloed zuigen bij mensen en dit kan grote allergische reacties geven. Bij dieren is het de voornaamste oorzaak van allergische huidziekten en zij kunnen een lintworm overbrengen.
Preventie
Er zijn een groot aantal producten op de markt die zeer goed zijn om uw huisdieren te beschermen tegen vlooien en die niet schadelijk zijn voor het huisdier en zijn eigenaar.
De dieren moeten het jaar door eenmaal per maand behandeld worden, raadpleeg uw dierenarts voor de juiste behandeling.
In het geval van een vlooienplaag moet men de omgeving va het huisdier ook behandelen. Zijn doek waar hij opligt moet op minstens 60 graden gewassen worden en de ganse woning moet behandeld worden met een speciale spray.
Bij ernstige gevallen kan men een speciale spray gebruiken die een verstuiving geeft van zeer kleine druppeltjes, deze druppels dringen overal door en zij werken enkele maanden.
Let op: gebruik enkel producten die geschikt zijn voor uw huisdier, insecticiden zijn niet geschikt en zij kunnen uw huisdier een ernstige vergiftiging geven.
5. Dirofilariasis canina of hartworm
Algemeen
Dirofilariasis canina ofwel hartworm is een ziekte die veroorzaakt wordt door een soort van de nematodo parasiet (Dirofilaria immitis) die van gastheer naar gastheer gaat door middel van de steken van muggen.
De parasiet heeft effect op honden, katten, wolven, coyotes, vossen, fretten, zeeleeuwen maar ook op mensen. De worm wordt “hartworm” genoemd omdat de parasiet zich tijdens het laatste stadium van zijn levenscyclus terugtrekt in het hart van zijn gastheer waar hij een aantal jaren blijft tot hij zijn gastheer dood door een hartstilstand.
Geschiedenis van de ziekte
Deze ziekte werd ongeveer een eeuw geleden bij honden en katten ontdekt.
Sindsdien werden er middelen van opsporing en behandeling tegen de parasiet ontdekt zodat men ze preventief kan behandelen. De ziekte is zeer gevaarlijk voor de geïnfecteerde gastheer, honden die geen behandeling ondergaan zullen sterven. In het uiterste geval komt er zelfs een chirurgische ingreep aan te pas.
De beste verdediging tegen deze parasiet is het gebruik van een preventieve behandeling tijdens het muggenseizoen.
Een manier om de ziekte te voorkomen begint met een bloedtest om te weten te komen of de parasiet reeds in zijn volwassen vorm in het bloed aanwezig is. De enige beschikbare test momenteel kan enkel de parasiet in zijn volwassen vorm detecteren.
Als de test negatief is kan er een levenslange behandeling volgen. Dit medicijn elimineert de larve en voorkomt toekomstige infecties. Is de test positief dan volgt er een behandeling tegen de volwassen worm die langdurig, duur en gevaarlijk voor het huisdier is.
De parasiet
De worm doorloopt een aantal stadia in zijn levenscyclus voordat hij zich als volwassen worm vestigt in het hart van de gastheer. De worm heeft de mug als tussengastheer nodig om zijn levenscyclus te beginnen. Er zijn dus twee gastheren naast de mug nodig voor de voortplanting van de parasiet.
Verspreiding
De besmetting kan in principe overal plaatsvinden waar steekmuggen voorkomen. In de praktijk geldt echter dat de ontwikkeling van de parasiet in de mug afhankelijk is van de omgevingstemperatuur. Die moet namelijk minimaal twee weken aaneengesloten 27°C zijn; zodra de temperatuur onder de 14°C daalt, is ontwikkeling onmogelijk.
In Europa komt de hartworm dan ook hoofdzakelijk voor in Zuid-Europa.
Andere gebieden in de wereld zijn de Verenigde Staten (behalve Alaska), bepaalde delen van Canada, Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië, Australië, het Midden-Oosten en Japan.
Symptomen van de infectie
Honden vertonen geen signalen van infectie tijdens de eerste 6 maanden van de besmetting maar testen kunnen wel de aanwezigheid van de parasiet aantonen. In zeldzame gevallen kan een larve terecht komen op een ongewone plaats zoals het oog, de hersenen of een slagader in het been en dat resulteert in ongewone symptomen zoals blindheid, een epileptische aanval of kreupelheid.
6. Lyme Borreliosis bij honden
De Ziekte van Lyme is een van de meest voorkomende ziektes in de wereld die door teken worden overgedragen. Ze wordt veroorzaakt door een bacterie (spirocheten) van de Borrelia burgdorferi groep. De gevolgen bij honden van de ziekte zijn een terugkerende kreupelheid door de ontstekingen van de gewrichten. Er kan ook een gebrek aan eetlust optreden en een soort van depressie. Ernstiger complicaties zijn schade aan de nieren en soms zijn er hart- en zenuwproblemen.
Problemen met de nieren treden vaker op bij Labrador retrievers, golden retrievers en Berner Sennen honden. Jonge honden zijn meer vatbaar voor de ziekte van Lyme dan oudere honden. De ziekte komt zowel voor in de Verenigde Staten als in Europa.
Symptomen en soorten
Veel honden die aan de ziekte lijden hebben een terugkerende kreupelheid van de ledematen als gevolg van de ontsteking van de gewrichten. Andere honden ontwikkelen een acute kreupelheid die drie tot vier dagen duurt maar die telkens terug komt. Dit treedt telkenmale op in dezelfde of in beide poten. Deze toestand wordt gekenmerkt door kreupelheid in een poot met een terugkeer naar de normale toestand en dan treedt het ziektebeeld op in een andere poot. Een of meer gewrichten zijn gezwollen en warm, een pijn reactie wordt opgewekt door het voelen aan het gewricht maar de hond reageert goed op een behandeling met antibiotica.
Sommige honden ontwikkelen nierproblemen. Blijven ze onbehandeld dan kan dit tot glomerulonefritis lijden. Dit veroorzaakt dan weer ontstekingen en gaat gepaard met functiestoornissen van de glomerulus (een soort bloedfilter). Eventueel volgt er daarna een nierfalen met de symptomen: braken, diarree, verlies aan eetlust, gewichtsverlies, meer urineren, dorst, vocht ophoping in de buik en vochtophoping in de weefsels, vooral in de poten en onder de huid.
Andere symptomen die verbonden zijn met de ziekte van Lyme zijn:
- Stijve loop met een gebogen rug
- Gevoelig aan aanraking
- Moeilijk ademen
- Koorts, gebrek aan eetlust, depressie en ontsteking van de gewrichten
- Oppervlakkige lymfeklieren, dicht bij de plaats van de infecterende tekenbeet zijn gezwollen
- Er zijn hartafwijkingen bekend en soms lijden ze tot compleet hartfalen
Complicaties aan het zenuwstelsel (zelden)
Oorzaken
Borrelia burgdorferi is de bacterie die verantwoordelijk is voor de Ziekte van Lyme en ze wordt overgedragen door de etende teek. De infectie door een Borrelia-dragende teek treedt meestal op binnen de 18 uur.
Diagnose
Men moet aan zijn dierenarts een grondige beschrijving geven van de gezondheidsgeschiedenis van zijn huisdier. Aan deze geschiedenis geeft hem aanwijzingen over de organen die ook aangetast zijn.
Een volledig bloed- en urineonderzoek moet uitgevoerd worden. Uw dierenarts gebruikt de test om naar de aanwezigheid van bacteriën, parasieten en schimmels in de bloedbaan te kijken. Vocht uit de gewrichten kan ook onderzocht worden.
De conditie van de huid naast de tekenbeet is een belangrijke aanwijzing van de gezondheid van de hond. Zo kan men kijken of de wonde nog open is en er delen van de teek zijn achtergebleven in de wonde.
Er zijn veel oorzaken voor artritis en uw dierenarts zal zich richten op het onderscheiden van de specifiek aan de ziekte van Lyme verbonden artritis en de andere soorten zoals die veroorzaakt zijn door een trauma of door osteochondrosis dissecans (een aandoening die voorkomt bij grote, snel groeiende puppy’s).
Immuun gerelateerde ziektes kunnen ook een mogelijke oorzaak zijn van de symptomen en een röntgenfoto van de pijnlijke gewrichten geven uw dierenarts de mogelijkheid om het beendergestel te onderzoeken.