Zomers koken in Spanje

Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar en er is geen ontkomen aan. Het is nu ook tijd geworden om eens na te denken over het voedsel, moeten we nu niet lichter gaan koken?

Voorbij zijn de dagen van de soepen en de stoofpotten omdat het hiervoor gewoon te warm is.

Hierna volgen enkele tips hoe de Spanjaarden de zomerse maaltijden aanpakken:

 • De Spanjaarden geven nu de voorkeur aan de “gazpacho”, een koude tomatensoep, koud vlees, kaas met brood, “alioli” en grote hoeveelheden salade en vis. Sardienen zijn trouwens in deze periode van het jaar op hun best en zijn zeer lekker met salade en brood.
 • Breng variatie aan in uw salades zodat je het niet beu wordt om enkel die groene blaadjes te moeten eten. Er is raketsla, ijsbergsla maar men kan ook koriander, munt en bieslook bij de salade gebruiken.
 • Men kan ook tomatensalade of uien salade gebruiken die besprenkeld worden met olijfolie en bestrooid worden met basilicum.
 • Verder zijn pasta en couscous goed koud te gebruiken met vlees, vis en salade.
 • Wil je een salade maken dan kijkt men best eerst naar wat er in de aanbieding is of naar wat er het beste uitziet. Bijna alle salade recepten kunnen veranderd worden en men kan er zonder problemen andere ingrediënten bijdoen.
 • Denk er eens aan dat je sommige rauwe groenten ook ongeveer 30 seconden kan blancheren voor men ze in de salade doet. Het blancheren gaat zeer goed met wortelen en broccoli. Door de korte kook periode blijven de groenten toch voldoende knapperig maar zij hebben meer kleur, zij zijn vochtiger en daardoor kunnen zij beter de smaken van de dressing absorberen. Erwten, bonen, bloemkool en pompoen smaken ook beter als ze eerst geblancheerd zijn. 
 • Doe de groenten na het blancheren direct in ijswater om het kookproces te stoppen en om de kleur vast te houden.
 • Wil je een mooiere presentatie dan kan je de groenten het beste mengen in een schaal en ze juist voor het opdienen overplaatsen in een andere schaal. Dat geeft je voldoende plaats om de groenten goed te mengen maar eenmaal op tafel ziet het er toch mooi uit.
 • Als je buiten de woning eet, op het terras bijvoorbeeld, denk er dan aan dat je de salade kom in een andere grotere kom zet waarin ijs gedaan is, de salade blijft dan langer vers.
 • Zelfs een simpele garnering helpt om een salade speciaal te maken. Denk er eens aan om de salade te bestrooien met paprikapoeder, fijngehakte peterselie, kervel, bieslook of andere kruiden, fijngehakte rode ui, fijngehakte olijven, fijngesneden vlees, fijngehakte pepers, fijngesneden chorizo, geroosterde fijngehakte amandelen, fijngesneden champignons en nog zoveel meer. Vergeet ook de hardgekookte eieren niet.
 • Als je aardappelsalade of een pasta maakt en het lijkt er op dat de dressing voldoende is, verdun dan wat extra dressing met melk, water, olie of elk ander product dat gebruikt is om de dressing te maken en doe er ongeveer een vierde van de dressing extra bij. Vooral aardappelen zijn berucht voor hun vermogen om vocht op te zuigen.
 • Voeg wat knapperigs bij de salade zoals sesam zaad, zonnebloempitten, gebakken bakken, geroosterde noten, noedels, geplette croutons, of gebakken ui. Om zeker te zijn dat ze knapperig blijven mag men ze er maar bijvoegen juist voor het opdienen.
 • Heb geen schik om dieetproducten te gebruiken, het is best mogelijk in de meeste salades. Zure room of mayonaise met een laag vetgehalte kunnen een vervanging zijn voor de gewone producten. Ook magere yoghurt komt in aanmerking om in een dressing te gebruiken. Denk er eens aan om half om half te gebruiken, de helft gewone mayonaise en de helft dieet mayonaise geven een goed resultaat. Kippen- of groentebouillon kunnen een vervanging zijn voor de dressings op een salade.  Je kan ook altijd gekochte vetvrije dressing in de winkel kopen als vervanging van de huis gemaakte.

Om nu vol te genieten van de salade, haal de barbecue uit, bak het vlees, de vis of een vegetarische optie en geniet van de salade en drink er een koel wijntje bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.